Sırt Çantamız Nasıl Olmalı?

Bel ve Omuz Ağrılarınızın Nedeni Sırt Çantanız Olabilir

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğretim görevlisi Reşat Coşkun yaptığı açıklamada, bel ve sırt ağrısının gelişmiş toplumlarda en sık karşılaşılan ve insanın hareketlerini kısıtlayan sorun olduğuna dikkati çekerek, önceki yıllarda bel ağrılarının sadece yetişkinlerin sorunu olduğunu, ancak son zamanlarda ise bu problemin gençlerde de büyük bir oranda görüldüğünü bildirdi.

Sırt çantaları uygun kullanılırsa okul çağındaki çocuklar ve yetişkinler için günlük hayatta kitap ve diğer eşyaları taşımada uygun ve pratik yoldur. Sırt çantaları yükün vücudun güçlü kasları üzerinde dağıtılması için tasarlanmıştır. Fakat sırt çantanız uygun değilse çeşitli kas, eklem ve sinir zedelenmelerine bağlı olarak ağrı ve uyuşmalar görülebilir.

Haberin Devamı

Sıkı ve dar olan omuz askıları omzun belirli noktalara ağırlığın binmesi sonucunda dolaşımın bozulmasına ve omuz ağrına neden olur. Askının ince ve çantanın ağır olması durumunda el ve kola giden sinirlerdeki baskının artması sonucu kol, el ve parmaklarda ağrı ve uyuşmalar meydana gelir.

Çantanın askılarının normalden daha uzun ve gevşek olması durumunda vücudun ağırlık merkezinin arkaya doğru yer değiştirmesi sonucunda bel kaslarında aşırı zorlanma ve ağrı meydana gelir. İlerleyen süreçte bel kavisindeki artmaya bağlı olarak bel ağrılarında artış ve duruş bozukluğu görülür.

Peki, İdeal Bir Çantanın Kullanımı ve Özellikleri Nasıl Olmalı?

· 1162 kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre dolu bir sırt çantasının ağırlığı vücut ağırlığının %15-20’sini geçmemelidir. Çocuklarda ise bu oran %10 dur (Yaklaşık 3-4 kg). Eğer bu oran aşılırsa bel ağrılarının görülme olasılığı %50 artmaktadır.

· Çantanın alt ucu, bel hizasından 4-5 cm yukarıda olmalıdır. Kesinlikle bel hizasının altını geçmemelidir.

· Vücuda temas eden yüzeydeki kısım teri emebilen bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Aksi takdirde sırt bölgesinde oluşan ter kas spazmlarına yol açmaktadır.

· Sırt pedi iyi olmalıdır, ince olanlarda çantadaki sert objeler ya da kitap köşe uçları sırta batarak rahatsız eder.

Haberin Devamı

· Sırt çantasında ağır olan eşyalar çantanın sırta bakan kısmına, hafif olanlar ise sırttan uzak olan kısma yerleştirilebilir, yük çantanın sağ ve solunda eşit olarak dağıtılmalıdır.

· Çanta her iki omza benzer noktalara denk gelecek şekilde takılmalıdır. Tek taraflı kullanımdan kaçınılmalıdır. Bu durum başta skolyoz (Omurga eğriliği) olmak üzere pek çok omurga rahatsızlığına neden olmaktadır.

· Bel kayışı olan çantaların tercih edilmesi, yükün daha dengeli dağıtılmasını sağlar.

Özetle uygun çantanın seçimi ve doğru kullanımı ile bel, boyun, sırt ve omuz ağrılarının azalması ve önlenmesi mümkündür.