Gündem SGK’dan online GSS borç sorgulama hizmeti!

SGK’dan online GSS borç sorgulama hizmeti!

17.10.2016 - 09:17 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olup, olmadığı GSS borç sorgulama işlemi ile kontrol edilebiliyor. GSS borç sorgulama işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden birkaç dakikada yapılabiliyor. Online GSS borç sorgulama işlemi sonrasında var olan GSS prim borçlarının ödemesi de yapılabiliyor.

SGK’dan online GSS borç sorgulama hizmeti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında 2012 yılında aktif şekilde uygulanmaya başlanan ve Türkiye’de sosyal güvencesi olmayan vatandaşın kalmamasını hedefleyen Genel Sağlık Sigortası (GSS) dolayısı ile pek çok vatandaş borçlu durumda. GSS primleri dolayısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlu olan vatandaşlar, borç durumlarını internetten GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenebilme şansına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında Türkiye’de Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigorta mükellefi bulunmayan ve aynı zamanda da sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sosyal güvence altına alınması gerekiyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu belirlemiş olduğu gelir seviyesi altında olan vatandaşların GSS prim ödemelerini her ay hazineden karşılarken, bu gelir düzeyinden daha yüksek bir gelir seviyesi gelir testinde çıkan vatandaşların GSS prim ödemelerini gelir düzeyine göre SGK’ nın belirlediği GSS prim oranını her ay ödemesi gerekiyor. Ancak bu GSS prim ödemelerinin ödenmemesinden dolayı ya da hiç gelir testi yaptırılmamasından dolayı SGK tarafından en üst dilimdeki GSS prim oranından borçlandırılan çok sayıda vatandaş SGK’ ya borçlu durumda. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı hizmetleri bu borç durumu hakkında bilgi alabilmeyi internette GSS borç sorgulama işlemi ile kolaylıkla gerçekleştirebilme şansı veriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet ortamında bulunan e-SGK ağı hizmet uygulamaları sayesinde gerçekleştirilebilmekte olunan GSS borç sorgulama kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir GSS prim borcu bulunup, bulunmadığını veya bulunan prim borçlarının ayrıntılı bilgilerini öğrenebilmek mümkün oluyor. İnternetteki e-SGK ağı hizmetlerinden birisi olan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilebilen GSS borç sorgulama işlemi ile GSS prim borcunun dönem ve tutar bilgilerine ulaşılabiliyor.

Vatandaşların yeni yapılan güncelleme ile SGK web tahsilat uygulamasında e-Devlet Kapısı kimlik doğrulama yöntemi ekranında kimlik doğrulaması yaparak, gerçekleştirebilmekte olduğu GSS borç sorgulama işlemi sonucunda var olan GSS prim borçlarını ister toptan ister dönem bazında kredi kartı ile online GSS prim ödeme işlemi ile ödeyebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan internet ortamındaki tüm e-SGK ağı hizmet uygulamalarının tek bir ekranda toplanmasını sağlayan e-Devlet üzerinden de doğrudan gerçekleştirilebilen ikinci bir GSS borç sorgulama işlem seçeneği de bulunuyor. Doğrudan e-Devlet sistemi üzerinden işlemin yapılabiliyor olması dolayısı ile diğer yöntemde olduğu gibi kimlik doğrulaması yapılması gerekiyor.

E-Devlet kimlik doğrulaması için e-devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı alternatifleri kullanılabiliyor. Bu şekilde e-Devlet sistemi üzerindeki e-SGK uygulamalarından olan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Sorgulama’ ekranından GSS borç sorgulama yapılabiliyor. Bu GSS borç sorgulama işlemi SGK web tahsilat uygulamasındaki e-Devlet kimlik doğrulamasından sonra ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimleri yapılması ve T.C. kimlik numarasının girilmesi ile yapılabiliyor.