Gündem Sıkıntı 8 ay önce başladı

Sıkıntı 8 ay önce başladı

23.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Süleyman Şah Türbesi’nin etrafının Karakozak Köprüsü’nu alan IŞİD tarafından çevrilmesi harekâtın yapılmasına neden oldu. Operasyonun geri planında sekiz aylık sıkıntılı bir süreç yatıyor

Sıkıntı 8 ay önce başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK), Türkiye’nin sınırları dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’ne yapılan harekâtın ‘bölgedeki ikmal kanallarının tıkanması’ nedeniyle gerçekleştirildiği ifade edildi.
Türkiye, Esad rejimi ve rejime karşı olan gruplar arasında devam eden şiddetli çatışma ortamına rağmen türbede hem personel değişimini hem de malzeme ikmalini yapmaya uzun süre devam etti. Ancak, çok kısa zamanda bölgede otoritesini kuran IŞİD, elindeki çok sayıda ağır silah ve yetişmiş militanlarıyla Suriye’nin kuzeyine hâkim oldu.

Haberin Devamı

TSK’nın, Şanlıurfa’daki askeri birliklerden sağladığı 25 askerden oluşan Saygı Timi, 3 ayda bir yapılan değişimlerinde sıkıntı yaşanmaya başladı. Bu süreçte önce Cerablus, peşinden Bab ve Mumbuç bölgeleri IŞİD’in kontrolüne girdi. Halep’i hedef alan IŞİD, önce Karakozak Köprüsü’nü ele geçirdi. TSK, türbedeki personelini değiştirip sayısını artırdı. TSK, Şanlıurfa Hudut Alayı’ndan gelen 25 asker yerine bordo berelilerden oluşan 38-40 kişilik özel birlik oluşturdu.
IŞİD, daha sonra türbenin çevresini kuşattı. Havan, uçaksavar, top ve doçkaların bulunduğu yaklaşık 1000 kişilik IŞİD grubu, türbeye saldırı tehditlerine başladı. IŞİD, Türkiye’den önce türbede dalgalanan Türk Bayrağı’nın indirilmesini istedi. Tehditler nedeniyle Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16’lar, 24 saat bölgeyi izleyerek, gelişmeleri anında Ankara’ya bildirdi.

6 ay gizli ikmal yapıldı
Türkiye, bölgedeki köylüleri kullanarak Teşrin Baraj gölünden botla türbeye ikmal yapmaya başladı. Yaklaşık 6 aydır benzer biçimde yapılan gizli ikmal işlemleri, bölgedeki ağır koşullar nedeniyle aksamaya başladı. Bu aksamalar nedeniyle TSK bölgedeki personelini tahliye kararı aldı. Ayrıca, türbede görevli personel, Ankara’ya yönelik “saldırı yapılacağı” yönünde istihbaratları Ankara’ya iletti. Bölgedeki havanın ısınmasıyla birlikte TSK tahliye kararını bir ay içinde planlayıp uygulamaya koydu.

Haberin Devamı