Gündem Şevval orucu 2018 yılında ne zaman ve kaç gün tutulur?

Şevval orucu 2018 yılında ne zaman ve kaç gün tutulur?

15.06.2018 - 11:22 | Son Güncellenme:

Şevval orucu nedir ve ne zaman tutulur? Ramazan ayının sona ermesinin ardından vatandaşlar bu sorunun yanıtını gündemde çok fazla araştırmaya başladı. Peki Şevval orucu 2018 yılında ne zaman tutulur? Şevval orucu Ramazan ayında oruç tutulmayan günlerin yerine mi geçiyor?

Şevval orucu 2018 yılında ne zaman ve kaç gün tutulur

Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir.

Haberin Devamı

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

ŞEVVAL ORUCU RAMAZANDA TUTULMAYAN ORUÇLARIN YERİNE GEÇER Mİ?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Yazarlar