İstanbul SIFIR MERİDYEN İSTANBUL ÇALIŞMALARI KONFERANSTA ELE ALINDI

SIFIR MERİDYEN İSTANBUL ÇALIŞMALARI KONFERANSTA ELE ALINDI

11.01.2015 - 15:52 | Son Güncellenme:

.

SIFIR MERİDYEN İSTANBUL ÇALIŞMALARI KONFERANSTA ELE ALINDI

Arz ve Zamanın Sıfır Noktası İstanbul çalışmaları Türkiye gündemine oturdu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin "Sıfır Meridyen İstanbul" çalışmaları, bu kez Avrasya Bir Vakfı’nda bir konferansta ele alındı. Konferansta, Araştırmacı-Yazar Abdurrahman Dilipak, Araştırmacı-Yazar Celal Tahir, Astrolog Yonca Olamaz ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden Orhan Sakin birer konuşma yaptı.
Araştırmacı Yazar Abdurrahman Dilipak, Karaköy-Galata dediğimiz yerin dünyanın ilk serbest finans bölgesi olduğunu belirterek “Bütün değerli taşlar, madenler, para, buraya gelirdi. Osmanlı Sultanı’nın paraya ihtiyacı olduğunda İngiliz bankerlerine, İsviçre bankerlerine değil, Galata’ya giderdi. Galata’yı bize düşman kıldılar, Galata’yı yeniden ihya etmemiz gerek" dedi.
İstanbul’un, Doğu’yla Batı’nın, Kuzey’le Güney’in kesişme noktasında, mukaddes bir noktada bulunduğunu anlatan Dilipak, “Burası aynı zamanda Belde-i Muhayyire’dir. İstanbul’un jeopolitik, jeostratejik öneminden öte başka anlamları daha vardır” diye konuştu..
Zaman tasavvurunun, zaman içerisinde bizim saati geliştirmemize sebep olduğunu anlatan Dilipak, şunları söyledi: “Saati biz bulmuştuk. 1940’a kadar Türkiye’de ciddi anlamda saat imalatı vardı. Dünyanın en önemli saat imalatı Türkiye’de yapılıyordu. İstanbul’da yapılan saatler, Dünya’nın en uzak noktalarına gittiğinde, o ülkeler de, kendi güçlerini göstermek için, onun üstünde bir saat yapmak üzere saat yapıp Saray’a hediye gönderiyorlardı. Şimdi Dolmabahçe Sarayı’ndaki saat müzesinde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bu saatleri görebilirsiniz. Osmanlı da o saatlerden daha güzelini yapıp, o ülkelere hediye gönderiyordu. Bu saat fabrikası hâla çalışıyor.”