Gündem Sigara devine rekor tazminat

Sigara devine rekor tazminat

21.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin ikinci büyük sigara şirketi ‘RJ Reynolds Tobacco Company’, kocası akciğer kanserinden ölen bir kadına 23.6 milyar dolar tazminat ödeyecek

Sigara devine rekor tazminat

Eşini 1996 yılında akciğer kanserinden kaybeden Cynthia Robinson, 2008’de ABD’nin Florida eyaletinde yer alan mahkemede RJ Reynolds sigara şirketine tazminat talebiyle dava açtı. Şirket sözcüsü cezanın “aşırı derecede ağır olduğunu, anayasa ve eyalet yasalarının böyle bir cezaya izin vermediğini” öne sürdü. Yargı sürecinde Robinson, RJ Reynolds’un sigara içmenin tehlikeleri konusunda tüketicileri yeteri kadar bilgilendirmediğini ve tüketicilerin sağlıklarını ihmal ettiğini savundu.
Robinson’un avukatları, sigara şirketinin ihmalkârlıkları neticesinde Johnson’ın akciğer kanserine yakalandığını iddia etti. İddia makamının avukatı Willie Gary şirketin, zararları konusunda tüketicileri yeterince bilgilendirmeden sigara üretip satarak risk aldığını belirtti. Mahkemenin jüri üyeleri 4 hafta süren tartışma sonucu karar vardı.
Jüri üyeleri, nikotinin alışkanlık yarattığı konusunda RJ Reynolds’ın tüketiciyi yeterli derecede bilgilendirmediğini, bu nedenle 23.6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme ayrıca sigara şirketini, kanserden yaşamını yitiren Johnson’ın dul kalan eşi ve iki çocuğuna 7.3 milyon dolar kişisel tazminat ödemeye mahkum etti.
Amerikan sigara devi, Johnson’ın önceki evliliğinden olan oğluna da 9.9 milyon dolar tazminat ödeyecek. Gary, “Bu kararın, büyük tütün şirketlerini, masum insanların hayatlarını tehlikeye atmaktan alıkoyacağını umuyoruz” dedi. RJ Reynolds’ın Başkan Yardımcısı Jeffery Raborn ise karara itiraz edeceklerini açıkladı. Raborn, kararın adil ve makul olmadığını savundu.

Malboro tazminatı
1997 yılında 67 yaşında akciğer kanserinden ölen Jesse Williams’ın ailesi de Philip Morris’e dava açmıştı. Williams’ın 42 yıl boyunca Marlboro sigara içtiği ve bunun neticesinde kanser olduğu öne sürülmüştü. 2007 yılında sonuçlanan davada, dünyanın en büyük tütün şirketi Philip Morris’in 145 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti.