Ankara SİLİKON KANSER YAPAR MI?

SİLİKON KANSER YAPAR MI?

17.09.2015 - 09:49 | Son Güncellenme:

.

SİLİKON KANSER YAPAR MI

Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oğuz Kılıç, "Meme operasyonlarında kullanılan silikonlar kesinlikle kanserojen madde içermezler" dedi.
Türkiye’de her 4 kadından biri meme kanserine yakalanmakta. Bu oran arttıkça da meme cerrahisi estetik operasyonlarla kadınların psikolojik yönden kaybına tam anlamıyla merhem olmakta. Estetik cerrahi hastanın kanser tedavisi sonrasında yaşam kalitesini yükseltmek giderek daha çok önem kazanmakta.
Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oğuz Kılıç, silikon protezle ilgili çok sık sorulan bir soruya açıklık getirdi. Kanser sonrası hastaların tercih ettiği silikon kullanımıyla ilgili yüreklere su serpti.
Dr. Kılıç, silikon protezlerin dış kısmının sert silikon bir kılıfla kaplı olduğunu belirterek içlerinde ise daha yumuşak jel kıvamında silikon bulunduğunu kaydetti. İçi silikon jel olan protezlerin de içeriklerine göre yumuşak ve sert jel içerenler olarak ayrıldıklarını kaydeden Dr. Kılıç, bu protezlerin bıçakla kesildiğinde dahi sızdırma yapmadıklarını söyledi.
Dr. Kılıç şunları kaydetti:
"Son 20 yıl içerisinde yapılan klinik çalışmalar slikon jel protezler vücuda tamamen uyumlu olduğu bu endişelerin yersiz olduğunu ve silikon meme protezlerinin tespit edilebilen herhangi bir başka hastalığa neden olmadığını ortaya koymuştur. Bu bilimsel çalışmaların ışığında da protezlerin estetik amaçlı olarak kullanılmasına FDA tarafından da onay verilmiştir."
En eski meme protezlerinde zaman içerisinde aşınma ve deformasyon, kapsül kontraksiyonu dediğimiz protezde sertleşme gibi riskleri mevcut olduğunu ifade eden Dr. Kılıç, ancak modern tekniklerle üretilen protezin kansere veya herhangi bir başka hastalığa neden olmasının bugünkü bilimsel bilgilerimiz ışığında mümkün olmadığını vurgulayarak, "Toplumumuzda yanlış bir algı oluşmuş, kullanılan silikon maddelerin kanser yapma olasılığı olup olmadığı yönünde bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Meme operasyonlarında kullanılan silikonlar kesinlikle kanserojen madde içermezler" ifadesini kullandı.
Üretilen protezlerin laboratuarda çok çeşitli testlerden geçirildiğini söyleyen Op. Dr. Oğuz Kılıç, "Delici, kesici bir aletle yaralanmadıktan sonra, hiçbir şekilde yırtılmaz, patlamaz. Ömür boyu garantilidir. Ameliyat sonrasında cerrahınız size konulan protezin markası, boyutu ve seri numarasının yazılı olduğu implant ID kartı vermek durumundadır. Bu aynı zamanda garanti belgesidir" ifadesini kullandı.
Özellikle kanser sonrası meme kaybı yaşayan hastaların fiziksel yönden olduğu kadar ruhsal yönden de büyük bir çöküntü yaşadıklarını ifade eden Dr. Kılıç bu tarz operasyonlar sonrası yaşanan organ kaybı için kanser tedavisi sırasında meme onarımını bilgilendirmesinin dünya da zorunlu olduğunu ifade etti.