Dost Kore'nin Bibimbap lezzeti

Eklenme Tarihi30.01.2016 - 1:01-Güncellenme Tarihi30.01.2016 - 0:26

İki sene önce Kore’ye gitme imkanı bulmuştum. Başkent Seul, Gyeongju, Busan şehirlerini gezmiştim.  Gezdiğim gördüğüm her yer çok güzeldi, modern bir ülke, otobanında bile internetin çektiği ve her yerde Free internet hizmeti ola n müthiş bir yerdi. Alışık değiliz, dünya ülkeleri internet üzerinden ne paralar kazanıyorlar anlatamam. Buna rağmen bir teknoloji ülkesi olan Kore’de internetin bedava olması, üstelik çok hızlı kullanımı ülkeyi gezen bir turist için memnuniyet sebeplerinin başında geliyor. Bir de o her köşe başına yerleştirilmiş, selfie çekip arka plana Kore’nin görselleini yerleştirip anında paylaşmanızı sağlayan dev ekranlar yok mu… Her şey bunlarla sınırlı da değildi, Kore’de ne gördüm, nerede gezdiysem son derece keyif almıştım.

Yapı olarak değişik dünya lezzetlerini tatmayı çok severim. Kore’nin meşhur yemeği Kimchi’ye bayıldım mesela. Bizim turşunun az tuzlu olan versiyonu ve hemen her öğünde sofraya geliyor, çok sık yeniyor. Bunun yanı sıra benim favorim Bibimbap isimli leziz mi leziz bir yemekti. Bu güzel lezzeti sizlerle paylaşmak isterim, siz de isterseniz evinizde kolaylıkla yapabiliriz. Deneyin, pişman olmayacaksınız.


Bibimbap mı, o ne acaba?

    Bibimbap’ın nasıl doğduğu, ilk defa nerede yapılmaya başlandığı konularında pek çok hipotez vardır. Kore’de en güzel Bibimbap’ın yapıldığı yer olarak Jeonju bilinir. Araştırmalar sonucu, Bibimbap yemeğinin 200 yıldan fazla zamandır Jeonju’da yapıldığı tespit edilmiş. Yüksek bir ihtimal dahilinde ilk Bibimbap , birbirinden taze mevsim sebzeleri, değerli pirinçleri ve onu taçlandıran yumurtası ile kraliyet sofralarının baş tacı olarak Kore mutfağına girmiş ve sonrasında da halkın geneline yayılmış leziz Kore yemeğidir. CNN’in Travel yayını tarafından dünyanın en iyi 50 lezzeti arasında yer almaktadır.

Malzemeleri hazırlayalım…

2 adet Patlıcan
2 adet kabak
2 tadet havuç
2 adet orta boy kuru soğan
1 Demet takribi yarım kilo ıspanak
Yumurta (Her servis tabağı için 1 adet)
1 su bardağı pirinç

Sos için; susam yağı ve Goçujang (Kore Acı Biber salçasıdır veya damak tadınıza uygun acı-tatlı bir biber salçası da kullanabilirsiniz.)

Haydi gelin, Bibimbap yapalım :

Havuç, kuru soğan, patlıcan ve kabak ince ince jülyen doğranır.
Sıvı yağda sert olan sebzeden kavurmaya başlayın. (yani önce havuç, sonra kabak ve en son patlıcan)
Kavururken biraz tuz ilave edin.
Ispanakları suda haşlayın. (kaynar suda 5-10 dakika arası tercihen biraz diri kalmalı. Siz damak zevkinize göre daha fazla kaynatabilirsiniz.)
Ispanağı sudan çıkardıktan sonra bir diş sarımsak, tuz, susam yağıyla karıştırılır.

Pirinci iyice yıkayın, 1 bardak pirince 2 su bardağı su ilave ederek
haşlayın. (Yağ ve tuz koymayın lapa gibi olsun.)

Pirinci tabağa yayın sonra üzerine bölüm bölüm sebzeleri koyun. Sıvı yağda yumurtayı pişirin ve sebzenin üzerine koyun. (Yumurtanın sadece sarısını kullanın. Yumurta sevmeyenler koymayabilirler.)
Susam yağı ve acı biber şalçasını, kendi damak tadınıza göre ilave edin. Biber salçası yağlı cins ise ekstra yağ koymaya gerek yok.

Bibimbap genel olarak karışık mevsim sebzeleri ile yapılabilen bir yemektir.  İsterseniz sevdiğiniz değişik sebzeler de ekleyebilirsiniz. Salatalık, soya filizi ve mantar da Bibimbap’a lezzet katacaktır.

Kore Turizm Organizasyon Ofisinin websitesinde alternatif bir tarif de deneyebilirsiniz. Alternatif Bibimbap tarifi için tıklayınız...Bibimbap tarifi

Bibimbap yemeği o kadar leziz ki Kore'de bir de Festivali bulunuyor. Bibimbap festivali hakkında bilgi isteyenler de bir devlet kuruluşu olan Kore Turizm Organizasyonun websitesinden bilgi alabilirsiniz. Bibimbap Festivali için tıklayınız...

Afiyet ve huzurla, güzel seyahatleriniz olsun.

Sarp Özkar  www.sarpozkar.com

 

 

Etiketler