Siirt Siirt'te Tarihi Camilere Yoğun İlgi

Siirt'te Tarihi Camilere Yoğun İlgi

21.06.2017 - 11:28 | Son Güncellenme:

Selçuklular döneminde yaptırılan Ulu Cami ile Osmanlı mimarisiyle inşa edilen Babuddarp Camisine ramazanda vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor Ulu Cami İmamı Obut: "Camimiz, Ramazan vesilesiyle tüm vakitlerde dolu dolu geçiyor" Vatandaş Özbilici: "Burada namaz kılınca huzur buluyorum. Medine’de ibadet ederken buranın manevi huzurunu arıyordum"

Siirtte Tarihi Camilere Yoğun İlgi

SİİRT (AA) - Siirt'te restore edilerek ibadete açılan tarihi Ulu Cami ile Babuddarp Camisi vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Haberin Devamı

Kentte 1129 yılında Selçuklu Hükümdarı Şeyh İshak tarafından Selçuklu mimarisiyle yaptırılan ve ana mekanı dikdörtgen olan Ulu Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2 yıl önce ibadete açıldı. Dikdörtgen prizma kaide üzerine yuvarlak gövde mimarisi ile inşa edilen firuze çinilerle süslü olan minare üzerinde ismi yazılı olan fakat zamanla kaybolan Hz. Muhammed ve 4 halifenin isimleri yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

15. yüzyılda Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ana mekanı castan yapılan ve minaresi iki renkli kesme taştan yapılan Babuddarp Camisi'nin restorasyonu ise iki yıl önce tamamlandı. İbadete açılan her iki camiye de vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

- "Camimizin her tarafı tarih kokuyor"

İl Müftüsü Faruk Arvas, AA muhabirine, evliya ulema şehri Siirt’teki Ulu Caminin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Selçuklu dönemine ait Ulu Camiyi herkesin görmesi gerektiğini ifade eden Müftü Arvas, "Bu kadar aslını muhafaza eden camilerimiz bölgede pek nadirdir. Caminin bünyesinde Hüsrev Paşa'nın kabrinin de burada bulunması ayrıca camiye ziyareti daha da teşvik hale getirmektedir." dedi.

Ulu Cami İmamı Nezir Obut, Selçuklular döneminde 1129 yılında ibadete açılan camide onarım dönemleri hariç 888 yıldır ibadet yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Camimizin her tarafı tarih kokuyor. Camiye günde yüzlerce ziyaretçi geliyor. Ramazan dolayısıyla ziyaretçi sayısı arttı. Sabah namazından itibaren cemaatimiz camimize akın ediyor. Öğle namazında mukabeleyi dinliyor, İl Müftülüğünce ikindi namazından sonra vaaz verilmektedir. Teravih namazını da Türk, Kürt ve Arap her kesimden kardeşçe namazımızı eda etmekteyiz. Camimiz, ramazan vesilesiyle tüm vakitlerde dolu dolu geçiyor."

Babuddarp Cami İmamı Ali Çelapkolu da caminin ne zaman yapıldığının tespit edilemediğini söyledi.

Caminin tarihi dolayısıyla manevi bir havaya sahip olduğunu aktaran Çelapkolu, ramazanda vatandaşın namazını camide kılma isteği dolayısıyla yoğun ilgi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

- "Buradan vazgeçemiyorum"

Vatandaşlardan Mehmet Halil Özbilici ise, Selçuklulardan kalan camide ibadet etmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Burada namaz kılınca huzur buluyorum. Medine’de ibadet ederken buranın manevi huzurunu arıyordum. Evimiz uzak olmasına rağmen yine de buradan vazgeçemiyorum. Dedelerimiz burada namaz kılıyordu, biz de torunlarımıza burada namaz kılmalarını tavsiye edeceğiz." diye konuştu.