Gündem Sınavı kazanıp tercihzede olma!

Sınavı kazanıp tercihzede olma!

12.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM’nin LYS sonuçlarını açıklamasıyla yaklaşık 1 milyon aday için tercih telaşı başladı. Adaylar, 18-24 Temmuz’da, YGS ve LYS puanlarına göre ön lisans ve lisans programları arasından 24 tercihte bulunacak. Tercihlerde kazanıp da gitmeme ihtimaliniz olan programları kesinlikle yazmayın. Çünkü gelecek yıl 15 ile 30 arasında puan kaybınız olur

Sınavı kazanıp tercihzede olma

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), dün 2017 LYS sonuçlarını açıkladı ve 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayınladı. Şimdi üniversite hayali kuran yaklaşık 1 milyon aday için tercih zamanı. Üniversite tercihleri 18 - 26 Temmuz 2017 tarihlerinde yapılacak. Adayların hem hayal ettikleri bölümden birine girebilmek hem de tercih kurbanı olmamak için dikkatli tercih yapmaları gerekiyor. Ayrıca açıkta kalmayayım korkusuyla çok istemediği ya da kazanınca gitmeme ihtimali olan bölümleri de yazmamaları çok önemli. Aksi takdirde, aday, herhangi bir bölümü kazandığında, kayıt yaptırmasa dahi, gelecek yıl sınava girdiğinde Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) çarpılacağı katsayı yarıya düşürülecek. Yani adayların 15 ile 30 puan aralığında puanı düşecek. Üstelik bu konudaki tüm sorumluluk adaylara ait.
Bu önemli bir ayrıntı çünkü her yıl yüzlerce aday bu hatayı yapıyor. Peki, tercihler nasıl yapılacak, bu yıl getirilen yenilikler neler, adayların kaç tercih hakkı bulunuyor. Merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik:
Kaç tercih hakkım bulunuyor?
Puanınıza göre, 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan lisans ve ön lisans programlarından toplam 24 tercih hakkınız bulunuyor. Ancak 24 tercihin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Örneğin girmek istediğiniz sadece 5 program varsa ve bunlardan herhangi birine giremediğiniz takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsanız 5 tercih hakkında da bulunabilirsiniz.
Özel yetenekle öğrenci alan programları ise tercih formuna yazmayacak, belirtilen tarihlerde ilgili üniversitelere birebir başvuracaksınız.
Kimler tercih yapabilecek?
YGS’den 180 ve üzeri puan alan adaylar ile LYS’den 180 ve üzeri puan alanlar, Tablo 4’te bulunan, 4 yıllık ve üzeri lisans programlarını tercih edebilecekler. Bu adayların ayrıca Tablo 3’teki 2 yıllık ön lisans programlarını da tercih etme hakkı bulunuyor. YGS’de 150 ve üzeri puan alanlar da Tablo 3’teki ön lisans programları arasından tercih yapabilecek.
Tercih yaparken, okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyin. Çünkü merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilen tercihleriniz geçersiz sayılacak ve kaydınız yapılmayacak.
Başvuruları nasıl yapacağım?
ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacak. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Bu kılavuza göre üniversite tercihinizi, tercih süresi içerisinde, ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapabilirsiniz. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta, fax, elektronik posta vb. gibi yollarla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.
Tercihlerimi değiştirme hakkım var mı?
Tercih süresi içerisinde tercihlerinizde değişiklik yapma hakkınız var. Bu değişiklikler de elektronik ortamda yapılacak. Tercih süresi tamamlandıktan sonra herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

LYS’de 2 soru iptal

ÖSYM, LYS-1 Matematik Sınavı’nda, 2 soruyu iptal etti. Sınavdan sonra uzmanlardan gelen yorumlarda, “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden çıkan 2 sorunun, müfredat dışı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği açıklanmıştı. Biz de 12 Haziran’da Milliyet’te yer alan haberde bu görüşlere yer vermiştik. ÖSYM, yaptığı açıklamada, kazanımları tam kapsamadığı gerekçesiyle soruların iptal edildiğini ve iki sorunun değerlendirme dışı bırakıldığını duyurdu.

