Gündem Silivri’de lale devri

Silivri’de lale devri

19.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un parklarını, caddelerini süsleyen rengarenk milyonlarca lale mega kentin çevre köylerinde yetiştiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği” projesi Silivrili köylülerin en büyük gelir kaynağı oldu

Silivri’de lale devri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş’nin 2008 yılında başlattığı, “Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği” projesi kapsamında yetiştirilen 30 milyon lale köylülerin ekonomisine ve İstanbul’un peyzajına katkı sağlıyor. 30 milyon lalenin 5 milyonu İstanbul’da, 25 milyonu ise Konya’da üretiliyor.
Projeye dahil olan köylerden biri olan Silivri Seymen köyü, İstanbul’daki rengârenk lalelerin çıkış noktası. İBB’nin “Bu köyde lale üretiliyor” diyerek tabela astığı ve yıllardır İstanbul peyzajına katkı sağlayan köydeki çiftçiler, lale üretiminde kooperatifleşme yolunu seçmiş. 2012 yılında Silivri Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi adıyla bir kooperatif kuran köylüler, kısa sürede lale üretiminde kaliteyi yakalayarak, İstanbul’u laleleriyle süslemeyi başarmışlar. Silivri Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Necmettin Eren, lale köylerini ve kooperatif kurma sürecini Milliyet’e anlattı.
1 dönüme 80 bin lale
Kooperatifi, lale üreticilerini bir araya getirmek ve kaliteli üretim yapmak için kurduklarını ifade eden Eren, “Çiçek kooperatifi olarak 2012 yılında kurulduk. Lale dışında, mevsimlik çiçekler de yetiştiriyoruz. Çuha, menekşe, kadife, papatya, begonya gibi. Çiçeği ekmeden önce İBB ile sözleşme yapıyoruz, ‘Mevsimlik kaç milyon ekeceksin’ diyorlar, sayı veriyoruz ve ekiyoruz. Yılda 3 kere sözleşme yapıyoruz, 1’i lale, diğer 2’si çiçek sözleşmesi” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin projesi ile lale yetiştiriciliği yapmaya başladıklarını söyleyen Eren, “Türkiye’de üretilen 30 milyon lalenin, 5 milyonunu biz üretiyoruz. Ektiğimiz 5 milyon lale, soğanlarıyla birlikte 8 milyon lale oluyor. Soğanların büyüklerini büyükşehire veriyoruz, küçüklerini de tohum olarak kullanıyoruz. Sürekli bir devir daim söz konusu. Bir dönüme 80 bin lale ekiyoruz. Ekme dönemi kasımda, hasat ise Haziran’da” diye konuştu.
Tanesi 0,65 kuruş
Binlerce çeşidi olan lalerin tanesi 0.65 kuruştan satılıyor. Silivri Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin 14 üyesi var, ancak lale yetiştiriciliği binden fazla kişiye gelir sağlıyor. Bir kişinin mevsimlik kazancı 20 bin TL. 1,5 ay yazın, 1,5 ay kışın çalışılıyor. 3 ay için 14 kişinin cebine toplamda 560 bin lira para giriyor. Lale yetiştiriciliğinde profesyonelleştiklerini söyleyen Eren, “Kooperatif olarak, İtalya’dan bir makine aldık. Makineyi almadan önce fideyi satıyorduk, şimdi biz üretiyoruz. İstanbul’un mevsimlik çiçeklerinin de yüzde 50’sini biz üretiyoruz” dedi.
50’ye katladı
Projenin çiftçiye destek olduğunun altını çizen ve kaliteli lale üretimi yaparak para kazandıklarını söyleyen Eren, “Ben bu işe 1 kişiyle başladım. Şimdi binlerce insan çalışıyor ve 100 bin lale ile başladığımız iş, şimdi 5 milyon laleye çıktı. Bu proje ile biz çiftçilere balık vermek yerine balık tutmayı öğrettiler” şeklinde konuştu.