Gündem 'Artık ok yaydan çıktı' Sıradaki hedefi...

'Artık ok yaydan çıktı' Sıradaki hedefi...

23.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kudüs’ü, “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan ve Filistinlilere yapılan yardımları kesen ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’e yaptığı “iyilikler” listesine, şimdi bir de Golan Tepeleri eklenmiş oldu. Trump’ın bu kararını Milliyet’e değerlendiren uzmanlara göre; sırada, Batı Şeria ve Suriye’nin parçalanması var.

Artık ok yaydan çıktı Sıradaki hedefi...

ABD’nin tutumunun yeni olmadığını belirten emekli Büyükelçi Uluç Özülker, şunları söyledi: “Trump’ın İsrail desteği, Kudüs ile başladı ve Yahudi politikasını mutlak bir destek haline dönüştü. Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak önemli bir adım attı. Golan Tepeleri de ikinci adım olarak öne çıkıyor. Sırada Batı Şeria var. Bütün parçalar bir araya geldikten sonra İsrail’in güvenli ve güvenceli bir şekilde zaptetmiş olduğu toprakları da kendine katarak devletleşme politikasını destekleyen bir tutum içerisine giriyor. Ortadoğu’da yeni karışıklıklara hazırlıklı olmak lazım.”

Haberin Devamı

‘Tampon bölge için istiyor’

Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu da, Golan Tepeleri’nin stratejik önemine değinerek, şunları kaydetti: “İsrail burayı neden çok istiyor? Askeri açıdan bakıldığında, Suriye ile arasında bir tampon/emniyetli bölge için istiyor. Kendisini ilerden savunmak istiyor. İşgal etmişti, artık İsrail toprağı olarak ilan edecek. Artık ok yaydan çıktı. İsrail sadece Golan’la kalmayacaktır. 2015’te İsrail-Suudi Arabistan arasında imzalanan bir anlaşma var, bu anlaşma Türkiye’yi de içine alan bölgede Kürt devletinin kurulmasına işaret ediyor. Dolayısıyla Golan Tepeleri çıkışı, bu anlaşmanın bir parçası ve Suriye’nin parçalanması anlamına gelmektedir.”

‘1981’deki kararla çelişiyor’

Haberin Devamı

Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, ABD’nin 38 yıl önce vermiş olduğu kararla çeliştiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “BM’nin 1981’de almış olduğu kararlar var, yani BM yasası yürürlükte. Uluslararası hukuka göre tek yanlı olarak, Golan ile ilgili alınacak kararlar uluslararası hukuka uygun olmayacak. ABD de bu durumu gayet iyi biliyor. ABD 1981’de Golan Tepeleri ile ilgili alınan kararın geçmesi için olumlu oy vermiş bir ülkedir. O dönem bunu kabul ederken şuan bunun tersi bir tutuma girmiş oluyor.”

‘Trump destek bulamaz’

Emekli Büyükelçi Oktay Aksoy da Trump’ın Yahudi lobisi dışında destek bulamayacağını belirterek, “Trump’ın Filistin-İsrail sorununu giderek çözülmez hale sokan çabaları var. Trump, hiçbir zaman uluslararası hukuk kurallarına uygun karar alma yanlısı değil. Tersine bunu zorlamak ve değiştirmeye çalışmak gayreti içinde. Bu durum Trump’ın iç politikada işine yaradığı gibi Netenyahu’ya da seçim kazandırır ve Yahudi lobisinden yararlanmasına imkân tanır ama onun dışında bir destek bulamaz” diye konuştu.

Golan neden önemli?

İsrail, toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri’ndeki su kaynaklarından temin ediyor. Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve Şam’a sadece 60 kilometre uzaklıkta bulunan Golan Tepeleri’ni elinde tutan İsrail, bu sayede komşu ülkelere karşı büyük bir stratejik avantaj sağlıyor. Uluslararası hukuka göre Suriye toprağı olan ancak fiilen İsrail’in işgali altında bulunan Golan Tepeleri’nin bu iki ülke dışında Lübnan ve Ürdün ile sınırı bulunuyor.

Haberin Devamı