Kız öğrenciler fark attı

ÖSYM, dün, 1 milyon 506 bin öğrencinin girdiği LYS sınav sonuçlarını açıkladı. Sonuçları merakla bekleyen adaylar, sıralamalarını ve puanlarını ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrendi. LYS-1 Matematik testinin temel soru kitapçığındaki 75. ve 76. soruları, “ders kitaplarında yer almayan kazanımlardan çıktığı” gerekçesiyle iptal eden ÖSYM, sınav istatistiklerinde yine sıfır çeken aday sayısını vermedi.
Edebiyatta ciddi çöküş
Sınav sonuçlarına göre MF-1, MF-2, MF-3, MF-4 ve TS-1 puan türlerinde 1’er aday 500 tam puan alarak birinci olurken, TM-1, TM-2, TM-3 ve TS-2 puan türlerinde 2’şer aday 500 tam puanla birinciliği paylaştı. Adaylar bu yıl LYS-3 sınavındaki
56 soruluk edebiyat testinde ciddi çöküş yaşadı.
Geçen yıl ortalama 27 soruyu doğru yanıtlayan adaylar, bu yıl soruların ancak 21’ini doğru cevaplayabildi. MF puan türlerinde 480 ve üzeri puan adayların sayısı geçen yıla oranla yarı yarıya azalırken, geçtiğimiz yıl MF ve TM puan türlerinde 100 puanı geçebilen aday sayısı da bu yıl yaklaşık 160 bin azaldı. Bu yılki LYS’de kız öğrencilerin matematik-fen puan türünde erkek öğrencilere 4 puan fark atması dikkati çekti. Kız öğrenciler, erkek öğrencilerden TM puan türünde 6; TS puan türünde ise 7 puan fazla ortalama yaptı. YŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Lise son zaferi
Sınavda MF puan türünde en başarılı grup, ortalama 239,392 puanla lise son sınıf öğrencileri oldu. Onları 236,366 puanla lise mezunları takip etti. TM puan türünde de 215,101 puanla lise son sınıf öğrencileri birinci olurken, ikinciliği ise 214,989 puanla üniversite mezunu adaylar kaptı. TS puanlarında ise 229,548 ortalama ile üniversite mezunları açık ara şampiyon oldu.

Saint Benoit: ‘Mağdur etmeyeceğiz’

TEOG kapsamında liselere yerleştirmeler, özel okullarda sürüyor. Kesin kayıtlar dün tamamlandı ve serbest kayıt dönemine geçilen kolejlerde, kayıtlar yarın akşam sona erecek. 14-24 Temmuz tarihleri arasında da devlet liseleri için tercihler alınacak. Bu yıl özel okulların kayıtlarında geçen yıllara oranla çok başvuru oldu. Yığılmalar nedeniyle bazı okullarda kayıt karmaşası yaşandı. Bu okulların başında da Saint Benoit Fransız Lisesi geldi. Bu yılki kontenjanını 170 olarak belirleyen okul, oluşan yoğun talep nedeniyle kontenjanını 250’ye çıkardı. Dün üçüncü dönem kesin ve yedek kayıtlarını alan okulun yayınladığı güncel listede 234 kayıtlı öğrenci bulunuyordu. 900 tam puan üzerinden öğrenci alan Saint Benoit, 862.500 puanla listeyi kapattı. Okul, Serbest Kayıt Dönemi’nde 250 kişiye kadar kayıt yapabilecek. Ancak kayıt sürecinde kontenjan 170’in altına düşmedikçe kayıt çeken öğrencilerin yerine yeni kayıt alınmayacak.
‘Kapasitemiz yeterli’
Saint Benoit, ilk açıkladığı kontenjandan 64 öğrenci fazla kayıt yaptı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Saint Benoit Fransız Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Gülay Doğusoy, bu yıl öğrencilerin puanlarının çok yüksek olması ve kayıtlarda yoğun talebin yaşanması nedeniyle kontenjan artışına gittiklerini söyledi. Lozan Antlaşması’na göre okulun ruhsatında yazan genel kontenjanı aşmamak koşuluyla kontenjan artışına izinlerinin olduğunu kaydeden Doğusoy, “Toplam kontenjanımız 1593. Kontenjan artışıyla hiçbir şekilde bu sayıyı aşmıyoruz. Geçen yıl okulumuzda 906 öğrenci vardı. Bunun 166’sı mezun oldu. Kontenjanı 170’den 250’ye çıkardığımızda bu sayıya ulaşma gibi bir durumumuz yok. Öğrencileri ve velileri mağdur etmemek için 250’ye kadar kaydımızı devam ettirdik. Yarına kadar kayıtlar devam edecek ama 250’de duracağız” dedi.
Kontenjan artışıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile bir sorun yaşanmayacağını belirten Doğusoy, “MEB, bizim imkânlarımızı kontrol edebilir ama o konuda rahatız. Yerimiz, öğretmenimiz, imkânlarımız var. Sınıf mevcutlarını aşmayacağız” dedi.
Kolejlerde son durum
Üç kayıt dönemi sonunda, Robert Kolej başta olmak üzere Amerikan, Fransız, Alman ve İtalyan liselerinin tamamı kontenjanlarını doldurdu. Öğrencilerin başka okullara kayıtlarını almaları durumunda doğacak kontenjan açığı için özel okullar, yarın akşama kadar sürecek Serbest Kayıt Dönemi’nde kayıt alabilecekler. MİNE ÖZDEMİR