Ege Şimdi de ‘çantacı danışmanlar’ türedi

Şimdi de ‘çantacı danışmanlar’ türedi

27.04.2017 - 04:16 | Son Güncellenme:

Üç kağıtçılıkta sınır tanımayan bazı kişiler, şimdi de ‘çantacı danışman’ olarak piyasalarda dolaşmaya başladı. İş dünyasını hazırladıkları projelerle kandırıp, büyük paralar kazanıyor.

Şimdi de ‘çantacı danışmanlar’ türedi

Günümüzde telefonla veya kapı kapı dolaşan üçkağıtçılara, şimdi de danışmanlar ilave oldu. Kendilerini danışman olarak tanıtan, ellerinde çantayla dolaşan bazı uyanıklar, firmalara gidiyor ve hazırladıkları projelerle karşısındakini ikna ediyor, büyük paralar kazanıyor. Geçen süre içinde kandırıldığını anlayan firma sahipleri, uyanıklara ödediği parayla kalıyor. Yaşanan bu olumsuzluklara dikkat çeken Arkhe Tarım Turizm Yönetim Danışmanlığı ortaklarından Emre Pınar ve Tuba Kılıç kardeşler, yaptıkları açıklamalarla şirket sahiplerine uyarıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu tür kişilerin kurumsal bazda çalışan danışmanlara zarar verdiğini belirten Emre Pınar Kılıç, Ipart Proje Danışmanı belgelendirme eğitimlerinin bu yıl başladığını, daha sonra yapılan sınavın, profesyonel ve çantacı danışmanları net şekilde ayrıştırdığını söyledi, “Bu durum, danışmanlık sektörü adına sevindirici bir adım. Diğer hibe desteği veren kuruluşlar tarafından olumlu karşılanan bu akreditasyon uygulaması, ‘çantacı danışman’ları ortadan kaldıracak, ‘sertifikalı danışman’ kriterini yaygınlaştıracak.

Belge isteyin

Firmalar, kendilerini danışman olarak tanıtan kişileri Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) sertifika sorgulama bölümünden rahatlıkla araştırabilirler. Ayrıca danışmanlara sertifika belgesi veriliyor. Karşıdaki kişiye güvenmiyorsanız, mutlaka bu belgeyi de isteyin” dedi.

Haberin Devamı

Yatırımcıları dikkat etmesi gereken konularda uyaran Kılıç, “Bir köprünün inşasında kullanılan malzemenin kalitesi nasıl? Bunu anlamak için; danışmanın uygun bilgi ve deneyime sahip olması, çalışma hayatındaki deneyimleri, proje yönetimi ile ilgili pratik bilgilere sahip olup olmadığı, konuyla ilgili referansı ve sahip olduğu akredite sertifikalar yatırımcılar için yeterli olacak” diye konuştu.

Yasal mevzuat şart

Tuba Kılıç ise, bir danışmanın kalitesi; danışmanın tamamen kontrolü altında olabilecek ve garanti edebileceği konular çerçevesinde; yatırımcının isteklerine yanıt verme süresi, proje uygulama süreci ile ilgili yasal mevzuata hakim olması, yatırım süresinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin zamanlaması ile ilgili takip özelliği, proaktif yaklaşımı, vs. gibi konular ile ölçümlenebileceğini belirtti, “Burada önemli olan kriter, sunulan projenin uygulanabilir ve reel olması. Hibe programları ile ilgili genelde yatırımcılar tarafından hep atlanılan ‘proje uygulama ve yürütme dönemi’, hibe desteği veren kurumlar tarafından projenin en önemli ayağını oluşturan unsur olarak kabul edilmektedir. Bu önemli periyot, danışman hatası yüzünden projeleri çıkmaza götürerek, yatırımcıların hak kazandığı hibe desteğini tehlikeye sokabilmekte” dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlarla çalışın

Emre Pınar Kılıç, yatırımcıların, kendileri gibi profesyonel danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarla çözüm ortaklığına gitmesinin hem zamansal hem de finansal kazanımları beraberinde getireceğini söyledi, “Aman ha çantacı danışmanlara dikkat!” dedi.