Gündem Sinop bir kez daha Gezici’yle buluştu

Sinop bir kez daha Gezici’yle buluştu

14.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

23. Gezici Festival, bugün Kastamonu’da sonlanıyor. 8 Aralık’ta Sinop’ta ‘İşe Yarar Bir Şey’ filmiyle açılan festival, dört gün boyunca kalabalık bir izleyici kitlesini bir araya getirdi

Sinop bir kez daha Gezici’yle buluştu

Bugün son durağı olan Kastamonu’da tamamlanacak 23. Gezici Festival, 8-12 Aralık tarihlerinde beşinci kez Sinop’ta bir seçkiyi Halk Eğitim Merkezi’nde izleyiciyle buluşturdu. Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, Sinop gösterimlerinin açılışını Pelin Esmer’in yönettiği ve senaryosunda yazar Barış Bıçakçı’nın imzasını taşıyan ‘İşe Yarar Bir Şey’le başladı. Filmin ekibinden yönetmen Pelin Esmer, oyuncuları Başak Köklükaya ve Yiğit Özşener ile filmin yardımcı yapımcısı Dilde Mahalli, filmlerini sunmak için Sinop’ta festivalin konukları arasındaydı. Halk Eğitim Merkezi’nde büyük bir ilgi gören filmin öncesinde konuşan Ankara Sinema Derneği Başkanı ve festivalin Sanat Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yeniden Sinop’ta olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Filmi izlemek için Halk Eğitim Merkezi’ne akın eden izleyiciler de festivalin bir kez daha Sinop’a uzanmasındaki memnuniyeti paylaşıyordu. Öykü Karayel ve Başak Köklükaya tarafından canlandırılan iki kadının tanıştıkları tren yolculuğunun ardından hayattan vazgeçmiş bir adamla (Yiğit Özşener) karşılaşmalarını konu alan filmin ardından gerçekleşen soru cevap bölümünde de ekibe merak ettiklerini sorma imkanı da buldular.

Haberin Devamı

‘Mutlu Son’ ve ‘Politeknik’

Michael Haneke’nin bu yıl Cannes’da yarışan yeni filmi ‘Mutlu Son’ ve en son ‘Blade Runner 2049’u sunan Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve’ün ilk dönem filmlerinden ‘Politeknik’in de yer aldığı Sinop gösterimlerinde Türkiye sinemasının bu yıl birçok ödül toplayan filmlerinden Onur Saylak’ın ‘Daha’sı da izleyici karşısına çıktı. Hakan Günday uyarlaması ‘Daha’, insan kaçakçısı bir adam ve oğlunun hikayesine odaklanıyor. Gezici Film Festivali sayesinde Sinop’lu izleyicilerin de karşısına çıktı ve ‘İşe Yarar Bir Şey’de olduğu gibi ‘Daha’nın Halk Eğitim Merkezi’ndeki gösterimi de kalabalık bir izleyici kitlesini ağırladı.

Gezici Festival’in Sinop yolculuğunun en özel gösterimlerinden biri şüphesiz sessiz film ‘İspanyol Dansçı’ya aitti. Hollanda EYE Film Müzesi sessiz film küratörlerinden Elif Rongen-Kaynakçı’nın katkılarıyla hazırlanan ‘Sessiz Divalar’ bölümündeki iki filmden biri olan 1923 yapımı Walter Swagemakers’ın imzasını taşıyan ‘İspanyol Dansçı’nın Sinop gösteriminde filmin

Sinop bir kez daha Gezici’yle buluştu
‘sesi’ Baba Zula’ya emanet edildi. Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen gösterim sonunda Baba Zula, Sinoplu izleyicilere kısa bir konser de verdi.

Haberin Devamı

Fikret Reyhan, İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışması’ndan En İyi Film Ödülü’yle dönen ‘Sarı Sıcak’ı sunmak için Sinop’u ziyaret eden sinemacılardan bir diğeriydi. Sinop yolculuğunun son gününde izleyiciyle buluşan ‘Körfez’ de yönetmeni Emre Yeksan tarafından izleyiciye sunuldu.

Yakın dönemde yeniden açılan bir sinema salonuyla sinemayla ilişkisi güçlenen Sinop, onu ziyaret noktalarından biri haline getiren Gezici Festival’in katkılarıyla sessiz filmlerle, Türkiye sinemasından ve dünya festivallerinden ödüllü filmlerle buluştu. Bu buluşmanın değerini Halk Eğitim Merkezi’ni dört gün boyunca önemli bir durak haline getirerek veren Sinop izleyicisi, sinema kültürünün geniş bir yansımasıyla karşılaştı ve sinemacılarla diyalog kurdu.