Tatil Sharova: "Daha iyi bir dünya için neler yapabiliriz..."

Sharova: "Daha iyi bir dünya için neler yapabiliriz..."

31.10.2017 - 12:22 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Soçi kentinde 19.su gerçekleştirilen Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali yine dünyanın bir çok yerinden gelen katılımcılarla oldukça renkli görüntülere sahne oldu. 180 ülkeden 25 bin katılımcının geldiği festival 1 hafta boyunca kültürel, sanatsal, teknolojik sunumlara platform oldu. Festival komitesinden olan ve aynı zamanda United Russia Partisi Gençlik Uluslararası Genel Sekreteri Daria Sharova festival ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Sharova: Daha iyi bir dünya için neler yapabiliriz...

19. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivalinin (WFYS) Rusya’da gerçekleştirilmesine nasıl karar verdiniz? Sizi etkileyen neydi?

Haberin Devamı

Festivalin geçmişi İkinci Dünya Savaşı sonrasına dayanıyor. Beraberliği ve dayanışmayı sağlamak amacıyla yapılmaya başlanmış bir festival. Rusya’da ilk olarak 1957 yılında 131 ülkeden katılımcı ile Moskova’da gerçekleştirildi. Bu yönüyle festival uzun bir tarihçeye sahip ve bugüne kadar da iki kez Rusya’da yapılmıştır. Bu yüzden Dünya Gençlik ve Demokrasi Federasyonuna (WFDY) yeniden ev sahipliği yapmak istediğimizi ilettik ve Dünya gençlik ve öğrenci festivalini (WFYS)
üçüncü kez Rusya’nın Soçi şehrinde yaptık.

Festivali Rusya’da gerçekleştirmek istemenizdeki amaç neydi ve onu elde edebildiniz mi?

Dünya üzerindeki tüm ülkelerin gençliğine, Sovyet sonrası Rusya Federasyonunun yeni yapısıyla, sınırlarıyla daha iyi hale nasıl geldiğini kendi gözleriyle görmelerini sağlamak ve daha iyi bir dünya için neler yapabileceğimizi hep birlikte görüşebilmek, tartışabilmek için Rusya’ya getirmek istedik. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz çünkü festival tarihinde bu
denli geniş katılım daha önce olmamıştı. Festivalde 180 ülkeden gençler vardı ve festival bu haliyle tarihindeki en büyüğü olma özelliğini kazandı.

Haberin Devamı

Sharova: Daha iyi bir dünya için neler yapabiliriz...

Festival boyunca hiçbir kaotik ve olumsuz olay yaşanmadı. Bazı önlemler aldınız mı? Çünkü 25 bin katılımcı genç, 5 bin gönüllü genç ve çalışan personeller derken 30 binin üzerinde katılımcı vardı ve festivalin sorunsuz bitmesi inanılmaz.

Festivale katılım için 200 binin üstünde başvuru aldık. En iyi 25 bin katılımcıyı seçebilmek çok zordu ama en iyi özellikteki katılımcıları seçtik. Biz sadece festivalin ana konusuna yani kavganın, savaşın olmadığı daha iyi bir dünyanın, geleceğin tartışılmasını sağlamaya odaklandık. Gençler de fikirlerini aktarmak ve başkalarının fikirlerini dinlemek için festivale
katıldılar. Daha iyi bir dünya için herkes medeni bir şekilde fikrini belirtti ve karşısındakini dinledi. Bu anlamda istenileni elde ettik. Katılımcılar da yalnızca buna odaklandığı için hiçbir sorun yaşamadık.

Sharova: Daha iyi bir dünya için neler yapabiliriz...

Festival için hazırlık süreci nasıl başladı?

Festival, Rusya Federasyonu Gençlik Komisyonu (Rosmolodez) ve Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu ortaklığında (WFDY) organize edildi. Festival için başvuru, Rusya Federasyonu Başkanlık Yönetimi (Russian Presidential Administration), Rusya Federasyonu Ulusal Gençlik Komisyonu (Rosmolodez), Rusya Gençlik Birliği (the Russian Youth Union), Uluslararası
gençlik merkezi, kamu organizasyonları ve diğer hükümet birimleri desteğiyle Dünya Gençlik Demokrasi Federasyonunun (WFDY) Rusya’daki üyesi olan gençlik organizasyonları aracılığıyla yapıldı. Dünya Gençlik Demokrasi Federasyonu (WFDY) yönetim ekibiyle ile ilk görüşme 10 Kasım 2016 tarihinde Küba’nın Havana şehrinde yapıldı.

Haberin Devamı


Rusya halkı festival hakkında ne düşünüyor? Festival epeyce maliyetli geçmiş olamayı bu durumdan ötürü karşı çıkışlar oldu mu?

Rusya halkı, bu festival üçüncü kez Rusya’da yapılacak olmasına rağmen bu festivali gerçekten sevdi ve destekledi. Yabancı katılımcıların gelmesinden mutlu oldular. Ayrıca yeni Rusya’nın dünyaya gösterilmesi için iyi bir fırsat olduklarını biliyorlardı. Bu yüzden maliyeti umursamıyorlar. Onlar bu festivalin ülkeye bir yatırım olduğunu biliyorlar.

Haberin Devamı

Sharova: Daha iyi bir dünya için neler yapabiliriz...

Sayın Başkan Vladimir Putin’in açılış ve kapanış seremonisine katılması katılımcılar için çok hoş bir jest oldu. Sayın başkan kısa ve etkili bir konuşma yaptı. Konuşmasında da gençliğe önemli mesajlar verdi. Sayın Putin'in konuşması nasıl bir etki yarattı sizce?

Sayın başkan kuvvetli bir politik mesaj verdi. Ayrıca kendi gözlemlediğim şu olayı da aktarmak istiyorum. Açık alanda yapılan kapanış seremonisinde konuşmak yapmak üzere Sayın Başkan ana sahneye gittiğinde, gençler onu görebilmek ve
dinleyebilmek için sahneye doğru koşmaya başladı. Bu yüzden Rusya gençliği, uluslararası gençlik ve Rusya politikası açısından festival harikaydı.

*Çeviri ve sorularda röportaja katkılarından dolayı Sedat Kara'ya çok teşekkürler.