Ekonomi "Şirketler cinsiyetçi tutumu bırakmalı"

"Şirketler cinsiyetçi tutumu bırakmalı"

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Albayrak, “Doktor doktordur, mühendis mühendistir. Erkek mühendis ya da kadın mühendis diye bir kavram yoktur. Şirketler cinsiyetçi tutumlarını gözden geçirmeli” dedi.

Şirketler cinsiyetçi tutumu bırakmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, cinsiyet eşitliğinin zihinde başladığını belirterek, “Doktor doktordur, mühendis mühendis ve teknisyen teknisyendir. Erkek mühendis ya da kadın mühendis diye bir kavram yoktur. Şirketler bu konudaki cinsiyetçi tutumlarını çok ciddi anlamda gözden geçirmelidir” dedi. Afrin operasyonuna da değinen Albayrak, “Birileri ne derse desin, Türkiye artık resmi bir savaşta. Terörü bitirme noktasında gümbür gümbür ilerliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Albayrak, İŞKUR ve Shell Türkiye işbirliğiyle kadın istihdamını artırmaya yönelik, ‘5 yılda 5 bin kadına istihdam’ projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bazı mesleklerin kadın-erkek mesleği olarak ayrıştırıldığını belirterek, “Bu çarpık anlayış, mesleklerin fiziki şartlarının da bu doğrultuda oluşmasına yol açtı. Bu durumun en çok rastlandığı sektörlerinde başında enerji geliyor” dedi.

Şirketler cinsiyetçi tutumu bırakmalı

Eşitlik zihinde başlar

Ak Parti iktidarları döneminde kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 20’lerden yüzde 34’lere ulaştığını kaydeden Albayrak, “Bu konuda hedef yüzde 40’ların üzeri. Önyargıların kırılması için toplumun bütün kesimlerine önemli görevler düşüyor. Kadınların işgücü piyasasına dahil olmadığı bir ülkede dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeden bahsetmemiz mümkün değil” dedi. Albayrak, cinsiyet eşitliğinin öncelikle zihinde başladığını, ‘kadın mühendis’, ‘kadın doktor’ gibi tabirlerin sorgulanmamış klişelerden ibaret olduğunu ve büyük hedeflere ulaşmak için kadınların gücüne ihtiyaç olduğunu belirten Albayrak, “Sadece hizmet değil, enerjinin her alanında kadın istihdamının artırılması için bütün paydaşlarımızın katkılarına açığız. Kadınlarımızın gücüne ve potansiyeline sonuna kadar güveniyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Hedefe ilerliyoruz

Kadın istihdamını kamuoyunun gündemine taşıyacak bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına her zaman destek vereceklerini belirten Albayrak, “Birileri ne derse desin, Türkiye artık resmi bir savaşta. Terörü bitirme noktasında gümbür gümbür ilerliyoruz. Turizm ve ihracat ne kadar büyüyecek bunları konuşuyoruz. Türkiye, bu güçlü zemini perçinleyerek hedeflerine erkek kadın, kadın erkek, yekvücut olarak ilerliyor. Türkiye’ye yatırım yapan her firma menşei ne olursa bizim için bir Türk firmasıdır” dedi.

Kadın istihdamına destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da kadın istihdamındaki yeni düzenlemelere değinerek, “Özellikle çocuk bakım yükümlülüğü konusunda gerçekten önemli, yıllardır sektörler tarafından, iş dünyamız tarafından da talep edilen düzenlememiz hayata geçecek. Kreş, çocuk bakım hizmeti konusunda bir vergi desteğimiz olacak” dedi. Sarıeroğlu, şöyle konuştu: “İşbaşı eğitim programlarımızdan 10 yıl içerisinde bir milyon kişi faydalanmış, bir milyonun 297 binini 2017’de gerçekleştirmişiz. 1 milyonun 440 binini kadınlar oluşturmuş ve 2017’de de işbaşı eğitim programlarımızdan 151 bin kadın faydalanmış. Mesleki eğitim kurslarına başladığımız 2009’dan itibaren 1 milyon 430 bin kişiyi kurslardan faydalandırmışız. 2017’de 117 bin vatandaşımız kurslardan faydalanmış bunun 81 bini kadınlardan oluşuyor. Toplamda bir milyon 430 bin vatandaşımızın yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor.”