Sinüzit Hastalığı Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

Bu soru bizlere ameliyatlık hale gelmiş kronik sinüzitli hastaların ortak endişesini yansıtır. Zira çevrelerinde sinüzit ameliyatının faydasız olduğunu, kendilerinin bu konudan muzdarip olduğunu dile getiren tanıdıkları vardır. Oysa bazı özel durumlar dışında, bu konuya yoğunlaşmış uzmanlar tarafından gerçekleştirilen sinüzit ameliyatlarının başarısı oldukça yüksektir.

Sinüzit hastalığında ameliyat kararı hastanın yakınmalarının şiddetine ve takip sürecindeki endoskopik muayene bulgularına göre alınır. Sinüs kanallarının durumunu günümüzde ince endoskoplarımızla ayrıntılı olarak görebiliyoruz ve bu sayede verilen ilaç tedavilerinin etkisini, düzelme sağlayıp sağlamadığını doğrudan görebiliyoruz. Bu tedaviler ile bir düzelme sağlanamıyorsa ve hastanın yakınmaları devam ediyorsa bu durumda anatomik bozuklukları endoskopik sinüzit ameliyatı ile düzeltmek gerekebiliyor.

Haberin Devamı

Aslında sinüs boşluklarının kendilerini nasıl temizledikleri, kanal sistemlerinin nasıl çalıştıkları uzun süredir biliniyor. Sinüs içi salgılar belirli akım yollarını izleyerek boşaldıkları için, bu yolları koruyarak yapılan ameliyatların başarısı yüksek oluyor. Bu dar kanallarda istenilen düzenlemeleri yapabilmek için endoskopik çalışma becerisi kadar, ince ve hassas araçlar da gerekiyor.

Buna rağmen bazı sinüzitler, yani özellikle polipli sinüzitler ya da kalıtsal bazı hastalıkların yol açtığı sinüzitlerin tekrarlayabileceği bilinmelidir. Ancak bu tip sinüzitleri çoğu kez endoskopik görüntüleri ile tanıyabiliyoruz. Bunların tekrarlayabileceği bilgisini hastayla mutlaka paylaşıyoruz. Bu tip vakalarda dahi, sinüs kanallarının açıldığı ortak bölgenin (ostiomeatal ünite) rahatlatılması çok önemli. Çünkü ameliyat sayesinde bu bölgelere sprey ya da yıkama tedavileri daha etkin olarak ulaştırılabilir hale geliyor. Ayrıca düzenli takiplerle beraber bu hastalıkları da kontrol altında tutabiliyoruz.

Özetlemek gerekirse, sinüzit ameliyatları yüksek endoskopik deneyim, sinüs bilgisi ve hassas araçlar gerektiren müdahalelerdir. Sinüslerin doğal kanalını genişleterek yapılan, akım yollarının korunduğu ameliyatlar sonrası çoğu vakada sinüzit hastalığının tekrarlama olasılığının yok denecek kadar düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı