Gündem Sıcak kemoterapiyle kanserden kurtuldu

Sıcak kemoterapiyle kanserden kurtuldu

05.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bahreyn’de yaşayan Hana Ahmed, tüm bağırsağını saran kanseri Türkiye’de uygulanan sıcak kemoterapiyle yenerek sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Sıcak kemoterapiyle kanserden kurtuldu

‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ vesilesiyle hazırladığımız yazı dizisinde bugünkü tema, yeni tedavi yöntemlerinin başarı oranları... Bahreyn’de yaşayan 2 çocuk annesi Hana Ahmed (35), dedesi ve amcasını kolon kanserinden kaybetti. Babası da kolon kanseri tedavisi gören Ahmed, 2013 yılında kendisinin de kolon kanserine yakalandığını öğrendi. Tedaevisini 3 yıl boyunca ülkesinde sürdüren Ahmed, kanserin tüm bağırsağına yayılmasıyla başka ülkelerdeki tedavi seçeneklerini araştırmaya başladı. İnternetten yaptığı araştırma sonucu Tükriye’nin yolunu tutan Ahmed, ülkemizde uygulanan ameliyat ve sıcak kemoterapiyle kanserden kurtulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Vücudum tertemiz’

Hana Ahmed şunları söyledi: “Türkiye’den medikal nnkoloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal ile görüştük. PET CT, MR ve tüm tahliller yapıldı. Sonra genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı ile görüştük. Bahreyn’deki doktorların aksine buradaki doktorlar daha pozitif konuştu ve bana moral verdi. Durumu açık bir şekilde anlattılar; tek çarem ameliyattı. Ölümle yaşam arasında duruyordum. Ameliyat sonrası kolostomi torbasıyla yaşayacağım söylendi. Ama çok şükür bu torbaya gerek kalmadı. 7 saat süren uzun bir ameliyattı. Ameliyat sırasında Prof. Dr. Koray Topgül önderliğinde bana sıcak kemoterapi uygulandı. İyileşme süresi beklediğimizden daha hızlı seyretti. Şimdi sadece koruma amaçlı kemoterapi görüyorum. 3 kür kemoterapim kaldı. PET CT çekildi, vücudum tertemiz. Kontrollere gidip geliyorum.”

Haberin Devamı

Sıcak kemoterapiyle kanserden kurtuldu
‘Türkiye kalbimde’

Hastalığını öğrendiği an ilk olarak 14 yaşındaki kızı ile 10 yaşındaki oğlunu düşündüğünü belirten Hana Ahmed’in mesajı hayata küsmek yerine mücadele devam etmek: “Kanser olan kişi genellikle hayata küsüyor. Bu hastalıkla mücadelede psikoloji çok önemli. Eşim hep yanımdaydı ancak babam da çok büyük destek oldu. Türk doktorların özverisini hiç unutmayacağım. Çok mutluyum. Türkiye sayesinde hayattayım.”

Yüzde 50 artıyor

Anadolu Sağlık Merkezi genel cerrahi uzmanı Prof.Dr. Koray Topgül sıcak kemoterapiyi şöyle anlattı: “Sıcak kemoterapi karın içi kanserlerde tüm tümörler temizlendikten sonra hasta henüz uyanmadan masadayken uyguladığımız bir yöntem. 41-43 derecede ısıtılmış kemoterapi solüsyonu, hastalığa ve tümörün cinsine göre yarım saat ile 1.5 saat arasında uygulanıyor. Kolon kanserlerinde bu tip ileri vakalarda sıcak kemoterapinin eklenmesiyle 5 yıllık yaşam şansı yüzde 50’lere varıyor. İleri evre bir kanserde 5 yıllık yaşamı yüzde 50 oranına vardırmak oldukça büyük bir başarı. Dolayısıyla bu şansı elde ettiğimizi düşünüyoruz. Kolon kanserlerinde biraz daha Akdeniz diyeti ile beslenmeyi ve zeytinyağlı besinler tüketmelerini tavsiye ediyoruz.”

Kolon kanseri riskini yanmış et düzeltiyor

Haberin Devamı

Kanser tedavisindeki gelişmelerin baş döndürücü bir hızla ilerlediğini dile getiren Florence Nightingale Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Sezer Sağlam, hastalık risk grupları hakkında şu bilgileri verdi: “Kolon ve rektum kanserlerinde 50 yaş üstü için risk başlar. 40 yaş altı hastalarda hastalığın görülme sıklığı yüzde 5 ile 7 arasında. MLide kanserinde 60 ve 65 yaş üstü kişiler büyük riskli grubu teşkil eder. . Gıda konusunda büyük yol alındı. Margarin tarzı dediğimiz sanayi tipi doyurulmuş yağların kullanımı kısıtlandı. İkinci risk faktörü de sigara. Ayrıca yanmış, kömürleşmiş etin fazla tüketimiyle de rektum ve kolon kanserine yatkınlık artıyor.”
Prof.Dr. Sağlam, “Cerrahi yöntem, lösemi haricindeki tüm solid tümörlerde eğer çıkarılabilen tümör var ise en önemli seçenek Cerrahide amaç, organın korunması” dedi.

Küba aşısı?

Küba’da üretilen aşılara da değinen Sağlam, bu konunun abartıldığı görüşünde: “Küba İmmünoloji Merkezi tarafından CIMAVAX adıyla 2011 yılında piyasaya sürüldü. Bizi bilimsel olarak ilgilendiren Faz III çalışması, 2016 Ağustos’a kadar yoktu. Sadece tek bir Faz III randomize çalışma yapılmıştı. Çalışmaya 578 hasta alınmış. Ancak hastaların aldığı kemoterapi çeşitlerinin eşit olup olmadığı yazılmamış. Bu çok önemli bir eksiklik. Evre III-IV olan akciğer kanserli hastaların radyoterapi aldığına dair yazılı bilgi de yok. Bana kalırsa yeni çalışmalara ihtiyaç gözüküyor.”

Haberin Devamı

Onaylanan ilaçlar

“FDA, prostat kanserinde sipuleucel-T etken maddeli ilacı onayladı. Bu ilacın ömür katkısı 4 ay civarında. Kanseri öldüren virüs ‘talimogene’ ameliyat edilemeyen melanomda onaylandı. Ancak bu yöntem iç organ metastazı geliştiğinde faydası görülmedi. ‘Pembrolizumab’ adlı ilacın ilk kemoterapi ile birlikte kullanım verileri ortaya çıktı. Şu an bu ilaç akciğer kanserinde kemoterapi ile birlikte kullanılabiliyor.”