Gündem Sırtlarıını her zaman ABD’ye dayadılar

Sırtlarıını her zaman ABD’ye dayadılar

25.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD, terör örgütü PKK’nın Suriye bağlantısı YPG’nin büyük çoğunluğu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) kuruluşundan beri asker ve mühimmat yardımında bulunuyor. Geçmişte ABD’nin YPG’ye lazer güdümlü tanksavar ‘Javelin’ füzesi gönderdiğine ilişkin görüntüler yayınlanmıştı.

Sırtlarıını her zaman ABD’ye dayadılar

Ekim 2015: ABD, YPG’ye yönelik ilk yardımını Rojova’ya askeri kargo uçağıyla gönderilen 45 ton ağır silah, mühimmat ve havan topu ile yaptı. YPG’ye yardım, ABD’nin Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin katıldığı ‘eğit-donat’ programını resmi olarak sona erdirmesinin hemen arkasından gerçekleşti.
Şubat 2016: ABD birlikleri, YPG’nin DAEŞ’e karşı yürüttüğü el Şaddadi harekâtında koalisyon uçaklarının saldırılarına ilişkin koordinasyon sağlaması amacıyla YPG birliklerinin arasına yerleştirildi.
Mayıs 2016: Koluna YPG arması takmış ABD askerleri, YPG’nin Rakka’nın kuzeyinde DAEŞ’e karşı yürüttüğü operasyonlarda görüntülendi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel’in Suriye’nin kuzeyine gizli ziyaretinin ardından 250 ABD askeri daha bölgeye gönderilmeye başlandı.
Kasım 2016: Olası Rakka operasyonu için YPG militanlarının eğitilmesi amacıyla ilave olarak 300 ABD özel görev gücü askeri bölgeye gönderildi.
Ocak 2017: YPG’ye ArmorGroup firması tarafından üretilen çok sayıda zırhlı aracı gönderildi.
Şubat 2017: ABD, Türkiye ile YPG’nin çatışma ihtimalini engellemek için Münbiç yakınındaki köylere asker ve zırhlı araç yerleştirdi.
Mart 2017: YPG militanları ve ABD’li özel birlikler, ABD tarafından havadan Tabka bölgesine indirildi.