Gündem Sigara azaldı esrar arttı

Sigara azaldı esrar arttı

28.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ve Batı ülkelerinde tütün kullanımının azaldığını ancak esrar kullanımının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Dost Öngür, bunun sebebinin, esrarın zararsız olduğuna ilişkin yanlış bilgi olduğunu söyledi...

Sigara azaldı esrar arttı

10. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi 6. Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’na katılan Harvard Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Dost Öngür, hem Türkiye’de hem de batıda tütün kullanımının azaldığını ancak özellikle Batı’da esrar kullanımının arttığını belirterek, esrarın zararsız olduğu algısının bu artışta rol oylanadığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Zararsız sanılıyor’

Batı ülkelerinde artık toplum içinde tütün kullanımının yüzde 25’lere kadar düştüğünü dile geterin Prof. Dr. Öngür, “Toplumun büyük çoğunluğu artık düzenli olarak tütün kullanmıyor, sigara içmiyor, tütün çiğnemiyor. Bunun yerine son dönemlerde gerçekten toplum içinde esrar kullanımı artmaya başladı. Bunun aslında şöyle bir temeli var. Düzenli olarak esrar içmenin insan sağlığına tütün kadar zarar vermediği konusunda bir kanı var. Halk arasında ‘akciğer kanserine yol açmıyor, kalp hastalığına yol açmıyor, daha güvenli’ şeklinde yanlış söylentiler var. Bu nedenle özellikle genç insanlar arasında ‘sigara içmiyorum ya en azından esrar içebilirim’ türünden yaklaşımlar ortaya çıkmış durumda” tespitini yaptı.

Haberin Devamı

Bellek yitiriliyor

Esrarın etkisinin daha çok psikolojik olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Öngür, “Esrar bağımlılık yapıyor. Yatkınlığı olan insanlarda psikozla ilişkisi var, şizofreni gibi veya manik depresyon gibi, bipolar bozukluk gibi hastalıklarda, psikozun yoğunlaşması, ağırlaşması esrarla olabiliyor. Sürekli içen insanların bilişsel yetileri köreliyor. Toplum sağlığı açısından esrar kullanımının yaygınlaşması olumsuz etkilere yol açacaktır. Bu etkilerin büyük bölümü de esrarın psikolojik rahatsızlıklara, psikiyatrik rahatsızlıklara olan katkısından dolayı olacak” diye konuştu.