Gündem Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da ulaşım konusunda hazırlanan master planın ‘değişen ihtiyaçlara göre’ güncellendiğini belirten Başkan Aktaş, 2035 yılında sıkıntısız ulaşıma sahip bir Bursa hedeflediklerini söyledi

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşım sıkıntılarının çözümü için 15 yıllık yeni bir master plan hazırladıklarını açıklayarak, 2035 yılında sıkıntısız ulaşıma sahip bir Bursa hedeflediklerini söyledi. Başkan Aktaş, Bursa’nın 2018 yılı sonu itibariyle katlı yol inşaatlarıyla tanışacağını ifade etti. Bursa’nın en önemli konusu olan ulaşım konusunda hazırlanan master planının değişen ‘ihtiyaçlara göre güncellemesine yönelik’ yapılan çalışmalar, düzenlenen lansman toplantısıyla kamuoyuna aktarıldı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı konuşmada, 3 milyonluk bir şehirde yaşadıklarını vurgulayarak, Bursa’da var olan en önemli sıkıntıların başında ulaşımın geldiğini ifade etti. Nüfusu 1.5 milyon olan Amsterdam’da ulaşım konusunda yapılan çalışmalara göz attığını, bunların çeyreğinin Bursa’da yapılması halinde kıyametin kopacağını anlatan Başkan Aktaş, işin realitesini herkesin bilmesi gerektiğini dile getirdi. Ulaşımın hayatı zorlaştırmaması, herkesin bir yerden diğer yere rahatlıkla ulaşabilmesi adına kafa yorduklarını vurgulayan Başkan Aktaş, nüfusu hızla artan ve 3 milyonluk bir şehirde yaşandığından hareketle herkesin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurguladı.

Akıllı dokunuşlar

Haberin Devamı

Bursa’nın ulaşım master planı güncelleme çalışmalarına uluslararası deneyime sahip uzman bir ekiple başladıklarını söyleyen Alinur Aktaş, ekibin başında Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökmen Ergun ile Türkiye’deki birçok belediye için çalışmalar yapan Boğaziçi Proje A.Ş.’nin yer aldığını ifade etti. Ulaşım ana planı ve acil eylem planı olarak iki ana başlık altında ve birlikte yürütülen çalışmada; acil eylemler kapsamında karayolu koridor ve kavşak düzenlemeleri etüt ve projelerinin hazırlanacağını belirten Başkan Aktaş, düzenlemenin mevcut karayolu ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi için trafik mühendisliği ve trafik yönetimi disiplinlerini içerdiğinin altını çizdi. Akıllı dokunuşlarla ulaşımı ve trafiği rahatlatma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Henüz 7-8 kavşak olmasına rağmen çok olumlu tepkiler aldık. Daha parçayı gösterdik. Asıl film sonra vizyona girecek. İnşallah orta ve uzun vadedeki projeleri hayata geçirdiğimizde, Bursa ulaşımı ve trafiğini daha da rahatlatmış olacağız. Dokunuşlarımız devam edecektir. Ancak en önemli hedefimiz, orta ve uzun vadede ulaşımda yaşanması muhtemel problemlere karşı hazırlıklı olmaktır” diye konuştu.

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

Anket yapıldı

Bursa’nın hayat standardını yükseltecek yatırımların muhtemel ihtiyaçlara cevap verebilen nitelikte olacağını ve önümüzdeki 15 yıllık süreç için planlama yaptıklarını kaydeden Başkan Aktaş, proje kapsamında şehrin en önemli 78 kavşak noktasında, 99 kent merkezi yol kesitinde ve 6 kent giriş çıkış noktasında trafik sayımlarının yapıldığını anlattı. Başkan Aktaş, bu çerçevede Bursa kent merkezi genelinde yaya, toplu taşıma ve özel otomobil kullanıcılarını kapsayan 10 bin adetlik anket çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Bu noktada ortak aklı kullanmayı önemsediklerini söyleyen Başkan Aktaş, hiçbir ön yargı ve farklı fikirleri bulunmadığını belirtti. Başkan Aktaş, çalışmanın temel konu başlıklarının toplu taşıma hatları ve filo ihtiyacı planlaması, raylı sistem planlaması, 25 kilometrelik proje olan karayolu akslarının planlaması, 78 tane olan kavşak projeleri, 10 kilometre olan bisiklet yolları, yayalaştırma projeleri, otopark planları, yük trafiği planlaması, lojistik ve engelli ulaşımı olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Çalışmalar 15 yılı kapsıyor

