Gündem Siber soygundan en fazla mağdur olan Türklermiş

Siber soygundan en fazla mağdur olan Türklermiş

10.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Düşünce kuruluşu CSIS’in yaptığı araştırmada siber suçların küresel ekonomiye maliyetinin yarım trilyon dolara ulaştığı ortaya çıktı. 54 milyon kişinin kimlik bilgisinin çalındığı Türkiye, listenin en başında.

Siber soygundan en fazla mağdur olan Türklermiş


ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından hazırlanan rapor siber suçların dünya çapında verdiği zararı ortaya koydu. Buna göre siber suçların küresel ekonomiye yıllık zararı 445 milyar dolar olarak açıklandı. Siber suçların kişilere verdiği zarar ise 160 milyar dolar.
57.4 milyar dolar
Merkez, Türkiye’de 54 milyon kişinin kişisel bilgilerinin hackerlar tarafından çalındığını açıkladı. ABD’de bu sayı 40 milyon iken, Almanya’da 16 milyon, Çin’de ise 20 milyon olarak açıklandı.
Türkiye bu sıralamaya göre siber suçlardan en fazla etkilenen ülkeler arasına girmiş oldu. Dünya genelinde siber hırsızlığın ülke ekonomisine maliyeti Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 0.05’i civarında. Siber suçların Türkiye’deki Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na göre verdiği zarar ise yüzde 0.07 olarak açıklandı. Türkiye’nin 2013’teki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sı 820 milyar 12 milyon dolar. Açıklanan rapora göre Siber suçların Türkiye’ye yaklaşık 57.4 milyar dolara mal oluyor. Kanada’da bu oran yüzde 0.17, Avrupa Birliği’nde yüzde 0.41, ABD’de ise yüzde 0.64 olarak belirlendi. Merkez, siber suçun ticarete zarar veren, büyüyen bir endüstri olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası şebeke
CSIS adına konuşan Jim Lewis, “Siber suçun gelişmiş ülkelerdeki istihdama ciddi etkileri var” yorumunu yaptı. Merkez özellikle gelişmiş ülkelerin siber suçtan ciddi şekilde etkilendiğine dikkat çekti. Rapora göre ABD, Çin, Japonya ve Almanya siber suç nedeniyle yılda toplam 200 milyar dolar zarara uğruyor. Bu ülkelerdeki kişisel zararın toplamı ise 150 milyar dolara kadar çıkıyor. Raporu Intel firması ile birlikte hazırlayan merkez uluslararası işbirliğinin sonuçlarının da görülmeye başladığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta uluslararası bir siber suç çetesi birkaç ülkenin işbirliği ile çökertildi. Çetenin 100 binlerce bilgisayarı hacklediği açıklandı.