Gündem Sınırı aşan cezalandırılır

Sınırı aşan cezalandırılır

17.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, Türk jetlerinin sınır ihlali yapan Suriye helikopterini düşürdüğünü açıkladı. Genelkurmay ise ‘hava aracı’nın düşürüldüğünü duyurdu

Sınırı aşan cezalandırılır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, angajman kuralları kapsamında Türk jetlerinin sınır ihlali yapan bir Suriye helikopterini düşürdüğünü açıkladı. Genelkurmay ise ‘hava aracı’ düşürüldüğünü duyurdu. İki açıklama arasındaki fark dikkat çekti.
Görgü tanıklarının anlatımına göre, dün 14.00 sıralarında Hatay’ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçeleri semalarında Suriye sınırına yönelen Türk savaş uçaklarının geçişi sırasında patlamaya benzeyen büyük bir gürültü duyuldu. Bunun üzerine bölgeden “Suriye sınırına uçak düştü” ihbarı geldi. İhbar üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Altınözü ilçesinin Akdarı bölgesine giderek inceleme yaptı.
Bazı görgü tanıkları da bir Türk savaş uçağının iki füze fırlattığı ve Dursunlu-Emek bölgesinde sınır ihlali yapan Suriye hava aracının üç parçaya bölünüp Suriye topraklarına düştüğünü söyledi.
‘7 mil içeri girdi’
Davutoğlu Star TV’de Türk jetlerinin sınırda Suriye’ye ait hava aracını vurmasına ilişkin soru üzerine, olayın ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile görüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Doğru, bir Suriye, ilk anda puslu hava olduğu için ‘hava aracı’ olarak tespit ediliyor ama daha sonra helikopter olduğu anlaşılıyor.
Yaklaşık 7 mil kadar içeriye girip Türk sınırını ihlal edince önce uyarılıyor. Daha sonra ihlal devam edince de, Suriye olayları başladıktan sonra verdiğimiz talimatla oluşmuş angajman kuralları çeyle olursa olsun sınırımız ihlal edilmişse kesinlikle mukabelede bulunulur ve mukabelede bulunuyor jetlerimiz daha sonra Suriye sınırı içine bu helikopter düşüyor.”
‘TSK’ya verilen yetki açık’
Davutoğlu, şunları kaydetti: “ Türk Silahlı Kuvvetleri’ne verdiğimiz yetki son derece açıktır. Hangi gerekçeyle kim, ister karadan ister havadan Türk sınırlarını ihlal ederse mukabelede bulunulur ve ihlal eden kim olursa olsun mutlaka cezalandırılır. Bu da ümit ederim bu mesaj alınmıştır ve bir daha sınırlarımızı ihlal etme gibi bir cürete kimse kalkışmaz.”
Suriye tarafından bununla ilgili tepkinin olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, “Şu ana kadar gelmiş bir tepki yok. Zaten bu tür durumlarda kendileri yaptıkları fiilin yanlışlığını bildiği için tepki ne gösterebilirler?
Gösterdikleri her tepkiye karşı da kararlılıkla aynı tepkiyi gösteririz. Bizim daha önce uçaklarımıza yapılan saldır ıdan sonra aldığımız bir angajman kuralıdır bu. Talimat çok açıktır, çok nettir.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, pilotlarımızı, Hava Kuvvetleri Komutanımıza da ifade ettim, bu mukabele kabiliyeti, gücü ve kararlılığı dolayısıyla tebrik ederim. Kendisine de o pilotumuza tebriğimi iletmelerini rica ettim, ‘gözlerinden öptüğümü’ de ifade ettim.
Çünkü Türkiye’nin bu anlamda gücü, kudreti aşikardır. Gösterilen kararlılık doğrudur, bir daha olursa, benzer şey gelişirse yine aynı kararlılık gösterilecektir” yanıtını verdi. n ANKARA Milliyet, HATAY DHA

Haberin Devamı

Genelkurmay’dan açıklama: Suriye’ye ait hava aracı düşürüldü

Genelkurmay Başkanlığı’ndan Suriye’ye ait bir hava aracının Hatay sınırında düşürülerek, etkisiz hale getirilmesine ilişkin yapılan açıklamada, hava aracının uçak mı helikopter mi olduğu ya da modelinin ne olduğu konusunda ayrıntı verilmemesi dikkati çekti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın hava aracının helikopter olduğuna ilişkin açıklamalarına rağmen Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında, “16 Mayıs 2015 tarihinde saat 14.04’te, Suriye’ye ait bir hava aracının, (Hatay Altınözü güneyinde) Kuyubaşı istikametinde Türk hava sahasını ihlal ettiği tespit edilmiştir. Olay üzerine Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan iki adet F-16 uçağımız bölgeye yönlendirilmiş ve söz konusu hava aracına müdahale edilerek hava aracı etkisiz hale getirilmiştir. Araç Suriye topraklarına düşmüştür” denildi.
‘F-16’lar düşürdü’
Bazı kaynaklara göre F-16 uçakları tarafından düşürülen Suriye’ye ait hava aracının, insansız hava aracı olduğunun tespit edildiği kaydedildi.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

İsmet Yılmaz: Pilotların gözlerinden öpüyorum

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “14.04 sularında Cilvegözü’nü 5 dakika süreyle 7 mil sınırımızı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüş durumdadır. Hakkıyla görevini yapan, Suriye güçlerine karşı gereken tepkiyi gösteren Silahlı Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum, hepsinin gözlerinden öpüyorum” açıklamasını yaptı.
Bir gazetecinin, “Düşürülenin insansız hava aracı olduğu söyleniyor” şeklindeki sözü üzerine Yılmaz, “İnsansız hava aracı diyen de var, uçak diyen de oldu ancak şu anda bizzat bana iletilen bilgi helikopter olduğu şeklindedir. Ben kahraman pilotlarımızı gözlerinden öpüyorum ve hepsini tebrik ediyorum” dedi. Öte yandan Suriye Devlet Televizyonu kaynakları ise Türk jewtlerinin insansız bir hava aracını düşürdüğünü bildirdi.