Gündem Sincar’da sular ısınıyor

Sincar’da sular ısınıyor

07.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak Ordusu’na bağlı Haşdi Şabi silahlı güçleri önceki gün Sincar merkeze girdi. Irak Ordusu Kürtlerden oluşan ‘Ezidihan Savunma Güçleri’ne “Bölgeden çekilin” çağrısı yaptı...

Sincar’da sular ısınıyor

Türkiye’nin askeri harekât hedefleri arasında yer alan Irak’ın kuzeyindeki Sincar’da (Şengal) da sular ısınıyor.

Haberin Devamı

Terör örgütü DAEŞ’in bölgeden atılması sonrası PKK ve KDP’nin denetimine geçen, Kerkük savaşı sonrası ise Şii’lerden oluşan Haşdi Şabi destekli Irak ordusu tarafından kontrol edilen Sincar’a, merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasında çatışma riski üzerine kısa süre önce ABD tarafından askeri birlik gönderilmişti. ABD’li askeri birliğin Şengal Dağı’nda konuşlanmasının ardından, Irak ordusu da bölgedeki kontrol merkezlerini takviye etti. Iraklı bir askeri birliğin, önceki gün “ilçe merkezi ve çevresini korumak” amacıyla Sincar merkezine girmesi bölgede çatışma riskini artırdı. Sincar ilçesinin nüfusunun yüzde 85’ini Ezidi Kürtler oluşturuyor. Haşdi Şabi desteğinde Irak ordusunun ilçe merkezine girmesi sonrası bölgedeki peşmerge güçleri de alarma geçti. Türkiye’nin uyarıları sonucu PKK’nın büyük oranda Sincar’dan ayrılması sonrası örgütün silah altına aldığı kısa adı YBŞ olan “Şengal Direniş Birlikleri” Irak ordusunun denetimine geçerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi denetimindeki silahlı Ezidihan Savunma Güçleri, bölgede varlığını sürdürmeye devam etti.

Haberin Devamı

‘24 SAATTE TERK EDİN’

Bölgeyi ABD ordusu yönetimine bırakmamak için son günlerde askeri faaliyetlerini artıran Irak merkezi yönetimi, geçen hafta Musul ve Telafer’den Sincar’a Haşdi Şabi gruplarının da içinde yer aldığı büyük bir askeri güç sevk etti. Bölgeye ulaşan Irak ordusuna bağlı askerlerin bir bölümü ABD’nin konuşlandığı üsler çevresine yerleşti. Bir bölümü ise ilçe merkezindeki stratejik noktalara konuşlandı. Bölgenin büyük bölümünde kontrolü sağlayan Irak ordusu, Kürt yönetimine bağlı Ezidihan Savunma Güçleri’nden bölgeyi terk etmelerini istedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo, Irak ordusunun Ezidihan Savunma Güçleri’nin bölgeyi terke tmesi için 24 saat süre verdiğini belirterek, bu gücün bölgeyi terk etmemesi halinde askeri seçeneğin kullanılacağı uyarısının yapıldığını söyledi.

TSK YAKINDAN İZLİYOR

Sincar’da yaşanan gelişmeler Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren TSK üslerinden de yakından izleniyor. Yapılan istihbarat çalışması kapsamında PKK ve bölgedeki yerel güçlerinin hala varlığını sürdürdüğünü tespit eden güvenlik güçleri, bölgeye yönelik harekat seçeneğini canlı tutuyor. Sincar’daki gelişmeler, TSK’nın Başika’daki gözlem üssünden Ankara’ya dakika dakika aktarılıyor. TSK’nın Kandil’e yönelik olası kapsamlı harekâtında, örgütün Türkiye sınır hattı yanı sıra Sincar’a ulaşım yollarının da kesilmesi amaçlanıyor.