Gündem Silvan’dan 10 günde 10 bin kişi kaçtı

Silvan’dan 10 günde 10 bin kişi kaçtı

13.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Sokağa çıkma yasağının 10 gündür sürdüğü Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde tuzaklanan hendekler ve çıkan çatışmalar yüzünden 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ›› Silvan Kaymakamı Murat Kütük, kaçan bazı ailelerin öğretmenevine ve kamu lojmanlarına yerleştirildiğini, hendekleri kapatmak için belediyelerin araç tahsis etmediğini dile getirdi

Silvan’dan 10 günde 10 bin kişi kaçtı

PKK-KCK’nın “öz yönetim” ilan ettiği Diyarbakır’ın en büyük ilçesi 105 bin nüfuslu Silvan’da 10 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü ve 20 binin üzerinde vatandaşın yaşadığı üç mahallede tuzaklanan hendekler ve çıkan çatışmalar vatandaşı canından bezdirdi. Çok sayıda ev ve işyerinin hasar gördüğü, sokakların aşılamaz olduğu Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde esnaf temsilcilerinin verdiği rakamlara göre yaklaşık 10 bin kişi evlerini terk etti. İlçe merkezinin ilk yerleşim yerleri olan yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı üç mahallede sokakları kazıp patlayıcı tuzaklayan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için giriş ve çıkışlar Özel Harekat polisleri tarafından tutuluyor. Mahallelerin etrafındaki tepelerde de tank ve polis panzerleri konuşlandırıldı.

Haberin Devamı

‘Silah sesleri durmuyor’

Çatışmaların aralıklarla 24 saat devam ettiği, esnafın büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle işyerlerini açmadığı Silvan’da büyük kısmı sokağa çıkma yasağı süren üç mahalleden olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin eşyalarını bile almadan evlerini terk ettikleri iddia edildi. Evlerini geride bırakanların bir kısmının ilçedeki çatışma olmayan mahallelere bir kısmının da Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleştiği belirtildi.

Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan ise dört aydır devam eden olaylar nedeniyle bir çok kişinin ilçeyi terk ettiğini ancak bunun toplu halde bir göç olmadığını belirterek “İnsanlar bireysel olarak ilçeyi terk ediyor. Zaten isteseler de evlerini taşıyamazlar. Bazıları ilçedeki daha güvenli bölgeye geliyor, ancak büyük bir perişanlık yaşıyorlar. Yasaklı 3 mahallenin nüfusu 23 bin civarındaydı. Ancak pek çoğu göç etmek zorunda kaldı. Nüfusta yaklaşık 10 bin civarında düşüş oldu. Gidenler geri gelir mi onu bilmiyoruz. Çünkü evlerinin büyük bölümü yıkık durumda” diye konuştu. Üç mahallede yaklaşık 100 işyerinin tahrip olduğunu belirten Kan, “Silvan silahların altındadır. Artık öyle bir ilçedeki bu tank ve topların şehir merkezinde patlaması çok ayıplıdır. Biz her yere başvurduk. Kaymakam Bey’le sürekli diyalog halindeyiz. Kendisi çok iyi niyetlidir. Ancak şu anda 100’ün üzerinde dükkanımız yıkık. Yüzlerce ev yerle bir oldu. 24 saattir hiç durmuyor silah sesleri. Perişan bir durumdayız. Silvan esnafı artık 20 yılda kendine gelemez” diye konuştu. Muhittin Kan, bazı bankaların çek ve senetleri iki ay erteleyeceğini bildirdiğini, bunun sevindirici bir haber olduğunu da kaydetti.

