Gündem Şiddet sabıkası olan işçiye CHP’den veto

Şiddet sabıkası olan işçiye CHP’den veto

04.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, CHP’li belediyelerde kadına karşı şiddet geçmişi olan işçi çalıştırılmayacağını belirtti ve “Bu konuda sendikalarla da protokol imzalayacağız” dedi

Şiddet sabıkası olan işçiye CHP’den veto


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, dün parti genel merkezinde, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Seferihisar Belediye Başkanı ve Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanı Tunç Soyer, Çankaya B elediye Başkanı Alper Taşdelen ile yardımcısı Ayça Akpek’in de katıldığı toplantıda, “CHP’li Belediyeler Kadına Şiddete Dur Diyor” projesini tanıttı. CHP’li belediyelerin önemli hizmetleri hayata geçirdiğini belirten Ağbaba, “İktidarın çözemediği, çözmek istemediği her sorunun üzerine gidiyoruz, böylelikle her alanda ilkleri gerçekleştiriyoruz” dedi.
Mor Bayrak uygulaması
CHP’li belediyelerin daha önce, “Cemevlerinin ibadethane ilan edilmesi”, “Batı’dan Doğu’ya Kardeş Belediyecilik”, cinsiyet eşitliğini sağlamak için de “Mor Bayrak” uygulamasını hayata geçirdiğini ifade eden Ağbaba, CHP’li belediyelerin merkezinde rant değil, insan olduğunu savundu. Türkiye’de 2015 yılının ilk 64 gününde 53 kadının yaşamını yitirdiğini vurgulayan Ağbaba, “Geçtiğimiz yıl, 294 şiddet nedeniyle toprağa verdik. 2015 yılının ocak ayında en az 30 kadın öldürüldü. Her gün bir kadını toprağa veren şiddet, şubat ayında da hız kesmedi. Şubat ayında da 24 kadın cinayete kurban gitti. Bu cinayetler, sıradan kriminal ya da münferit olaylar olarak değerlendirilemez” dedi.
Kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kalkmasının yolunu, toplumda ciddi bir zihniyet değişikliği yaratmak gerektiği düşüncesinde olduklarını savunan Ağbaba, şöyle devam etti: “CHP’li belediyeler olarak ‘kadına yönelik şiddet’, ‘çocuk gelinler’ ve ‘tecavüz’ gibi toplumumuzun utancı haline gelen konularda yeni bir uygulamaya başlıyoruz. Bu işin o kadar kolay olmadığını biliyoruz. Ancak bir yerden başlamak gerekiyor.”
Tüm personel eğitilecek
Dünyadaki örnekleri incelediklerini aktaran Ağbaba, CHP’li belediyelerde çalışan tüm personelin “kadına yönelik şiddete karşı” eğitimine başlayacaklarını duyurdu. Ağbaba, “Belediyelerimiz yalnızca kendi çalışanlarına değil, belediyelerden ihale alan taşeron firmalar personellerine de kadına karşı şiddet eğitimi verme zorunluluğu getirecekler.
CHP’li belediyelerde bulunan ‘kadın sığınma evleri’ Türkiye’ye model olacak, sayılarını artıracağız. Buraya başvuran kadınların istihdamı, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak bizim birinci işimiz olacak” dedi. Belediyelerinin şiddet mağduru kadınların istihdamına öncelik vereceğini de bildiren Ağbaba, şiddet mağduru kadınların iş başvurularını öncelikle değerlendirmeye alacaklarını, CHP’li belediyelerde kadına karşı şiddet geçmişi olan hiçbir işçi çalıştırılmayacağını, bu konuda sendikalarla da protokol imzalayacaklarını kaydetti. Ağbaba, “Bu projeyi ilk olarak SODEM’e bağlı 110 belediyemizde başlatacağız” diye konuştu.