Mersin SİLİFKELİLER TANK İÇİN EYLEM YAPTI (ÖZEL HABER)

SİLİFKELİLER TANK İÇİN EYLEM YAPTI (ÖZEL HABER)

07.12.2014 - 16:39 | Son Güncellenme:

.

SİLİFKELİLER TANK İÇİN EYLEM YAPTI
 (ÖZEL HABER)

Mersin’in Silifke ilçesine 40 yıl önce getirilerek Kıbrıs Şehitliğinde sergilenen Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank ve zırhlı araçlarla birlikte top aracının Mersin’de yeni açılan Kıbrıs Barış Müzesine gönderilmesi Silifkelilerin tepkisini çekti.
1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank, zırhlı araç ve top aracı Silifke’ye getirildi. Burada Kıbrıs Barış Harekatı Şehitliğine konulan tank, zırhlı araç ve top aracı ilçe insanı ve ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyordu.
Her yıl Kıbrıs Şehitliği’nde düzenlenen törenlere de ev sahipliği yapan Silifke Kıbrıs Şehitliği’nden tank, zırhlı araç ve top aracı ilçe protokolü ve vatandaşların haberi olmadan TIR’lara konularak Mersin Barış Müzesi’ne götürüldü. Bundan iki gün sonra haberdar olan Silifkeliler, Kıbrıs Şehitliğine gelerek burada protesto eylemi yaptı. Slogan atan grup tank, zırhlı araç ve top aracının tekrar Silifke Kıbrıs Şehitliğine getirilmesini istedi.
CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli, tank ve diğer zırhlı araçların Silifke’ye getirilmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını belirterek, “Çoğu yaş grubumuz hatırlar belki de bazı gençlerimiz hatırlayamayabilir. Ben o zamanlar liseye gidiyordum. Silifke Barış Harekatına lojistik destek vermiştir. Burada analarımız o dönemde mezbaha neye gidip köylülerin hediye ettikleri kavurma etleri doğrayıp askerlerimize vermişlerdir. Silifke bu heyecanı yaşamıştır. Silifke bunun için bedel ödemiştir. 1976 yılında Silifke’ye şehitlik yapıldı. Onun sembolü olarak orada ki bazı araç gereçler ve askeri malzemeler buraya getirildi. Burada askeri birlik olmadığı için Silifkelilere bir heyecan yarattı. Halkımız çocuklarına buradaki malzemeleri göstererek anlattılar. Kartpostallara konuldu. Silifke’nin bir sembolü oldu. Şimdi görüyoruz ki bu sembol elimizden alınıyor. Burası kapatılıyor. Evimizden alınıyor resmen çalınıyor. Kimsenin haberi yok. Bir gecede bir operasyonla bunları alıp götürüyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. O tanklar ve bütün malzemeler gelinceye kadar hesabını soracağız” dedi.
“Bizden alınan tanklar ve değir zırhlı araçları buraya getireceğiz” diyen AK Parti İlçe Sekreteri Ali Kalın ise, “O zamanlar 8 yaşındaydım. Bir keçisi olan kesip buraya gönderirdi. Köylerdeki yaşlı insanlar sıkma börek yapar 15-20 kilometre yol yürüyüp şu an ki yere getirirler askerlerimize lojistik destek sağlarlardı. Bu olay bizlere hakarettir. Buraların değerini biz Silifkeliler çok iyi biliyoruz. Bizden alınan tanklar ve değir zırhlı araçları buraya getireceğiz” dedi.
Protestonun olduğu aynı gün şehit ve gazi ailelerine yemek veren Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak’a durum hakkında bilgi veren Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, AK Parti İlçe Sekreteri Ali Kalın, CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli, MHP Silifke İlçe Başkanı Osman Oğuz yemeğe katılmadan olayı protesto ederek yemekten ayrıldı.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak daha sonra konu ile ilgileneceklerini söyledi.