Güzellik Sigarayı bırakanlar neden kilo alır?

Sigarayı bırakanlar neden kilo alır?

19.09.2013 - 13:44 | Son Güncellenme:

Sigarayı bırakanlar üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, sigarayı bırakanlar ortalama olarak 2 – 5 kg arasında kilo alırlar. Alınan kilo miktarı içilen sigara miktarı ile orantılıdır.

Sigarayı bırakanlar neden kilo alır

‘Sigarayı bıratıktan sonra mutlaka kilo alınır’ ifadesi en çok duyduğumuz şehir efsanelerinden biridir. Her ne kadar sigarayı bırakan kişilerde belli miktarda kilo artışı görülse de bu durum dengeli ve düzenli beslenerek kontrol altına alınabilir. Sigarayı bırakanlar üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, sigarayı bırakanlar ortalama olarak 2 – 5 kg arasında kilo alırlar. Alınan kilo miktarı içilen sigara miktarı ile orantılıdır. Günde 40 adet sigara içen kişilerin bu alışkanlıklarını bıraktıklarında günde 20 adet sigara içenlerden daha fazla kilo aldığı gözlemlendi. Bu kilo artışının en çok bıraktıktan sonraki ilk 6 ayda gerçekleştiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak dengeli beslenerek bu dönemi mümkün olduğunca az kilo alarak ve formunuzu koruyarak atlatmak mümkün.

Haberin Devamı

Metabolizmanız yavaşlar: Sigara içmek metabolizmayı hızlandırır. Her sigarayı içtikten sonra kalbimiz dakikada 10 ila 20 kez daha fazla çarpar. Sigara içenlerde görülen kalp hastalıkları da bunun bir sonucudur. Bununla beraber kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların günlük gereksinimlerimiz için ihtiyaç duydukları enerji, sigaranın metabolizmayı hızlandırması nedeniyle daha çabuk yakılır. Sigaryı bıraktıktan sonra metabolizma hızı yavaşlar. Bu yavaşlama nedeniyle fazla enerji miktarı artar ve kişi kilo almaya başlar.

Tat ve koku alma hisleri normale döner: Sigarayı bırakan kişilerin daha fazla yemek yedikleri sıkça gözlemlenen bir durumdur. Bunun nedeni sigarayı bırakan kişilerde tat ve koku alma hissinin normale dönmesi ve kişilerin yedikleri yemeklerden daha fazla haz almasıdır. Özellikle yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler sigarayı bırakan kişilerde daha fazla iştah uyandırır.

Haberin Devamı

El ve ağız alışkanlığı: Sigara sadece içerdiği maddelerle bağımlılık yaratmıyor. Aynı zamanda sigara içenlerde bir el ve ağız alışkanlığı oluşuyor. Bırakanlarda ise bir boşluk oluşuyor. Bu boşluğu doldurmak amacı ile kişilerin daha fazla yemek tüketmesi sıkça görülen bir durumdur. Bunun sonucunda kilo artışı da görülüyor.

Stres daha fazla yemeye neden oluyor: Sigaranın yarattığı suni durumlardan biri de sters anında kurtarıcı olarak görülmesi. Pek çok kişi stresli durumlarda kendiilerini sakinleştirmek, ödüllendirmek, zaman geçirmek için sigaraya sarılır. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni destek yerine başka bir yöntem bulma arayışı kişileri genellikle daha fazla yemeye itiyor.

Sigarayı bırakanlarda kilo alımını engellemek mümkün mü?

Sigarayı bıratıktan sonra kilo almak engelenemez değildir. Sigarayı bırakan kişiler mutlaka kilo almak zorunda değildir. Dengeli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak sigarayı bıraktıktan sonraki dönemi kilo artışı olmadan atlatmak mümkün. Kalp hastaları üzerinde yapılan bir araştırma hastaların sigarayı bıraktıktan sonra doğru beslenerek ve egzersiz yaparak kilo almadıklarını göstermiştir. Sigarayı bırakanların en çok dikkat etmesi gereken gıdalar yağlı besinlerdir. Mümkün olduğunca yağlı besinlerden kaçınarak, proteni, vitamin ve mineral dengesini sağlayacak şekilde beslenmek kilo almanızı engeller.

Haberin Devamı

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo alımını engelleyen önlemler:

Alışveriş yaparken tam yağlı ürünler yerine az yağlı ürünleri tercih edin

Alışverişinizde yağsız et, az yağlı süt ve süt ürünleri, tam tahıllı ekmekler ve bolca sebze meyve almaya özen gösterin.

Ara öğünlerde az yağlı besinler tüketmeye çalışın

Uzak durmanız gereken besinler arasında şeker ve şekerli ürünler gelir. Kahve veya çayınızı şekersiz içemiyorsanız tatlandırıcıları tercih edebilirsiniz.

Metabolizmanızı hızlandırmak ve daha fazla kalori harcamak için düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Yazarlar