Ekonomi Sigara ve içkiye % 3-4 ÖTV zammı

Sigara ve içkiye % 3-4 ÖTV zammı

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sigara ve içkide ÖTV zammı erken geldi. Dün açıklanan kararla, sigaraya paket başına 50 kuruş, içkiye de yüzde 3-4 zam gelecek. Sigara ve içki, önümüzdeki yıl bir zam daha görecek.

Sigara ve içkiye  % 3-4 ÖTV zammı

Bakanlar Kurulu’nun ÖTV zamlarına ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, taze üzüm şarabı, köpüklü şarap ve fermente edilmiş diğer içecekler dışındaki alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarı yüzde 10 artırıldı. Bunun, içki fiyatlarına en az yüzde 3-4 yansıması bekleniyor. Sigarada da maktu vergiye 7 kuruş zam yapıldı. Bunun da fiyatlara etkisi yüzde 5-6 olacak. Düzenlemeyle sigara fiyatlarının 12 liralık bir sigarada ortalama 50 kuruş artması bekleniyor. Zam kararıyla her sene otomatik hale gelen sigara ve içki zammı bir ay öne çekilmiş oldu. Yılbaşı kutlamasını zamlı fiyatlarla yapacak olan tüketiciler, içki ve sigaraya, 2017 içinde bir zam daha görecek.

Haberin Devamı

Enflasyona etkisi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 25 kuruş olan maktu vergi, 32 kuruşa çıktı. ÖTV’de yapmış olduğumuz bu artış sigarada paket başına 50 kuruş kadar bir zammı doğuracak” dedi. Ağbal, yapılan ÖTV zammının yılsonu enflasyonuna etkisinin 0.26 puan olacağını, tütündeki vergi artışının bütçeye toplamda 2.7 milyar liralık bir gelir etkisinin olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Bir süredir piyasada özellikle sarmalık tütün denilen ürünlerin kayıtdışı satışlarında artış olduğunu belirten Ağbal, buna karşı da kapsamlı bir mücadele yürüteceklerini bildirdi. Ağbal, “Burada vergi artışları ister istemez kayıtdışılığı ve kaçakçılığı etkileyebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Temmuzda yine zam

Zamla birlikte içki fiyatlarında yüzde 3 civarında bir artış olacağını belirten Ağbal, her sene yıl başında ve temmuz ayında alkolde ve tütün ürünlerinde vergi zammı yapıldığını anımsattı. Ağbal, “Ocak ayında artık yeniden değerleme oranına bağlı ilave bir artış olmayacak. 2017 temmuz ayında yeniden değerleme oranına bağlı bir artış olacak” dedi. Ağbal, içkide satış fiyatlarına yüzde 3 olarak yansıyan zammın enflasyona etki yapmayacağını, bu zamdan bütçeye 540 milyon lira gelir beklediklerini bildirdi.