Gündem Sit alanlarına ‘hassas’ ayar

Sit alanlarına ‘hassas’ ayar

23.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlık ‘sit alanı’ tanımını ‘Hassas koruma alanları’ olarak değiştiriyor

Sit alanlarına ‘hassas’ ayar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün, Türkiye genelindeki doğal sit alanlarının yeniden tespit edilmesi için yürüttüğü çalışmalar kapsamında “Hassas Koruma Alanları” belirlenmesi kararı alındı. Muğla’da düzenlenen “Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi”nin toplantısının ardından Vali Amir Çiçek, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Çiçek, turizmde Türkiye’nin göz bebeği Muğla’da çok sayıda koruma altında alan bulunduğunu söyleyerek, “İnşallah yürütülecek çalışmalarla vatandaşlarımızın da mağduriyetleri giderilmiş olacak” dedi.

Sit tanımı değişiyor
İyimaya ise çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını dile getirdi. Özel Çevre sınırlarında herhangi bir değişiklik bulunmadığını, kendi içindeki kullanım kararlarıyla ilgili yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten İyimaya şöyle konuştu:
“Önceden birinci, ikinci ve üçüncü derece doğal sitler vardı. Bu isimleri literatürden kaldırıyoruz. Hassas koruma alanları içerisinde vatandaşın özel mülkiyeti olmayacak. Ülke değerleri açısından, flora ve faunanın sürdürülebilirliği açısından ihtiyacımız varsa orası devletin olacak ve devlet koruyacak. Onun dışındaki alanları da yeniliyoruz. Eğer bilim adamlarımız bu alanlar doğal sit özelliği taşımıyor doğal sitten çıkarılacak derlerse çıkarılacaktır. Ama korunması gereken alanlarsa korunacak. Bunu da hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz.”
“Muğla’daki bazı alanların kullanımıyla ilgili ihalelere Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı sonucu yürütmeyi durdurma kararı verildi bu konuda ne düşünüyorsunuz” sorusuna, İyimaya, “Hukuk bize bir şeyi emrediyorsa biz hukukla ilgili gereğini anında yapmakla sorumluyuz” dedi.