Gündem Sınırın sıfır noktasından 'Fırat Kalkanı' operasyonu böyle gözlendi

Sınırın sıfır noktasından 'Fırat Kalkanı' operasyonu böyle gözlendi

24.08.2016 - 15:22 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye içindeki Cerablus bölgesine düzenlediği Fırat Kalkanı operasyonunu, Karkamış'ta sınırın sıfır noktasından gözledik.

Sınırın sıfır noktasından Fırat Kalkanı operasyonu böyle gözlendi

Sabah saat 04.30’da Cerablus’a yönelik başlatılan operasyon kapsamında önce Fırat’ın batısındaki geniş bir alan sınırdan kontrol altına alındı. Operasyona, önce Fırtına obüslerinin IŞİD hedeflerine yönelik top atışı ile başlandı. Ardından savaş uçakları Cerablus çevresindeki IŞİD mevzilerini vurdu.

ÖSO GRUPLAR HALİNDE CERABLUS'A GEÇTİ
Bir süre karadan ve havadan yoğun bombardıman devam ederken Halep'in kuzeyinden ve İdlib'ten araçlarla Türkiye’ye getirilen ve sayılarının 2 bin olduğu öğrenilen içinde Türkmenlerin de yer aldığı ÖSO grupları, "askeri üs" olarak kullanılan sınır hattından gruplar halinde sınırdan Cerablus’a geçti.

IŞİD SINIR BÖLGESİNDEN ÇEKİLDİ
Cerablus’a yönelik operasyon özellikle kentin batı kesiminde yoğunlaştı. Yoğun bombardıman sonucu IŞİD, kontrol ettiği sınır bölgesinden çekildi. Daha sonra iş makineleri sınıra yöneldi. IŞİD’in güvenlik amacıyla geçen yıl iş makineleri ile sınır boyunca açtığı hendekler, tankların geçebileceği kadar bölüm, iş makineleri ile dolduruldu. Yapılan hazırlıkların ardından özel kuvvetler ve askeri araçlar, Suriye topraklarına geçti. Karkamış’ın batısındaki Kıvırcık köyünün Fıstıklık mevkiinde oluşturulan kampta bekletilen ÖSO grupları, TSK’nin özel birlikleri, tanklar ve paletli zırhlı top ve araçların eşliğinde sınırı geçti.

ASKERLER ZPT'LERLE TAŞINDI
Askerlerin, zırhlı personel taşıyıcılar (ZPT) ile Suriye içine geçirildikleri görüldü. Harekat nedeniyle Karkamış sınırında ise olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Başta gazeteciler olmak üzere sınır hattındaki köylere giriş ve çıkışlar yasaklandı. Sınır hattındaki köylerden operasyonu görüntülmeye çalışan gazeteciler ise, yasak bölge kapsamında olması gerekçe gösterilerek jandarma tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.Gazeteciler IŞİD'n keskin nişancılarının menzili dışında bulunan ilçe çıkışındaki bir tepeye yönlendirildi. Gazeteciler uzaktan görüntü alabildi. 112 araçları ve ambulansların hazır bekletildiği görüldü. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon araçları ve konteynırları da olası bir sivil göçü için hazır tutuldu.

Haberin Devamı

İLÇEDE SESSİZLİK HAKİM
Karkamış ilçesinde ise yeni başlayan harekat ve birkaç gündür atılan IŞİD roketleri nedeniyle büyük bir sessizlik hakim olduğu görüldü. İlçedeki hemen bütün işyerlerinin ise kapalı olması dikkat çekti. İlçede 2 market ile bir fırının açık bulunuyor. İlçe halkından ayrılmak isteyenlerden kadın ve çocukların önceki gün akşamdan itibaren ilçeye yakın olan köyler ile Nizip ve Gaziantep’e taşındıkları belirtildi. Bazı kişilerin sınır boyundaki evlerinin damlarından harekatı dürbünle izlemesi dikkat çekti.