Büyükşehir Belediyesi olarak sıkıntıların aşılması noktasında çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyleyen Başkan Aktaş, “Göreve geldiğimiz gibi üzerinde en çok durduğumuz konu ulaşımdır. Ulaşım; günlük hayatta yürüdüğümüz yolu, kullandığımız toplu taşıma aracını, otobüs durağını, metro istasyonunu, özel araçları, kavşakları ve daha bir çok olguyu kapsayan geniş kapsamlı bir hizmettir. Bu çerçevede yapılan planlamalar bizim için çok önemlidir. Şehrin genelinde, çevre düzeni planı ve nazım imar planı çalışmalarını sürdürüyoruz. Öte yandan ulaşım sıkıntılarının çözümü için ulaşım master planımızın değişen ihtiyaçlara yönelik revize edilmesi durumu da var. Bu çalışma, önümüzdeki 15 yılı kapsayan bir zaman dilimi için tasarlandı. Hedef yıl ise 2035 olacaktır. Amacımız daha hızlı, konforlu, ucuz ve herkesin adil olarak yararlanabildiği bir ulaşım hizmetidir” dedi.

Haberin Devamı

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

‘Tarım hayatlarına değer katacak’

Engelli bireylerin sosyal hayatta daha fazla yer almalarını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, ‘Tarımla Engellerimizi Aşıyoruz’ projesinin açılış törenine katıldı. Proje kapsamında okul içerisinde engellilere tahsis edilen 1000 metrekarelik alanda, engelli bireyler toprakla uğraşarak rehabilite edilecek. İlk aşamada engelli 20 bireyin alındığı proje, 8 ay boyunca haftada 1 gün şeklinde devam edecek. Başkan Alinur Aktaş, engellilerin birçok alanda dezavantajlı konumda bulunduğunu, son senelerde bu alanda ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. Engellilerin başkalarına olan fiziksel ve ekonomik bağımlılıklarını azaltmayı istediklerini belirten Başkan Aktaş, topluma faydalı projelere katkı sunmaya devam edeceklerini anlattı. Tarım A.Ş. aracılığıyla tarımın her alanında destekçi kurum konumunda bulunduklarını belirten Başkan Aktaş, Türkiye’nin ‘söylendiğinin aksine’ tarımda geriye gitmediğini, gelişen teknolojiyle birlikte güzel çalışmaların ortaya çıktığını söyledi. Tarımla ilgili eğitimlerin artarak devam etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Aktaş, “Tarımda daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Engelli bireylerin bu sürece katılması, onların hayatlarına değer katacaktır. Bursa’nın sanayi kimliği çok öne çıkıyor ancak aynı zamanda tarım şehriyiz. Bu işin lansmanını daha fazla yaparsak, gelir anlamında ileriye gideriz” dedi. Başkan Aktaş, serada engelli vatandaşlarla birlikte çapa yaparak domates fidesi ekti.

Haberin Devamı

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

Sıkıntısız ulaşım için hazırlıklar başladı

Bursalı gençler geleceğini konuşuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Gençlik Çalıştayı’, ‘Gençler Geleceğini Konuşuyor’ temasıyla Merinos AKKM’de Muradiye Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan Başkan Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin gençlere verdiği öneme dikkati çekerek, “Gençliğimize değer veriyoruz. Çünkü gençlerimiz, ülkemizin birlik ve beraberliğinin garantisidir. Gençlere yönelik çalışmalarımız devam edecek. İnanıyoruz ki, gençlerini iyi yetiştiren milletler gelecekte varlıklarını sürdürebilirler. Büyükşehir Belediyesi olarak gençlik modeli ve faaliyetleri hakkında projeler geliştiriyoruz. Amacımız, gençlerimizin, medeniyet bakiyesi temelinde, milli manevi kültürel değerlerle donanmış 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine hazırlanmasını sağlamaktır” dedi. Başkan Aktaş, gençlerin geleceğin teminatı olduğunu ifade ederek, “Gençlerimizin kişisel, bedensel, sosyal, kültürel ve manevi olarak her anlamda gelişimine katkı koymayı hedefliyoruz. Bu amaçla Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü’müzü daha aktif hale getirerek gerekli planlamalarımızı yapıyoruz. Bursa’da faaliyet gösteren birçok genç STK ile bir araya gelerek neler yapabilirizi konuştuk. Çalıştayın, ülkemiz gençliğinin geleceğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Tüm gün süren çalıştayda gençler, alanlarında uzman akademisyen ve bürokratların moderatörlüğünde 8 ayrı masada 9 ayrı konu ve temada oluşturulan komisyonlarda toplandı. İlgili konularda istişareler yapıldı, tespit ve analizlerde bulunuldu. Eğitim, spor, sanayi, ekonomi, istihdam, kültür sanat, bilim teknoloji, engelliler, milli manevi değerler, medya iletişim, Bursa ve kentlilik bilinci gibi konular çalıştay kapsamında detaylıca gençlerin bakış açısıyla değerlendirildi. Çalıştay, sabah 2, öğleden sonra raporlama olmak üzere 3 oturumlu akademik bilimsel bir sempozyum biçiminde gerçekleşti.

Yazarlar