Silvan’dan 10 günde 10 bin kişi kaçtı


50 roketatarlı saldırı

Haberin Devamı

İlçede hala patlayıcıyla tuzaklanan 15 hendek ile 500’e yakın roketatar mermisinin bulunduğu, yaklaşık 50 teröristin söz konusu 3 mahallede mevzilendiği belirtildi. Sadece dün yapılan operasyonda güvenlik güçlerine teröristlerce 50 roketatarlı saldırıda bulunulduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Askeri hareketlilik devam ediyor

Diyarbakır ve Batman’dan Silvan’a giden karayollarındaki askeri hareketlilik de devam ediyor. İlçe merkezine mayına karşı duyarlı kirpi adı verilen zırhlılar sevk edilirken, karayolları ise sürekli mayın kontrolü yapıyor. Sinyal kesici jammerler eşliğindeki askeri zırhlı araçlar gün boyu Silvan karayolu üzerinde devriye görevi yapıyor. Cep telefonlarının çekmediği, internet bağlantısının olmadığı üç mahallenin dışında kalan ve daha güvenlikli semtlerde oturanlar, balkonlardan ve damlardan çatışmaları endişe içinde takip ediyor. Kaldırımlarda, açmadıkları işyerlerinin önünde, belirsizliğin sona ermesini bekliyor. Bu semtlerdeki çocuklar da okullarına gidip gelmeye devam ediyor.

YDG-H sorumlusu öldürüldü

Önceki akşam Mescit mahallesindeki çatışmada Süleyman Güleç hayatını kaybetti. Güleç’in cenazesi hastane morguna kaldırıldı. İlçede yaşanan olaylardan bugüne kadar toplam yedi kişi yaşamını yitirdi. Güvenlik kaynaklarından verilen bilgide, güvenlik güçlerinin operasyonlarında yaşamını yitiren Güleç’in YDG-H’nın ilçe yöneticisi olduğu ve “Soro” kod adını kullandığı bildirildi.

‘Belediyeler makine vermiyor’

Silvan Kaymakamı Murat Kütük, Milliyet’e şu bilgileri verdi:

“Birçok vatandaşımız başka mahalle veya ilçelerdeki akrabalarının yanına gitmek zorunda kaldı. Bu aslında üç aydan beri devam eden bir durum. Vatandaş artık bıktı usandı. Sağlık, eğitim hizmetlerini alamıyorlar, yolda rahat yürüyemiyorlar. Hendekler tuzaklı. Yörenin dini önderleri, kanaat önderleri kendi inisiyatifleriyle girişimlerde bulundular. Onlar da netice alamadılar. Hendeklerin kapatılması için buradaki belediyelerden destek alamıyoruz. Araçları valilik kanalıyla, DSİ ve Karayolları’ndan temin ediyoruz. Sivil vatandaşın hiçbir zarar görmemesi için arkadaşlarımız her şeyi yapıyorlar. Üç şehit verdik, beş arkadaşımız yaralandı. Güvenlik güçlerimize açılan ateş, kahvede vatandaşlarımıza isabet etti, bir kişi hayatını kaybetti.” MUSA KESLER Haber Merkezi

Silvan’dan 10 günde 10 bin kişi kaçtı


Kent Ormanı projesine kepçe

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki bazı vatandaşlar, “HDP’ye oy vermedikleri için belediyenin arazilerini ellerinden almaya çalıştığını” ileri sürdü. Talaytepe Mahallesinde “Kent Ormanı” projesi kapsamında ağaçlandırma çalışması yapan belediye ekiplerine, “ağaçlandırmanın arazilerinde yapıldığını” öne süren bazı mahalle sakinleri tepki gösterdi.

HDP’lilerden eylem: 16 gözaltı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Silvan’daki sokağa çıkma yasağı protesto edildi. İzmir’de ise protestoya katılanlardan aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanı Dilek Aykan’ın da bulunduğu 16 kadın, gözaltına alındı. Diyarbakır’da da Mezopotamya Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 100 avukat Diyarbakır Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı.

TİHV: 14 sivil yaşamını yitirdi

Haberin Devamı


Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından hazırlanan Silvan raporunda, 16 Ağustos’tan bu yana 14 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda, “3 Kasım 2015 itibarıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağından beri tankların kenti abluka altına aldığı ve helikopter destekli hava saldırıları da içeren operasyonların sürdüğü öğrenildi. Sokağa çıkma yasağı olan 3 mahallede ekmek dâhil insanların gıdaya erişemediği ve ilgili mahallelerin çatışmalar nedeniyle yaşanmaz hale geldiği belirtildi” denildi. MERİÇ TAFOLAR Ankara