Gündem SGK hizmet dökümü nedir? Hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nedir? Hizmet dökümü nasıl alınır?

25.11.2017 - 10:51 | Son Güncellenme:

SGK hizmet dökümü, sigortalıların prim ve sigorta bilgilerinin yer aldığı belgedir. Hizmet dökümü ile sigortanın hangi aylarda ödendiği, sigortalı gün sayısı ve çalışılan şirkete ait bilgilere erişim sağlanabilir. SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nedir Hizmet dökümü nasıl alınır

SGK hizmet dökümü, e-Devlet uygulamasına giriş yapılarak alınır. e-Devlet uygulaması, hizmet dökümü dışında kamu kurumları tarafından verilen çeşitli hizmetler için de işlem yapılmasını sağlar. e-Devlet, iki binin üzerinde hizmet ve 35 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. e-Devlet ile SGK hizmet sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama, tapu bilgileri sorgulama, öğrenci belgesi ve askerlik belgesi sorgulama gibi işlemler de kısa sürede yapılabilir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

Sigorta ve prim bilgilerinin bulunduğu belgeye, SGK hizmet dökümü denir. Sigortalıların bağlı oldukları yerlere göre; 4A, 4B ve 4C olarak ayrılır. 4A hizmet döküm belgesini Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olanlar, 4B hizmet dökümü belgesini Bağ-Kur’a bağlı olanlar ve 4C hizmet dökümü belgesini de Emekli Sandığı’na bağlı olanlar alabilir. e-Devlet ile en fazla yapılan işlem, SGK hizmet dökümü sorgulama işlemidir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü almak için; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden e-Devlet’e giriş yapılır. Kullanıcıların giriş için; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil imza, e-İmza ve T.C. kimlik kartı seçenekleri bulunur. Giriş seçeneklerinden en fazla tercih edilen, e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır.
e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu menüsüne girilir. Menüde bulunan 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü sorgulama bağlantılarıyla sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. e-Devlet ile en fazla sorgulama yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı gelir.
Kullanıcılar e-Devlet üzerinden; adres ve banka değişikliği yapabilirler. Emekli aylığı ve borç durum bilgilerine de ulaşabilirler. Bunlar dışında; optik cam, çerçeve, muayene katılım payı ve ilaç kullanım süresi gibi bilgiler de uygulama üzerinden görülebilir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?

- Sigortalının temel bilgileri
- Sigortalı olarak çalışılan günlerin sayısı
- Hangi aylarda sigortanın ödendiği bilgisi
- İlk kez girilen işin giriş ve çıkış tarihleri
- Primlerin ne zaman ödendiği bilgisi
- Çalışılan şirkete ait bilgiler