Ankara Sığınmacı Çocuklar "Kültür Elçisi" Olacak

Sığınmacı Çocuklar "Kültür Elçisi" Olacak

16.07.2018 - 11:26 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli çocuklardan oluşturulan koro, seslendireceği Türkçe, Arapça ve İngilizce şarkı ve türkülerle kentin tanıtımı ve turizmine katkı sağlayacak Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi: "Sığınmacı çocuklarımız bizim kültür elçilerimiz olacak. Gerek çevre illerde gerekse kentteki etkinliklerde türkülerimizi seslendirecek" Müzik öğretmeni Faouaz Hassan: "Buranın müzik kültürü bize çok yakın. Çocuklar çok çabuk öğreniyor. Çocukların ilk öğrendiği türkü 'Urfalıyım Ezelden' oldu"

Sığınmacı Çocuklar Kültür Elçisi Olacak

ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Türkiye'de en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da barınan Suriyeli çocuklardan oluşturulan koro, seslendireceği Türkçe, Arapça ve İngilizce şarkı ve türkülerle kentin "kültür elçisi" olacak.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Sanat Sokağı'nda düzenlenen müzik kursunda 20 Suriyeli çocuğa eğitim veriliyor.

Yaklaşık 2 aydır eğitim alan, yeteneklerine göre saz ve org dersi de verilen çocuklardan oluşturulan koronun seslendirdiği Türkçe ve Arapça Urfa türküleri beğeni topluyor.

Suriye ve Şanlıurfa'nın müzik kültürünü tanıtacak çocuklar, çevre illerde de konserler verecek.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın bir kültür şehri olduğunu ve Suriyeli misafirlerin kente uyum sağlamaları için her türlü kolaylığı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Suriyelilerin en fazla barındığı kentlerin başında Şanlıurfa'nın da geldiğini belirten Çiftçi, sığınmacıların yaşadıkları kentlerin kültürüne entegre olması için önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Çiftçi, sığınmacılara yönelik çeşitli kurslar düzenlediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Resmi kayıtları göre kentimizde 524 bin Suriyeli sığınmacı bulunmakta. Kentimize ve Türkiye'ye gelenlerin, kültürümüzle, sanatımızla entegre olması lazım. Bizler de bunu için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Sanat Sokağı'mızda Suriyeli misafirler için çeşitli kurslar düzenleniyor. Bunların içerisinde çocukların müzik kültürümüzü öğrenmeleri için müzik kursu da var. Çocuklar burada Türkçe müzik eğitimi yanında Şanlıurfa'nın müzik kültürünü de öğreniyor."

Kurstaki 20 çocuğun katılımıyla koro oluşturduklarına işaret eden Çiftçi, "Sanat Sokağı'mızda çocuklarımız gerek enstrüman gerekse müzik ve sanat anlamında eğitimler alıyor. Oluşturulan grup, Urfa müzik kültürünün tanıtımını yapacak. Sığınmacı çocuklarımız bizim kültür elçilerimiz olacak. Gerek çevre illerde gerekse kent içindeki etkinliklerde türkülerimizi seslendirecek." diye konuştu.

- "Sezen Aksu'nun parçalarını severek söylüyorum"

Suriyeli müzik öğretmeni Faouaz Hassan ise Türkiye'de de müzikle uğraştığı için çok şanslı olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Suriye'nin müzik kültürünün çok yakın olduğunu anlatan Hassan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Sanat Sokağı'nda yaşları 8-17 arasında değişen çocuklardan bir koro oluşturduk. Çocuklara müzik tekniğiyle birlikte Türkçe, İngilizce ve Arapça müziklerin eğitimini veriyorum. Bunun yanında Şanlıurfa türkülerini öğreniyorlar. Buranın müzik kültürü bize çok yakın. Çocuklar çok çabuk öğreniyor. Çocukların ilk öğrendiği türkü 'Urfalıyım ezelden' oldu. Yakın bir zamanda koromuz çevre illerde Türkçe, Arapça ve İngilizce parçalar seslendireceği konserler verecek."

Koroda görev alan 17 yaşındaki Rahma el-Hammut da Türkçe müziği çok sevdiğini belirtti.

Şanlıurfa'ya ailesiyle 4 yıl önce geldiğini dile getiren el-Hammut, "Burada huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. Eğitimime burada devam ediyorum. Şimdi de müzik eğitimi alıyorum. Koro oluşturuldu, Türkçe ve Arapça müzikler öğreniyoruz. Burada ben daha çok Türkçe şarkıları seviyorum. En çok sevdiğim sanatçı Sezen Aksu. Onun parçalarını severek söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Müzik eğitimi alan çocuklardan 10 yaşındaki Esma el-Ali ise müziği çok sevdiğini, ileride iyi bir ses sanatçısı olmayı istediğini söyledi.