Gündem Siren duyulmadı ölüm geldi

Siren duyulmadı ölüm geldi

26.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siirt’de Alkumru Barajı’nın ünitelerinin devreye girmesiyle yaşanan facianın boyutu dün ortaya çıktı. Piknik yaparken suya kapılanlardan 5 kişi öldü, 10 yaşındaki bir kız çocuğu kayıp. Uyarı sirenlerinin çalıp çalmadığı ise tartışılıyor

Siren duyulmadı ölüm geldi

Siirt’in Tillo ilçesi yakınlarındaki Alkumru Barajı’nın üç ünitesi, önceki gün elektrik üretimi için devreye alınınca Botan Çayı kenarında piknik yaparken birden kabaran suya kapılan 15 kişiden dokuzu kurtarıldı, beş kişinin ise cesetleri bulundu. 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer de aranıyor. Facianın ardından vatandaşın uyarılıp uyarılmadığı yönünde tartışmalar yaşanırken Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz “Sirenlerin çalıştığı ve bu konuda duyumları aldığını söyleyenler de var. Duymadığını söyleyen de var. İki yıldır bir teamül oluşmuş, siren sesiyle vatandaşlar bölgeden uzaklaşmış” dedi.
Alkumru Barajı’nın biri sabah 06.00-10.00 saatlerinde, diğeri saat 16.00’da devreye giren iki ünitesi nehir yatağına bırakılan su miktarını artırdı. Baraj gövdesine 4 kilometre uzaklıkta piknik yapan 15 kişi suya kapıldı. Arama kurtarma ekipleri, boğulmak üzere olan Emine Kunduracoğlu, Emre Öztaş, Leyla Tente, Sabriye Tente, Doğan Güleç, Ercan Olgun, Gönül Olgun, Ebru Olgun ile Beşire Tente’yi kurtardı.
5 ceset bulundu
Gece ise suya kapılan Osman Parlaküşer’in (34) kızı Şeval’in (6); sabaha doğru ise Osman Parlaküşer, diğer kızı Betül (8) ile Ahmet (27) ve Fikret Tente’nin (36) cesetleri bulundu. Parlaküşer’in kızı Semanur’a (10) ise ulaşılamadı. Semanur’un bulunabilmesi için sürdürülen çalışmalara AFAD’ın Diyarbakır, Siirt, Batman ekipleri ile Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı su altı arama ekiplerinin içinde bulunduğu 35 kişi katıldı. Çalışmalara askeri helikopter de destek verdi. Yaklaşık 15 kilometrelik alan üç kez tarandı.
Vali: Duymayan da var
Facianın ardından sirenle uyarı yapılıp yapılmadığı konusunda tartışmalar yaşanırken Vali Tutulmaz, “Sirenlerin çalıştığını söyleyenler de var. Duymadığını söyleyenler de var. İki yıldır bir teamül oluşmuş. Siren sesleriyle duyurulmuş ve vatandaşlar o bölgeden uzaklaşmış. Şu anda araştırma aşamasında olduğu için bir şey söylememiz uygun değil” dedi.
Limak Şirketler Grubu’ndan yapılan açıklamada ise Alkumru ve Kirazlık santrallerinin olağan çalışma prosedürü içinde üretime geçtiği belirtildi. Açıklamada “Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir” denildi.
Olay sırasında bölgede bulunan Murat Gol, “Bir anda sular yükseldi. İnsanlar suyun içinde kaldı. Birçok kişiyi ise su götürdü” dedi. Yaralılardan Ercan Olgun (38) siren sesi duymadıklarını, piknik yaptıkları yerde suyun önce 20 santim derinliğinde olduğunu 15-20 dakikada 10 metreye ulaştığını ifade etti.
Suç duyurusunda bulunduklarını açıklayan Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar, “Yetkilileri kusurludur. Suyu bırakmadan önce araçlarla havzadaki halkı uyarması gerekir” dedi.

Uyarılar yetersiz

Haberin Devamı

Milliyet’e bilgi veren eski DSİ yöneticisi ve su politikaları uzmanı Dursun Yılmaz ise iki kapağın emniyetli şekilde aynı anda açılmasının bir yöntem olduğunu böylece suyun birbirine çarpması ile bir bölgeye aşırı yük bindirmenin engellendiğini söyledi. Yılmaz, “Bir kapak daha fazla açılacağına iki kapak daha az açılabilir. Türkiye’de erken uyarı sistemi konusunda yapılması gerekenler var. Kapağı açan kişinin kusuru yok. Onlar barajı DSİ’nin işletme talimatına göre işletmekten sorumlu” dedi.
Milliyet’e bilgi veren hukukçulardan Prof. Dr. Süheyl Donay ise “Baraj yetkilileri gereken önlemi almamışlarsa taksir derecesinde dahi olsa kusur var. Büyük ihtimalle piknik yapıldığını biliyorlardı” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da “Eğer şirket, kapakların açılmasından önce piknik yapan yurttaşlara uyarı yapmamışsa, açıkça cinayete teşebbüstür” dedi.
DAMLA GÜLER İstanbul