Dünya Şincan’da ‘elektronik ihbarcı’ var

Şincan’da ‘elektronik ihbarcı’ var

28.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin’in Şincan bölgesindeki yetkililerin, bireyler hakkındaki çeşitli verileri toplayıp ihbar eden bir bilgisayar programı tarafından işaret edilen zanlıları gözaltına aldığını iddia etti.

Şincan’da ‘elektronik ihbarcı’ var

Örgüte göre yazılım, güvenlik kamerası görüntülerinden sağlık ve bankacılık kayıtlarına kadar değişen verileri birleştirip tahminde bulunuyor. Çin Elektronik Teknoloji Grubu’na ait bir şirket, 2016’da, vatandaşların davranışlarıyla ilgili verilerin toplanması ve olağan dışı faaliyetleri yetkili makamlara bildirerek aşırılıkla mücadele için Şincan hükümetiyle ortak çalışma yapılacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

BBC’de yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda, söz konusu bilgisayar programının hedef aldığı bazı
kişilere gözaltı uygulandığı veya “siyasi eğitim kampları”na gönderildiği belirtiliyor.

Keyfiyete davet

Örgütün Hong Kong merkezli araştırmacısı Maya Wang, “İlk kez Çin hükümetinin kişisel verileri ve tahmini güvenlik önlemlerini kullandığını göstermeyi başardık. Bu, mahremiyet haklarının açık bir ihlali olmasının yanı sıra, yetkililerin keyfi tutuklama yapabilmelerine de yol açan bir durum” dedi. Şincan hükümeti ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın ise, açıklama yapmadı.

Wang, tahmini güvenlik yazılımlarının benzerlerinin, Çin’in diğer bölgelerinde de kullanıldığını, ancak Şincan’daki gözetlemenin daha yoğun olduğunu söyledi. Son yıllarda Şincan’da Müslüman Uygur azınlık ve Han Çinlileri arasındaki gerilim nedeniyle şiddet olayları yaşanmıştı. Bilgisayar programıyla ilgili resmi açıklamalarda, sistemin basit hırsızlık ve mali suçlarla mücadale, Komünist Parti’ye sadakatsizlik yapan Uygur yetkililerin bulunması için kullanıldığı belirtilmişti. “Entegre Ortak Operasyon Platformu” adlı yazılım, güvenlik kameraları, kimlik kontrolleri, telefonların ve bilgisayarların WiFi bağlantıları, sağlık, bankacılık ve hukuki kayıtlardan aldığı verileri işleyip, polisin önüne isim listesi koyuyor. Devlet medyasındaki haberlere göre polis verilen isim listesi konusunda bir gün içinde yüz yüze ziyaret etmek de dahil çeşitli önlemler alıyor.