Gündem Sigortacıların otopark kurnazlığı

Sigortacıların otopark kurnazlığı

03.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, AVM otoparklarındaki kazalarda bazı sigorta şirketlerinin kazanın karayolu dışında gerçekleştiğini gerekçe gösterip zararı karşılamadığını belirterek vatandaşları uyardı

Sigortacıların otopark kurnazlığı

İzmir’in Çiğli ilçesindeki bir alışveriş merkezinin otoparkında, D.D.’nin kullandığı şirket otomobili, tek yön ve otopark çıkışı olan yöne dönmek istemesinin ardından o sırada otoparktan çıkış yapan O.Y.’nin yönetimindeki otomobille çarpıştı.

Haberin Devamı

Tutanak tutulmasının ardından O.Y., durumu sigorta şirketine bildirdi. Sigorta şirketinin olayın karayolunda değil de otoparkta meydana geldiğini gerekçe göstererek zararı karşılamayacağını belirtmesi üzerine O.Y., uğradığı maddi kaybın karşılanması için D.D.’nin çalıştığı şirket ile sigorta şirketine dava açtı.

‘Karar emsal olacak’

Mahkemenin, tarafların kusurunun tespit edilmesi için dosyayı gönderdiği Adli Tıp Kurumu İstanbul Trafik İhtisas Dairesi, “Maddi hasarlı kazanın meydana geldiği yer itibarıyla trafik kazası niteliğinde olmadığının anlaşılması ve ihtisasları dışında olması” gerekçesiyle dosyayı geri gönderdi.

O.Y.’nin avukatı Seyit Ahmet Akyüz, İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesinin, Adli Tıp Kurumu’nun AVM otoparklarını trafik alanı saymamasına yönelik bir karar verip Yargıtay’ın da bunu onaması halinde alışveriş merkezlerinin otoparklarında meydana gelen kazalarda kimsenin sigortadan para alamayacağını belirtti. Akyüz, “Ölümlü veya ağır yaralamalı trafik kazası meydana gelse, mağdur olan taraf sigortadan hiçbir şey talep edemeyecek. Araba sürücüsünden talep edebilecek” dedi.

Haberin Devamı

Trafik kanununa aykırı

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ikinci maddesinin ‘a’ bendinde “Karayolu dışındaki alanlardan kamuya açık olanlar ile park, bahçe, park yeri, garaj, yolcu, eşya terminali, servis ve akaryakıt istasyonlarında karayolu taşıt trafiği için faydalanılan yerler’de bu kanun hükümlerinin uygulandığının açık olduğunu söyledi. Sigorta şirketlerinin bu kanun hükümlerine göre AVM otoparklarındaki trafik kazalarından sorumlu olduğunu savunan Tokbaş, “Hazine Müsteşarlığı bu şekilde hareket eden sigorta şirketlerini tespit ederek yaptırımda bulunmalı. Vatandaş, AVM otoparklarındaki trafik kazalarında sigorta şirketlerinin tuzağına düşmemeli” dedi.