Geri Dön
Siber suç nedir?

Siber suç nedir?

Bilgisayar ve internetin hayatımızın büyük bir bölümünde yer etmesi yaşamımıza yeni kavramları da beraberinde soktu. Bunlardan en bilinenlerinden biri siber suç. Peki neredeyse her gün bir yerlerde gördüğümüz siber suç nedirSiber suçla nasıl mücadele edilir? İşte cevapları...

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Siber suç nedir?

Emniyet Genel Müdürüliğü’nün sitesinde yapılan siber suç tanımı şu şekildedir; Her geçen gün teknolojinin ve bu teknolojilere erişilebilirliğin artmasına paralel olarak bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlar da artmaktadır. Siber Suç, bir bilişim sisteminin güvenliğini ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısını hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçlardır. Siber Suçu diğer suçlardan ayıran özelliği bir bilişim sistemi olmadan işlenememesidir. Bu suç türü bilgisayar ve internete özgü suçlar olarak da adlandırılabilir. Tüm suçların bilişim sistemleri kullanılarak işlenebileceği de bir gerçektir. Ancak böyle olması o eylemi siber suç yapmayacaktır. Siber Suçlar Sözleşmesi ve dairemiz görev alanı perspektifinde bakıldığında, siber suç bir bilişim sistemine izinsiz olarak ve hukuka aykırı olacak şekilde girilmesi ve sonrasında yapılan eylemdir. Bu suçta hedef bir kişi olabileceği gibi kişinin malvarlığı veya bir sistemin kendisi de olabilir. Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.

Siber suçla nasıl mücadele edilir?

Siber suçla mücadele, öncelikle kullanıcıyla başlar. İnterneti kullanırken dikkatli olmalı, tehlikeli olabileceğiniz düşündüğünüz veya bilmediğiniz sitelere girmemelisiniz. İşletim sistemini ve internet tarayıcınızı sürekli güncel tutmanız gerekmektedir.

Emniyetin bu suçlarla ilgili birimleri de mevcuttur.

Benzer İçerikler