Gündem SGK Borcu, GSS ve Bağ-Kur Borç Sorgulama İşlemleri

SGK Borcu, GSS ve Bağ-Kur Borç Sorgulama İşlemleri

01.04.2015 - 09:01 | Son Güncellenme:

SGK borç sorgulama işlemi yaparak prim borcunuz olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. SGK borç sorgulama işlemi nasıl yapılır ve SGK borç sorgulama işlemi hakkında önemli bilgiler bu haberde!

SGK Borcu, GSS ve Bağ-Kur Borç Sorgulama İşlemleri

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışmaları sonucu geliştirilen SGK borç sorgulaması işlemleri, emeklilik için gerekli olan prim miktarlarını kontrol etmeye yarayan, var ise borç miktarlarını öğrenmeye imkan sağlayan bir uygulamadır. SGK borç sorgulaması işlemleri, iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Haberimizi sonuna kadar okuyarak, SGK borç sorgulamanızı nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK BORÇ SORGULAMA

BAĞKUR BORÇ SORGULAMA

GSS BORÇ SORGULAMA

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, SGK borç sorgulaması iki şekilde yapılabilir. İster e-devlet kapısı üzerinden e-devlet şifresi ile, isterseniz de online tahsilat isimli yöntem üzerinden şifre kullanmadan SGK borç sorgulaması işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Haberimize, ilk olarak, e-devlet kapısı aracılığı ile e-devlet şifresi kullanılarak yapılan borç sorgulama işleminin nasıl yapıldığını anlatarak devam edelim. Bu durumda izlemeniz gereken aşamalar şöyledir;

? SGK borç sorgulama işleminiz için ilk aşama olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web adresi olan www.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.

? Daha sonra açılan yeni sayfada yer alan, ‘Mobil İmza, ‘Elektronik İmza’ ve ‘e-Devlet Şifresi’ şeklinde düzenlenmiş olan bölümleri göreceksiniz.

Haberin Devamı

? Devamında bu bölümler arasından ‘e-Devlet şifresi’ yazan bölümü seçiniz.

? Son olarak ise açılan yeni sayfada bulunan ilgili alanlara, T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi doldurunuz.

Bu şekilde işlem yaptığınız takdirde, SGK borç sorgulamanızı, e-devlet şifrenizi kullanarak yapmış olursunuz.

Şimdi de haberimize, SGK borç sorgulaması için kullanılan diğer yöntemi anlatarak son verelim. Bu yöntem internet üzerinden yapılan, online tahsilat yöntemidir. Bu yöntemin, e-devlet şifresi kullanılarak yapılan yöntemden farkı ise, şifre kullanımına gerek olmamasıdır. Bu yönü ile online tahsilat yöntemi çok daha pratiktir.

Online tahsilat yöntemi ile SGK borç sorgulaması işlemi için izlemeniz gereken aşamalar şöyledir;

? SGK borç sorgulama işleminiz için ilk olarak, onlinetahsilat.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.

? Daha sonra açılan yeni sayfada, web tahsilat başlığı adı altında düzenlenmiş olan tabloyu göreceksiniz.

? Ardından bu tablonun içinde borç sorgulama şeklinde düzenlenmiş bir bölüm yer almaktadır.

? Bu bölümün altında ise; sorgu türü, sorgu tipi, sicil no, güvenlik kodu şeklinde düzenlenmiş olan diğer başlıklar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

? Daha sonra burada sorgu türü yazan bölüme, bağlı olarak çalıştığınız kuruma göre bilgilerinizi aktarınız. Yani, SSK (4A) kurumuna bağlı olarak çalışan biriyseniz, burada yer alan 4A İşveren Ödemeleri seçeneğine tıklayınız.

? Hemen sonrasında, sorgu tipi yazan bölüme yine bağlı olarak çalıştığınız kuruma göre bilgilerinizi aktarınız. Bu durumda bu bölüme, SSK (4A) veya Bağkur (4B) kurumları için farklı şekillerde düzenlenmiş olan işlemlerden size uygun olan kurumu seçerek aktarınız.

? Devamında, sicil no yazan alana sizden talep edilen sicil no bilginizi yazınız.

? Bir sonraki aşamada güvenlik kodu yazan alana, ekranda verilen harf ve rakamları eksiksiz ve doğru şekilde yazınız.

? Son aşama olarak da borç sorgula şeklinde düzenlenmiş olan seçeneği tıklayınız.

Anlattığımız gibi bu şekilde işlem yaptığınız zaman, online tahsilat üzerinden şifre kullanmaksızın borç sorgulamanızı tamamlamış olursunuz.

Haberin Devamı

Bunun dışında, Genel Sağlık Sigortası borç durumunuzu da yine online tahsilat üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu işlem için yine bu sayfada yer alan diğer ödemeler yazan bölüme geliniz. Daha sonra sorgu tipi yazan seçeneği ise GSS prim yazan bölümü seçerek doldurunuz. Böylece bu aşamaları yaptıktan sonra, sorgulama işlemi yine aynı şekilde yapılmaktadır. Yani bu durumda yine T.C. kimlik numaranızı yazınız ve ardından güvenlik kodunda yazan harf ve rakamları yazınız. Bu şekilde borç sorgulama işleminizi tamamlamış olursunuz ve bilgilerinizi öğrenmiş olursunuz.