Cinsel Sağlık Sevgililer Günü’nde “En İyi Performans” Stresine Girmeyin!

Sevgililer Günü’nde “En İyi Performans” Stresine Girmeyin!

12.02.2013 - 12:06 | Son Güncellenme:

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, Sevgililer Günü’nde sayılara değil, mutlu cinselliğe odaklanmak gerektiğini hatırlatıyor.

Sevgililer Günü’nde “En İyi Performans” Stresine Girmeyin

Bu özel günde en “iyi” performansı sergilemek baskısı erkekleri strese sokuyor. Bu nedenle bir çok erkek performans ilaçlarına, bitkisel desteklere sarılıyor. Aslında önemli olan, o gece kaç sefer sertleşme yaşadığınız değil, mutlu bir cinsel birliktelik yaşamanızdır.

Haberin Devamı

Prof. Hattat Sertleşmeyi sağlamaya yardımcı olan performans ilaçları ile ilgili pek çok şehir efsanesinin en başında bu tip ilaçların cinsel istek üzerine olan etkilerinin geldiğini belirtiyor: “Birçok erkek bu ilaçların cinsel isteği arttırdığını veya cinsel istek olmadan da işe yarayacağını düşünüyor. Oysa bu ilaçlar cinsel isteği arttırmıyor. Ayrıca ilacın etki edebilmesi için erkeğin cinsel istek duyması ve cinsel olarak uyarılmış olması gerekiyor. Özellikle genç erkeklerin bu ilaçlardan performans arttırıcı bir etki beklemeleri de tamamen yanlıştır. Bu ilaçlar afrodizyak değildir. Bu ilaçlar erkeğin ilişkisinde yatan diğer sorunları da çözmez. Bu ilaçların hemen ve her zaman sonuç verdiği de bir başka şehir efsanesidir. Beklenilen etki görülmediğinde sertleşme sorununa yol açan diğer faktörlerin tekrar gözden geçirilmesi ve daha uygun bir tedavi veya doz belirlenmesi gerekebilir.”

Haberin Devamı

Gençlerin bu ilaçlardan performans arttırıcı bir etki beklentileri tamamen yanlıştır. Bu ilaçlar afrodizyak değildir. Zira, bu ilacı alıp ta performansında hiçbir değişiklik olmayan, ilişkisinde gelişen bir durum olmayan genç daha da büyük bir bunalıma düşer ve bu psikolojik etkilenme cinsel fonksiyonu çok daha olumsuz yönde etkiler.

Hattat partnerlerin de bu tercihlerden etkilendiğini anlatıyor: “Yapılan araştırmalar, sertleşme Sorunu yaşayan erkeklerin partnerlerinin de özgüveninin azaldığını, cazibe ve çekiciliklerini yitirmiş hissettiklerini gösteriyor. Bununla birlikte pek çok partner performans ilaçlarının mekanik bir cinsel istek ve zoraki bir performans sağladığına inanıyor. Oysa bu ilaçlar sadece hastalar cinsel istek duyduğunda işe yarıyor. Bu nedenle hasta ve partnerinin mutlaka cinsel sorunları hakkında konuşmaları, istek ve düşüncelerini paylaşmaları ve hekime endişelerini ortaklaşa belirtmeleri gerekiyor. Sertleşme sorununda hastaların kadın partnerleri destekleyici olursa tedavi başarı oranı artıyor. Kadın partnerleri tarafından doktora yönlendirilen erkeklerde başarı şansı yükseliyor. Ayrıca erkeğin tedavisi kadında tatmini arttırıyor. Bu nedenle cinsel sorunları çiftin ortak sorunu olarak görmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

Bu İlaçlar Ne Zaman İşe Yaramaz?

Sertleşme sorunu tedavisinde ilaçlardan, terapiye, enjeksiyondan ameliyata kadar pek çok alternatif mevcut. Önemli olan sorunun psikolojik yada fizyolojik, nereden kaynaklandığının bulunması ve buna göre doğru tedavinin uygulanmasıdır. Eğer sertleşmede sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir doktora danışmanızı öneriyoruz. Cinsel sağlığınızı iyileştirmek ve sertleşme sorununuzu tedavi etmek kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanızı sağlar. Ağızdan ilaç tedavisinden kastimiz, sertleşme sağlayabilmeniz için, ağız yoluyla ilaç (haplar) alınmasıdır. İlaç alımı güvenilir ve kolay bir tedavi yöntemidir. PDE-5 inhibitörleri şu anda piyasada bulunan ilaçlardır. Şu anda piyasada satılan ilaçlarda fark eden özellikler: etki başlangıcı ve süresidir. Bu ilaçların işe yaramadığı durumlar var tabii.

Öncelikle, her şeyden önemlisi ilaçla tedaviler doğrudan cinsel isteği artırmaz. Ağız yoluyla ilaç alımı, kanın, penise akmasını kolaylaştırmak suretiyle etki eder.

Haberin Devamı

İlacın etki edebilmesi için erkeğin cinsel olarak uyarılmış olması gerekmektedir.

Siz ve doktorunuzun tedavi seçimi hemen ve her zaman sonuç vermeyebilir. Eğer beklediğiniz sonuçları alamazsanız doktorunuzu arayınız. Onunla birlikte sizin için en uygun tedaviyi ve dozunu belirleyebilirsiniz.

Tedavi, ilişkinizin temelinde yatan diğer sorunları çözmez. Eşiniz ve doktorunuzla iletişim yollarını açık tutmanız, tedavinin etkisinin kalıcı olmasına yardımcı olur.

Nitrat içeren ilaç (göğüs ağrıları için nitrogliserin gibi) kullanıyor iseniz, oldukça seyrek aralıklarla da alsanız sertleşme sorununa karşı herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Başka herhangi bir ilaç almanın güvenliği konusunda mutlaka doktorunuza danışınız.

Hattat’a göre sertleşme problemi yaşayanlar hekime danışmadan. arkadaş tavsiyesi ya da kulaktan dolma bilgilerle ilaç aldığında sertleşme sorununun altında yatan faktörleri göz ardı ediyorlar. Dahası bu gibi durumlarda, örneğin hormonsal bir eksiklik söz konusu olduğunda, ilaç etkili olmazsa “Bu bile işe yaramadı” fikriyle depresyon gibi psikolojik problemlerle de karşı karşıya kalıyor. Bu ilaçlar, doktor tavsiyesinde ve onun önerdiği şekilde kullanıldığında yararlı olan ilaçlardır. Bu nedenle mutlaka doktora başvurulmalı ve sertleşme sorununa yol açan sebebe yönelik bir tedavi uygulanmalıdır.

Yazarlar