Sıfır Bütçe ile Başarılı Olmak

Ülkemizde iş hayatında hâlâ hanımefendilere verilen değerin istenilen düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Öyle ki bir işe başvurduğumuzda kariyer bilgilerinden önce evli misin bekâr mı, evliysen çocuk düşünüyor musun, nişanlıysan ne zaman evleneceksin? gibi bir yığın sorularla karşılaşmaktayız. Birçok hanımefendi mutlaka birgün işi ile ailesi arasında kalmıştır. Bu nedenle hem girişimci hem de iyi bir anne olmayı başaran kadınlar bana mail atınca anında geri dönüyorum. Çünkü her birinin mutlaka ayrı hikâyesi oluyor. Üstelik kendi işini kuracak hanımefendilere yol gösterme açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu minvalde bana mail atan Küçük İzler’in kurucusu Ebru Bayraktar hanımla güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu olan Ebru Hanım, evli ve bir çocuk annesi. İş hayatından 15 yıl sonra tamamen başka bir alanda kendi işini kurmaya karar veriyor ve hikâyesi başlıyor.

Haberin Devamı

İş Kurma Süreciniz Nasıl Başladı?

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümünü bitirdikten sonra California Üniversitesinde İşletme sertifikası aldım. 15 yıl kurumsal bir firmada ürün müdürü olarak çalıştım. 40 yaşına geldiğimde şirketin taşınması sebebiyle işten ayrıldım ve sonrasında ne yapacağıma karar verme süreci başladı. Çalışırken yurt dışı seyahatlerim oluyordu. Bu seyahatlerden birinde görüp de çok beğendiğim el heykelleri dikkatimi çekiyordu. Fakat nasıl yapılacağını bilmediğim oğlumun 3 boyutlu el izi heykelini yapmak için araştırma yapmaya başladım. Bir süre sonra neden bunu iş fikri olarak Türkiye’ye getirmeyeyim düşüncesi aklıma geldi. Sonuçta herkes için anlamlı bir hediye olacaktı. İlk etapta aklımda sadece çocuklar vardı, daha sonra ürünleri çeşitlendirip yetişkinler için de setler hazırladım. Amacım herkese sevdikleri ile en güzel anlarını ölümsüzleştirip ölene kadar saklayabilecekleri bir hatıra sunmaktı. Bu amaçla “Küçük İzler” ismiyle kendi evimde atölye kurdum ve “hayatta bazı izler kalıcı olmalı” sloganı ile yola çıktım.

Sıfır Bütçe ile Başarılı Olmak

Çevrenizde Tepki Gösterenler Oldu mu?

Haberin Devamı

Elbette oldu. Başlangıçta bu iş fikrim ailem tarafından saçmalık olarak algılandı, başta eşim olmak üzere annem dahil “kendine düzgün bir iş bulsana o kadar deneyimin, eğitimin var” şeklinde bir yaklaşımla karşılaştım. Arkadaşlarıma söylediğimde yüzlerinde acıma dolu bir ifade ile bana baktıklarını hatırlıyorum. Ben yaptığımda henüz insanlar bu tarz bir hediye ile karşılaşmamıştı. Dolayısı ile yakın çevremden hiçbir destek almadığım gibi köstek oldular diyebilirim. Fakat bir anne olarak gördüğümde benim hoşuma gittiyse, diğer annelerin de hoşuna gideceği düşüncesinden cesaret alarak yoluma devam ettim. Sonrasında iş kurmaya başlayınca herkes destek oldu. Fikri Türkiye’ye getiren ve ilk oluşumu sağlayan kişiyim. Ardından işi aynı şekilde yapmaya çalışan bir sürü insan ortaya çıktı. Vazgeçmedim ve sabrettim. Sonuçta da karşılığını da aldım. Şu an yurt dışına satış için bile alt yapısını hazırlıyorum.

Sıfır Bütçe ile Başarılı Olmak

Tam Olarak Ne Yapıyorsunuz? İnsanlara Nasıl Bir Hizmet Sunuyorsunuz?

Küçük İzler, son derece kolay ve çabuk birkaç işlemle el heykellerinizi çıkarmak için kullanacağınız bir kalıp seti. Ellerinizin 3 boyutlu kopya modelini, bütün hatlarını, kıvrımlarını ve çizgilerini koruyarak sizlere hazırlama imkânı veriyoruz. Eller birleştirilerek kalıbın içerisine sokulur ve yaklaşık 1 dakika kadar donması beklenir. Sonra eller jelatin şeklinde olan kalıptan çekilerek çıkarılır. Daha sonrasında hızlı kuruyan alçımız hazırlanıp kalıp alınan boşluğa dökülmektedir. Bu şekilde yaklaşık 4 saat kuruması beklenir. Bunu hazırlarken insanların da dâhil olması işi zevkli hâle getiriyor. Bu şekilde birkaç saat içinde eşsiz ve unutulmaz bir hediye oluyor.

Haberin Devamı

Sıfır Bütçe ile Başarılı Olmak

Ne Kadar Bütçe ile Başladınız?

Bir bütçe ayırmadım diyebilirim. Hatta sıfır bütçe ile başladım. Yaptıkça ve çevremden talep geldikçe işim kendi bütçesini oluşturdu. Bu şekilde kazandıkça malzeme almaya başladım. Evimin bir odasını atölyeye çevirdim. Hâlâ da evimde yapmaya devam ediyorum.

İş Kurma Hayali Olan Kadınlara Ne Söylemek İstersiniz?

Girişimcilik bir serüven, kolay değil, bu yola çıkmak için kafanızın net olması lazım. Kadınların birçok işi bir arada yapabilme gibi bir yetenekleri var, dolayısı ile bu bizim için büyük bir artı. Hemen yüksek kâr etmeyi beklemek biraz hayalcilik olur, mutlaka yapanlar da vardır ama genel olarak sabırlı olmak gerekiyor. En önemli tavsiyem etrafınızda size yardımcı olabilecek herkesten destek almaya çalışın. En önemlisi de yaparken mutlu olabileceğiniz bir iş seçin.

Sıfır Bütçe ile Başarılı Olmak

Merak Edenler ve El Heykelini Denemek İsteyenler Size Nasıl Ulaşabilir?

Çeşitli etkinliklere katılıyoruz ve workshoplar düzenliyoruz. Bunları da sosyal medya hesaplarımızdan duyuruyoruz. İlgilenmek isteyen herkes takip edebilir ve bilgi alabilir.

İnstagram Adresi: https://www.instagram.com/mervekantarciculha/