Siyaset 'Sıkıntılarımız giderilmiş gibi'

'Sıkıntılarımız giderilmiş gibi'

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya-Türkiye ilişkilerinde bir süredir yaşanan sıkıntıların giderilmiş gibi gözüktüğünü söyleyen Başbakan Yıldırım, “İnşallah daha iyi olacak. Bundan sonra ilişkilerimizi geliştirecek adımları karşılıklı atacağız” dedi.

Sıkıntılarımız giderilmiş gibi

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya-Türkiye ilişkilerinde yaşanan sıkıntıların giderilmekte olduğunu, daha da iyiye gideceğini söyledi. Yıldırım, cuma namazını Münih’te Diyanet İşleri Türk İslam Merkezi (DİTİM) Merkez Camii’nde, kıldı. Münih Güvenlik Konferansı sırasında ikili görüşmeler yapan Yıldırım, cami çıkışında kendisini bekleyen vatandaşlara seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamını ilettiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ENTEGRE OLUN: Yıllarınızı buraya verdiniz. Bu ülkenin kalkınması için çok büyük emekler verdiniz. Dördüncü kuşağa geldik. sizden çok önemli bir talebim, ricam; bulunduğunuz ülkeye entegre olun ama asla asimile olmayın.

DAHA İYİ OLACAK: Almanya-Türkiye ilişkilerinde geçtiğimiz dönemde meydana gelen bazı sıkıntılar bugün giderilmiş gibi gözüküyor. İnşallah daha iyi olacak. Bundan sonra ilişkilerimizi geliştirecek adımları karşılıklı atacağız. Tabii ki bizim beklediğimiz, ülkemiz, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya yönelik zararlı faaliyetlere izin verilmemesi, terör örgütlerine müsamaha gösterilmemesi. Bu bizim olmazsa olmazımız.

FETÖ’NÜN ALAN SAHİBİ OLMASI: Gerek PKK bölücü terör örgütü gerekse ülkemizin birliğine, kardeşliğine, demokrasisine kasteden, darbe teşebbüsü yapan FETÖ’nün bu ülkelerde alan sahibi olması, bu ülkelerde neşvünema (büyüme, gelişme, yetişme) bulmasını asla kabul etmeyiz.

Haberin Devamı

Baykal’ın kızı ile konuştu

Yıldırım, Almanya’da tedavisi devam eden CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal ile görüştü. Baykal’ın sağlık durumu hakkında bilgi alan Yıldırım’ın, Baykal’ı hastanede ziyaret etmek istediği ancak enfeksiyon riski sebebiyle görüşmeye izin verilmediği belirtildi.

ABD’nin iradesini ortaya koyma zamanı

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü YPG’ye yardımını sürdüren ABD ile yürütülen temaslar ve Türkiye’nin beklentileri konusunda, “ABD’nin orta-uzun vadeli geleceğinin teröristlerle olmayacağını görmesini istiyoruz. Görürse kendi kazanır, görmezse biz bir şey kaybetmeyiz. Biz hudutlarımızı koruruz, ABD’ye rağmen de terörle mücadele yaparız” dedi. Yurt dışı programı kapsamında Belarus’tan önceki akşam Almanya’ya geçen Yıldırım, Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüştü. Dün de Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Yıldırım, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını özetle şöyle yanıtladı:

‘Akla ziyan iş’

- ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’da. ABD ne istiyor, pazarlık ne? Farklı açıklamalar geliyor...


- Keşke biz de bilebilsek, onu soruyoruz, ne yapmak istediklerine bir karar verseler. Biz ne istediğimizi biliyoruz. Evirmeden çevirmeden net şekilde diyoruz ki; kardeşim, bizim hudutlarımız ötesinde bir terör devleti oluşumuna asla tahammülümüz olmaz. Öyle bir maceradan vazgeçin. Bu millet burada bir şer kuşağı oluşmasına izin vermez. Terör devleti... Bu terör faaliyet içinde olanlar Kürtlerin hakkını savunduklarını iddia ediyorlar... Bunlar ABD’ye, ‘biz burada sizin için, İsrail için bir güvence olabiliriz, bizi destekleyin’ demişler. Ama kılavuzları yanlış. Terör örgütü ile gelecek projesi yapılabilir mi? Bunlar terör örgütü, işi gücü öldürmek. ABD’nin bunları muhatap alması akla ziyan bir iştir. Yıllarca NATO’da ortak olacağız, biz NATO’nun sınırlarını koruyoruz, onlar da NATO sınırlarını karşı bir terör faaliyetine geçiyorlar. Kiminle? Diğer NATO üyesi ülke ile. İzahı mümkün değil.

