Gündem Simitçi ve selpak satan çocuklar denetlenemiyor

Simitçi ve selpak satan çocuklar denetlenemiyor

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlığın “Tarımda 50’den az işçi çalıştıran işletmeleri, sokakta simit, selpak satanları, sanayide üçten az işçi çalıştıranları denetleyemiyoruz” sözleri şaşkınlık yarattı

Simitçi ve selpak satan  çocuklar denetlenemiyor

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma ve Önleme Komisyonu, cinsel istismar olaylarına ilişkin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin değerlendirmelerini dinledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan 2014’te gerçekleştirilen tüm teftişlerde bin 171 genç ve 62 çocuk işçiye rastlandığını ve 52 işverene 69 bin 286 TL ceza uygulandığını belirtti. 2015’te ise 445 genç ve beş çocuk işçi tespit edildiğini 27 işverene 38 bin 405 TL verildiğini kaydeden Demircan, 1 Ocak-31 Mayıs 2016 tarihlerde gerçekleştirilen tüm teftişlerde ise bin 39 genç ve 25 çocuk işçiye rastlandığını, 29 bin 843 TL ceza uygulandığını ifade etti.

Haberin Devamı

292 bin yasa dışı çalıştırılıyor

Toplantıda kanunda 14 yaşından küçük çocuklarının çalıştırılmasının suç olduğu bilinmesine rağmen TÜİK verilerinde çalışan çocuk istatistiklerinde 6-17 yaş grubuna yer verilmesi tartışma yarattı. Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç, “İstatistiklere bakıyoruz 6-17 yaş yani bunun içerisinde çalışması yasak olan da var, çocuk da var, genç de var. 292 bin çocuğumuz yasal olmayan şekilde çalıştırılıyor, o çıkıyor buradan TÜİK’in araştırmasına göre” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İş Müfettişi Taha Altay’ın açıklamaları ise komisyonda şok etkisi yarattı. Altay, “Sanayide, Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu’na tabi üç kişiden az işçi çalıştıran küçük iş yerleri, tarımda çalışan 50’den az çocuk işçiler, sokakta seyyar olarak tanımladığımız simitçi, selpak mendil satan çocuklar, ev hizmetlerinde çalışan çocukların” 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışında olduğunu ve denetleyemediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Şaşırıp kaldılar

Altay’ın açıklamalarına şaşıran üyeler, “Kaç kişinin altındaki yerleri denetleyemiyor Çalışma Bakanlığı” sorusunu yöneltti. Altay ise, “Tarımda 50 kişiden az işçinin çalıştığı işletmeler. Çoğu da 50 kişinin altında işçi çalıştıran iş yerleri...” karşılığını verdi. “Kim denetliyor” sorusuna ise Altay, “kimse denetlemiyor” karşılığını verince komisyon üyelerinin şaşkınlığı daha da büyüdü. Üyeler, “Olur mu ya böyle bir şey” diye tepki gösterdi.