Gündem Şiddetin coğrafyası yok

Şiddetin coğrafyası yok

18.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de aile içi şiddete karşı en büyük polis departmanının kurulmasına öncülük eden Mark Wynn, Mor Sayfa’ya konuştu...

Şiddetin coğrafyası yok

ABD’nin Tennessee eyaletinde bulunan Nashville Büyükşehir Polis Teşkilatı’nda 21 yıl görev yapan Mark Wynn, emniyet içerisinde aile içi şiddet konusunda en tanınan uzmanlardan biri. Artık teşkilattan emekli olan Wynn, ABD’de aile içi şiddete karşı en büyük polis departmanının kurulmasına öncülük eden isim.
Aile İçi Şiddet Birimi ve Özel Silahlar ve Taktikler Birimi’nde (SWAT) Komiser rütbesiyle on beş yıl boyunca hizmet veren Wynn, şimdi ise Adalet Bakanlığı Suç Mağdurları Ofisi’ne danışmanlık yapıyor. Beyaz Saray’da, The Oprah Winfrey Şov’da ve ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmalarla da tanınan Mark Wynn ile fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınlara psikolojik destek sunan eşi Valerie Wynn ile bir konferansa katılmak üzere geldikleri İstanbul’da görüştük.
Aile içi şiddet konusunda uzmanlaşmaya nasıl karar verdiniz?
Ben aile içi şiddetin yaşandığı bir ailede büyüdüm. Üvey babamın, anneme ciddi boyutta saldırılarına şait oldum. 5 çocuğunu büyütmeye çalışan annem neredeyse kendini öldürecek duruma gelmişti. Ben ve dört kardeşim de üvey baba şiddeti görerek büyüdük. Sonunda kurtulduk, ancak toplumun bana ve aileme herhangi bir yardımı olmadı. Ben de bundan yola çıkarak, istismara uğrayan insanlara yardımcı olabilmek için böyle bir kariyere adım attım.
Kadına yönelik şiddeti önlemek için yaptığınız çalışmalar nedir? Türkiye’de de uygulanabilir mi?
Aslında şiddetin Türkiye’si ABD’si yok. Her kültürde, her dinde her ülkede benzer şeyler yaşanıyor. Bence çözüm, toplumun bütün birimlerinin (polis, dini görevliler, yargı mensupları, eğitim görevlileri vs.) birlikte hareket etmesi. Bu konuda erkeklere de büyük sorumluluk düşüyor. Erkekler hemcinsleriyle iletişim halinde olarak, kadınların hakları için ayağa kalkmalı, seslerini duyurmalılar. ABD’de ilkokul çağından itibaren çocuklara aile kavramı ve kadın-erkek dengesi üzerine dersler veriliyor. Benzer sistemlerin bütün dünya ülkelerine entegre edilmesi gerekiyor. Bu konuda güvenlik birimlerinin aldığı eğitim de çok önemli.
Kadına yönelik suçlarda yaptırımlar nasıl olmalı?
Eğer suçlulara ciddi yaptırımlar uygulamazsanız, herkesi riske atabilirsiniz. Her davranışın bir sonucu olmazsa, insanlar doğaları gereği aynı hataları yapmayı sürdürür. Tecavüzle yargılanan insanların çoğunun birden çok kurbanı olur. Bu yüzden bu vakalara acil müdahale şart. Toplumun bütün birimleri kollektif olarak çalışarak duruma müdahale etmeli. İnsanların kendilerini onların yerine koyarak düşünmesi gerekir. Yarın benzer bir olayın yargıcın kızının, eşinin veya kardeşinin başına gelebilmesi söz konusudur.
Şiddet gören kadınların yeniden hayata kazandırılması için nasıl bir yol izlenmeli?
Şiddet gören kadınları yeniden hayata kazandırma süreci biraz uzun ve meşakatli olabilir. En önemli şey kadınlara duygusal ve ekonomik destek sağlanması. 30 yıllık tecrübem bana bunu öğretti. Şiddet görmüş bir kadına çıkarıp 50 bin dolar vermek yeterli olmaz. Onlara ilk olarak “mesleki eğitim” verilmeli, istihdam sağlanmalı, psikolojik destek gösterilmeli.