‘İlişkilere zehir’

- ABD Savunma Bakanı Mattis’in “PKK ile YPG’yi ayrıştırabiliriz hatta PKK’ya karşı savaştırabiliriz” sözlerine ilişkin değerlendirmeniz ne olacak?


- Bir kere bunların kendi içlerinde bir uyum yok. İstihbarat komisyonu raporları diyor ki; bu YPG, PKK’nın Suriye şubesidir. Bunların hain olduğunu ABD’deki bir kurum kabul ediyor. Savunma Bakanı çıkmış diyor ki; bunları birbirine vurduracağız. Herhalde bizi hiçbir şeyden anlamıyor sanıyorlar ya da ne yaptıklarından haberleri yok. Sahadakilerle siyasettekiler ayrı telden çalıyor, sıkıntı burada. Bizim muhatabımız siyasiler, Amerikan yönetimi. Amerikan yönetiminin iradesini ortaya koymasının zamanıdır. Sahadaki yanlışları, ilişkilerimizi zehirleyen yanlış tutumlara son vermeleri gerekir.

- ABD gerekli adımları atmazsa İncirlik ve Kürecik kapatılır mı? Bunlar masada mı?

- ABD ile NATO’da üyeyiz, burada 50 senedir askeri varlıkları var, ticari ilişkilerimiz var. Bu tip işler bir süreçtir. Yani hemen aklımıza geldi şunu yapalım bunu yapalım yok. Biz sonuna kadar ABD’nin bu yanlıştan dönmesini ümit ediyoruz. ABD’nin orta-uzun vadeli, geleceğinin teröristlerle olmayacağını görmesini istiyoruz. Görürse kendi kazanır, görmezse biz bir şey kaybetmeyiz. Biz yerimizdeyiz. Biz hudutlarımızı koruruz, ABD’ye rağmen de terörle mücadele yaparız. Biraz daha bizi meşgul edebilir. Diyelim ki tüm bunlar olmadı, o zaman oturur ne yapacağımızın kararını veririz. Bizim duygusal davranarak hızlı bir şekilde hareket etmemize gerek yok.

‘Muhatap almayız’

- HDP, Meclis’te temsil edilen bir parti. Bu, ‘Türkiye’de bazı sorunların çözümü için şanstır’ diye bakılıyordu, artık böyle değil mi, siyasi muhatap değil mi?

- HDP ile niye muhatap olacağız, neyi temsil ediyor? Bugüne kadar PKK, YPG ve PYD’nin açıkça kanlı terör örgütü olduğunu söylediğini duydunuz mu? Böyle bir tutum içine girmezse bizim muhatap almamızın bir önemi yok, millet muhatap almaz, orada biz mücadele veriyoruz, ölüm kalım mücadelesi veriyoruz, şehitlerimiz var. HDP ne yapıyor? Diren Afrin diren... Sen bir defa memleketine bak, insanlarının hayatına bak. Böyle bir şey nasıl yaparsın?

Haberin Devamı

Borisov ile zirveye hazırlık görüşmesi

Sıkıntılarımız giderilmiş gibi


Başbakan Yıldırım, 54. Münih Güvenlik Konferansı için geldiği Münih’te,Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü.

Borisov ile basına kapalı gerçekleşen görüşme bir saat sürdü. 26 Mart’ta Varna’da yapılacak Türkiye-AB zirvesi öncesinde gerçekleşen görüşme, hazırlık niteliği taşıyor.

Görüşmede Yıldırım, Türkiye’nin Bulgaristan ile ortaklık ilişkisini ve işbirliğini geliştirmeyi istediğini vurguladı. AB dönem başkanı olan Bulgaristan’ın Türkiye’nin AB üyelik sürecine yapıcı katkısının önemli olduğu vurgulandı.