Siyaset Sil baştan İçtüzük

Sil baştan İçtüzük

20.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin ittifakıyla büyük oranda yenilenen TBMM İçtüzüğü, yeni sisteme uygun hale getirilecek. Ak Parti bünyesinde bu çalışmayı yürütecek alt komisyon dün Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın başkanlığında ilk toplantısını yaptı

Sil baştan İçtüzük

Ak Parti ve MHP’nin, resmi seçim ittifakı düzenlemesinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hukuki altyapısını oluşturacak uyum yasa taslaklarına son şeklini vermek üzere oluşturdukları Milli Mutabakat Komisyonu’nun ilk toplantısını yapmasının ardından, iktidar grubunun “uyum mesaisi” de yoğunlaştı. Parti bünyesinde oluşturulan beş alt komisyon kendi içlerinde çalışmalara başladı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre bir anlamda devleti yeniden yapılandıracak olan ve yeni yönetim sisteminin ruhunu mevzuata yansıtmayı amaçlayan Ak Parti “uyum” düzenlemeleri için kendi bünyesinde bakanlar, cumhurbaşkanlığı danışmanları, genel başkan yardımcıları, grup başkanvekillerinin yer aldığı 15 kişilik bir üst komisyon ve yine parti yöneticileri, bazı milletvekilleri ve akademisyenlerin yer aldığı beş ayrı da alt komisyon oluşturmuştu. Komisyonların üyeleri geçen hafta Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında ilk toplantılarını yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Bu toplantıların ardından da, Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son Beştepe zirvesinde alınan karar uyarınca her partiden üçer kurmayın görevlendirildiği Milli Mutabakat Komisyonu önceki gün ilk toplantısını yaparak çalışmalarına resmen başladı.
MHP ile koordineli şekilde uyum düzenlemelerinin hayata geçirilmesini sağlayacak bu komisyonun toplanmasının ardından, Milli Mutabakat Komisyonu’na gidecek düzenlemelerin “mutfak” çalışmasını yapacak Ak Parti alt komisyonları da kendi bünyelerinde bağımsız çalışmalarına başladı.
Mesai başladı
Meclis İçtüzüğü’nün yeni sisteme uygun hale getirilmesine yönelik çalışmayı yürütecek alt komisyon dün Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın başkanlığında, Elitaş’ın TBMM’deki makam odasında ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantıda İçtüzük’ten “Başbakan”, “Gensoru” gibi ifadelerin çıkarılmasına yönelik Anayasa değişikliğine ilişkin teknik çalışmanın TBMM Başkanlığı’nca yapıldığı, 26 maddelik bir değişiklik teklif taslağının hazır olduğu belirtilerek, teknik düzenlemelerin dışındaki değişikliklerin hangi çerçevede olabileceği masaya yatırıldı.
Yeni içtüzük
Edinilen bilgiye göre, toplantıda, yeni hükümet sisteminde gücünü kaybedeceği öne sürülen TBMM’nin gücünü hissedilebilir hale getirecek, daha nitelikli yasama çalışması yapılmasını sağlayacak, komisyon çalışmalarının öneminin altını çizecek, yasaların hem çıkarılması hem de uygulanması konusunda Meclis’e denetim imkanı tanıyacak mekanizmaların kurulmasını sağlayacak bir İçtüzüğün şekillendirilmesi görüşü ağırlık kazandı. Bu çerçevede de “sıfırdan bir içtüzük yazılması” yönünde çalışma yürütülmesi görüşü benimsendi. Üyelere dünya parlamentoları tüzük örnekleri dağıtılarak, inceleyip kendi önerilerini hazırlamaları istendi.
Komisyonun bir kaç ay içinde çalışmalarını olgulaştırabileceği belirtilirken, CHP ve HDP’nin de ilerleyen süreçte çalışmaya katılmasında fayda olacağı görüşü dillendirildi.

‘Milli mutabakat’ta oda krizi

Ak Parti ve MHP’nin seçim ittifakı ve Anayasa uyum düzenlemelerine ilişkin çalışmaları koordineli götürmek amacıyla oluşturduğu Milli Mutabakat Komisyonu’nun toplantı yeri olarak TBMM Genel Sekreterlik Salonu’nu kullanmasına CHP’den itiraz geldi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazıda, toplantının yapıldığı TBMM Genel Sekreterlik Salonu’nun bugüne kadar TBMM’nin faaliyetleri kapsamında İçtüzük gereği tüm siyasi partilerin katılımıyla gerçekleşen toplantılar ile kurumsal faaliyetlerin yürütülmesine ilişkin toplantılar için kullanıldığını belirterek Başkan İsmail Kahraman’dan açıklama istedi. Özel şöyle dedi:
“Siyasi partilerin tümünü kapsamayan, birkaç siyasi partinin kendi aralarında yürüttükleri faaliyetler, bu siyasi partilerin genel merkezlerinde ya da TBMM’de bu siyasi partilere ayrılmış olan alanlarda gerçekleştirilmektedir... TBMM yerleşkesindeki alanların kullanımı konusundaki kuralların uygulanmamasının bu konuda bir karmaşa ortaya çıkaracağına kuşku yoktur. Bu bağlamda adı geçen salonun iki siyasi parti arasında yürütülen müzakerelere açılması talebi hangi siyasi parti grubundan gelmiştir ve söz konusu talep hangi gerekçelerle makamınızca karşılanmıştır sorularının yanıtlanması gerekir.” l ANKARA Milliyet