Ankara SINAVLARDA KİMLİK MAĞDURİYETİNE ÇÖZÜM

SINAVLARDA KİMLİK MAĞDURİYETİNE ÇÖZÜM

19.03.2014 - 16:35 | Son Güncellenme:

.

SINAVLARDA KİMLİK MAĞDURİYETİNE ÇÖZÜM

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, sınavlarda kimlik mağduriyetinin yaşanmaması için nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasının kalıcı hale getirilmesi için gerekli idari düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, YGS, LYS, ALES ve TUS gibi sınavlarda öğrencileri mağdur eden kimlik bulundurma zorunluluğuna ilişkin kritik bir tavsiye kararına imza attı. ÖSYM'ye gönderilen tavsiye kararında, "Mağduriyetlerin giderilmesi için sınavların gerçekleştiği merkezlerde 'nöbetçi nüfus müdürlüğü' uygulaması kalıcı hale getirilsin" denildi.
Teknik öğretmenler için ÖSYM tarafından yapılan Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı’na girecek olan vatandaş, sınavın yapılacağı 21 Temmuz 2013'te Ankara'ya geldi. Ancak sınava saatler kala kimliğini ve sınava giriş belgesini kaybettiğini fark eden vatandaş soluğu polis merkezinde aldı. Emniyetten kimliğini kaybettiğine dair 'tutanak' ile ÖSYM aday işlemleri sisteminden sınava giriş belgesi alan vatandaş, ancak nüfus müdürlüğünün kapalı olması nedeniyle yeni kimlik edinemedi. Bunun üzerine mağdur olan vatandaş, Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu. Sınava bir saat kala karakola giderek kayıp tutanağı aldığını, nüfus müdürlüğü kapalı olduğu için yeni kimlik çıkartamadığını savunan vatandaş, "Üzerinde TC kimlik numaram bulunan sürücü belgesi, kayıp tutanağı ve sınava giriş belgesi ile gittiğim sınava alınmadım" diyerek şikayetçi oldu.
Başvuruyu değerlendiren Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, kritik bir tavsiye kararı aldı. Başvurucu vatandaşın sınava yeniden girme talebini reddeden Ömeroğlu, ÖSYM'ye kritik bir tavsiyede bulundu. Ömeroğlu, "Tüm sınavlarda adayların eğitim ve çalışma hakkı başta olmak üzere bütün hak ve hürriyetlerini etkileyecek hak kayıpları ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi adına, sınavların gerçekleştirildiği merkezlerde nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasının kalıcı hale getirilmesine yönelik gerekli idari düzenlemeler yapılsın" dedi.