Gündem Sınırda güvenli bölge kuruluyor

Sınırda güvenli bölge kuruluyor

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye ordusu İdlib’e harekât için yoğun şekilde yığınak yaparken, Türkiye de sınırdan Suriye’ye uzanan bölgede sivillerin korunması için ‘güvenli bölge’ oluşturmaya çalışıyor.

Sınırda güvenli bölge kuruluyor

İdlib harekâtı için kapsamlı hazırlık yapan Esad’a bağlı Suriye ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kontrolünde bulunan noktalara yakın kesimlere askeri yığınak yapmaya başladı. Humus-Halep yolunu tamamen kontrol altına almak için yolun batısındaki muhalif cephe hatlarına yoğun hava harekâtı sürdürülürken TSK ise sınırdan Suriye’ye uzanan bölgede sivillerin korunmasına yönelik “güvenli bölge” oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamda, iç kesimlerden sınıra kaydırılan tank ve uzun menzilli obüslerin de bulunduğu silah ve mühimmat, belirlenen merkezlere taşınıyor.

Haberin Devamı

Askeri yığınak yapıyorlar

Esad’a bağlı güçler, İdlib operasyonu için bölgede kapsamlı hazırlığını sürdürürken Heyet Tahrir eş Şam (eski El Nusra) güçlerinin mevzilerine yakın noktaların karşısı ile Zeytin Dalı Harekatı ile TSK kontrolüne geçen Afrin sınır hattındaki bölgelere yakın noktalara büyük askeri yığınak yapmaya başladı.

Rejim ordusunun askeri faaliyetleri bölgede kurulan gözlem noktalarındaki TSK birimlerince yakından gözleniyor. Suriye rejimi, kapsamlı kara ve hava operasyonunda ilk olarak Humus ve Halep yolunu kontrol almayı amaçlıyor. Yolun batısındaki muhalif hedeflere hava saldırıları düzenleniyor.

İdlib’e rejim güçlerinin kara harekâtı başlatması ve Türkiye’ye yönelik olası bir göç dalgasının başlamasını dikkate alan Ankara, sınırda “güvenli bölge” oluşturmak için düğmeye bastı. Bu kapsamda, Afrin’den İdlib’e uzanan sınır hattında, iç kesimlere doğru birkaç kilometrelik alanda kontrol sağlanmasına yönelik hazırlık yapıldığı öğrenildi. Rejimin saldırısı ile Türkiye’ye ulaşmaya çalışanlar oluşturulacak güvenlik alanında tutulmaya çalışılacak.

Haberin Devamı

ÖSO, Tel Rıfat’ı vurdu

Sınıra sevk edilen zırhlı araç ve personellerden oluşan konvoylar, Kilis ve Hatay üzerinden güvenlik önlemleri eşliğinde sınırın sıfır noktalarına kaydırıldı. Tank, obüsler ve mühimmatlardan oluşan ağır silah, zırhlı araç ve personel, Suriye’de bulunan TSK’ya ait üsler ile sınırdaki noktalara konuşlandırıldı.

Esad rejiminin silah ve mühimmat sevk ettiği Tel Rıfat kasabasındaki törör örgütü PYD/YPG hedeflerine de yönelik TSK destekli ÖSO gruplarınca nokta atışları yapıldı. Mara ilçesinde konuşlanan ÖSO grupları, Tel Rıfat’taki teröristlerin mevzilerine belirli aralıklarla top atışları yapıyor. Saldırılarda ilçenin kuzeyindeki mevziler hedeflendi.

Muhalifler Hama askeri Üssü’nü bombaladı

İdlib’in Salkan bölgesinde patlayıcının infilak etmesi sonucu beş kişi yaşamını yitirirken güneydeki Habit köyüne tank mayınları ile güçlendirilmiş varil bombaları atılıyor. Rejim güçleri, Kuzey Hama ve Güney İdlib’e MLRS füzeleri ile saldırırken muhalifler de karşılık olarak Hama Hava Üssü’nü Grad füzeleri ile vuruyor. Muhalifler ayrıca, Al Majunazarat bölgesindeki Hama Askeri Üssü’nü de bombaladı. Rejimin, Han Şeyhun’a bağlı Heş kasabasına yaptığı füze atışlarında 11 sivil yaralandı.