Sigara erken cilt yaşlanmasına neden olur!

Sigaranın sağlımız üzerindeki olumsuz etkileri çok iyi bilinmektedir. Özellikle sigara dumanındaki kanserojen etkili kimyasallar,tüm dokularda hücresel hasarı başlatmaktadır. Başta akciğerler ve nefes borusu olmak üzere, kalp-damar sistemindeki etkilerinden üreme sistemine kadar tüm organları hücresel düzeyde hasara uğratan sigara, cilt üzerinde de benzer etkilere neden olmaktadır. Ciltteki etkileri erken cilt yaşlanması, kırışıklıklar, yara iyileşmelerinde gecikme, kanser (skuamöz hücreli kanser türü), bazen sedef hastalığı, hidraadenitis supurativa (halk arasında köpek memesi denilen), saç kaybı, ağız tabanı kanserleri olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

Sigaranın damarları daraltarak dolaşımı engellemesi ya da bozması nedeniyle cilt hücreleri yeterince oksijenlenememekte ve beslenememektedir. Bu nedenle üretimi yavaşlayan veya enerjisi düşen hücrelerin savunması azalmaktadır. Ayrıca organları oluşturan hücreler görevlerini yerine getirememektedirler.

Sigaradaki nikotinin cildin üst tabakasında suyun tutulumunu azalttığı, hatta diüretik (su atıcı) etkileri olduğu saptanmıştır. Kırışıklıkların oluşması ile ilgili sebepler arasında ilk sıralarda, hücrelerin su tutma yeteneğinin azalması gelmektedir. Sigara ayrıca kollajeni parçalama görevi olan bir enzimin (metalloproteinaz) üretimini arttırarak dolayısıyla kollajen parçalanmasına sebep olarak da erken yaşlanmayı tetiklemektedir. Cilt kırışıklıkları ile ilgili yapılan tüm çalışmalar, sigarayı uzun süredir ve çok içenlerin hiç içmeyen veya çok az ve kısa süreli içenlere göre daha fazla kırışıklıklarının olduğunu göstermektedir.

Sigara içenlerin ciltlerinin rengi soluk, grimsi, cildi ince ve dudak çevresi çizgileri artmıştır. Sigara bırakıldığı zaman ilk olarak düzelen tüm damarlardaki daralma (iskemi) etkisinin ortadan kalkmasıdır. Bu sayede cildin yediğimiz gıdalar ile beslenmesi sağlanmaktadır. Sigaranın dolaşımı bu denli olumsuz etkilemesi yüzünden özellikle cerrahi operasyonlardan en az bir ay önce sigaranın bırakılması zorunludur. Aksi halde organların ve/veya cildin dolaşımı iyi olmayacağı için iyileşme süreleri gecikecek veya komplikasyonlar olabilecektir.

Haberin Devamı