Gündem Şiddetin durması için kültürel değişim şart

Şiddetin durması için kültürel değişim şart

07.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadına yönelik şiddet ve cinsel tacizin en çok yetkili makamlara bildirildiği ülkelerden biri olan Danimarka’da ‘zorla evlendirilme’ şikâyetinde bulunanların çoğunlukla Türk gençler olduğunu belirten Manu Sareen, sorunun kültürel değişiklikle sağlanabileceğini söyledi...

Şiddetin durması için kültürel değişim şart


Danimarka Eşitlik, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Manu Sareen (47), Milliyet’e verdiği röportajda, Türkiye’de şiddet ve tecavüz mağduru kadınların suç duyurusunda bulunmaları için sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılması gerektiğini ancak asıl önemlisinin “kültürel değişiklik” olduğunu söyledi.
2011 yılında yapılan genel seçimlerin ardından Kilise ve Uyum Bakanı olan Sareen, geçen yıl şubat ayından itibaren de Eşitlik, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı olarak görev yapıyor. Ülkenin ilk göçmen kökenli bakanı olan Sareen Hint asıllı.
Türkiye’nin aksine, Danimarka kadına yönelik şiddet ya da cinsel tacizin en çok makamlara bildirildiği ülkelerden biri.
‘Cesur olmalı’
Sareen, şiddet ve tecavüz mağduru kadınlara yardım edilmesi için çeşitli sivil toplum kuruluşları ile sıkı işbirliği yapmanın önemli olduğunu düşündüğünü vurguladı. Bakan Sareen, kadın haklarına yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının kadınların suç duyurusunda bulunmaları için yardımcı olabileceğini belirtti. Ancak Sareen, asıl olarak bu konuda gerçekten kültürel bir değişikliğin olması gerektiği kanısında olduğunu bildirdi.
Danimarka’da, Türk gençlerin zorla evlendirilmeler konusunda en çok şikâyette bulunan göçmen kökenli vatandaşlar arasında yer almasını yorumlayan Sareen, “Anne ve babalarına ‘Ben buna karşıyım’ deyebilme cesaretini göstermeleri ve yardım aramaları açısından iyi bir sinyal olarak görüyorum” dedi. Sareen, bunun gençlerin cesaretli olduklarını ve yetkililere karşı güven duyduklarının bir göstergesi olduğuna işaret etti.
‘Birbirinden farklı’
“Günümüzde hâlâ bu tür zorlamaların olmasının çok üzücü olduğunun altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum” diyen Bakan Sareen, “Gençlerin şikâyette bulunması, kendilerini istemediği biriyle evlenmeye zorlayan aileleri tarafından başkaldırma olarak görülüyor” diye ekledi.
Türkleri, toplumun önemli bir parçası olarak gördüğünü belirten Sareen, Türklerin uyumu konusunda “Bazıları iyi uyum sağlarken, bazıları uyum sağlayamıyor” dedi. Kendilerini topluma entegre eden çok sayıda Türk’ün olmasının pozitif bir durum olduğuna değinen Sareen, Türkler arasında büyük farklılıkların olduğuna vurgu yaptı.