Gündem Sivas açık hava müzesine dönüşüyor

Sivas açık hava müzesine dönüşüyor

07.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uyguladığı kentsel tasarım ve çevre düzenleme projeleriyle Sivas meydanını yeniden cazibe merkezi haline dönüştüren Başkan Sami Aydın, “Şehir meydanı altında kapalı otoparkı, üstünde barındırdığı tarihi eserlerle adeta bir açık hava müzesi haline geldi” dedi.

Sivas açık hava müzesine dönüşüyor

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini yansıtan eserleri bünyesinde taşıyan Sivas’ın meydanı Belediye Başkanı Sami Aydın’ın uyguladığı kentsel tasarım ve çevre düzenleme projeleriyle gün yüzüne çıkarıldı. Başkan Aydın’ın ilk göreve geldiğinde şehir meydanı kapalı bir kutu gibiydi. Dışarıdan bakıldığı zaman hiç bir tarihi eseri görünmeyen, eskiyen ve çürüyen ağaçlarla kaplı, kent meydanı içindeki cevheri açığa çıkarak ve işleyecek sarrafını bekliyordu. Alanda yapılacak çalışmalar için Tarihi Kentler Birliği’nin de desteğini alarak 2007 yılında projelerini hazırlayan Başkan Sami Aydın, gerçekleştirilen projeleri Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Sivas açık hava müzesine dönüşüyor

Gün yüzüne çıkarıldı

Şehirde oluşturulan bir komisyonla çürüyen ağaçlar belirlenip kesilirken, sağlam olan ağaçlarsa başka bölgelere nakledildi. Başkan Aydın, niteliksiz şehir kütüphanesini de yıkarak tarihi eserleri açığa çıkardı. Yürütülen hummalı çalışmalar neticesinde, eski kale hamamı kalıntıları da gün yüzüne çıkarıldı. Tarihi Kentler Birliği tarihi ve kültürel mirası koruma proje ve uygulamalarını özendirme yarışmasında Sivas Belediyesi ‘Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesi’ ile ‘Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Öte yandan belediye tarafından başlatılan projeyle birlikte çevredeki sivil binaların görüntü kirliliğine neden olan dış cepheleri, tek tip olarak meydandaki tarihi eserlere uygun hale getirildi.

Haberin Devamı

Şehre nefes aldıracak

Başkan Aydın, şehre üç yeni meydan daha kazandıracak olan büyük İrade-i Milliye Meydanı projesini başlattı. Adliye Binası ve Nüfus Müdürlüğü olarak hizmet veren Valilik ek binası ile özel idare lojmanları yıkılarak çalışmalarına başlanan 15 Temmuz Şehitler Meydanı, şehirdeki otopark sorununa da nefes aldırdı. Bir diğer meydan projesi de tarihi Kongre Binası’nın arkasındaki alana yapılacak. Buradaki orduevi, yakın zamanda eski dikimevi arazisi üzerine yapılan yeni orduevine taşınarak projeye başlanacak. Adını tarihi Jandarma Binası’ndan alan Kışla Meydanı ise, şehre nefes aldıracak büyüklük ve güzellikte bir meydan olacak.

Paşabahçe’de turizm patlaması

Sivas açık hava müzesine dönüşüyor

2006 yılında harabeyi andıran Paşabahçe’yi Anadolu’nun en güzel mesire alanlarından biri haline getirerek Sivas’a kazandıran Başkan Sami Aydın, göreve ikinci gelişinde ise Paşabahçe’yi bir turizm merkezine dönüştürdü. Bir taraftan nostalji, diğer taraftan modernliğin çizgilerini taşıyan yapılar ve kent mobilyalarıyla donatılan Paşabahçe, Sivas’taki yeşil alan anlayışının tamamen değişmesine neden oldu. Başkan Aydın, alanda sadece piknik değil, tatil de yapılması hedefiyle 2015 yılı itibarıyla dönüşümü başlattı. Paşabahçe Mesire Alanı’nı çevreleyen dik yamaçlara, insanların konaklayabileceği Yamaç Evleri projesini başlatan belediye, ‘Hobbit Evleri’n 6 tanesini kullanıma sundu. İkinci etapta yapılan 17 tane yamaç evi ise yakın zamanda hizmete girecek. Şehirdeki turizm potansiyelini artırmaya yönelik önemli bir proje olan Paşabahçe Yamaç Evleri, ‘Türkiye’nin En İyi Yönetilen Rekreasyon Projesi’ olarak seçildi.

Haberin Devamı

Öte yandan her geçen yıl genişletilerek yeni piknik alanları oluşturulan mesire alanında, inşaatına geçtiğimiz yıl başlanan yeni restoran ve sosyal tesis de tamamlandı. Silindirik bir formda iki katlı olarak inşa edilen yeni sosyal tesislerde, açık ve kapalı alanlarla birlikte aynı anda binden fazla kişi hizmet alabilecek.

Sivas’ın mavi gerdanlığı ‘Aksu’

Sivas açık hava müzesine dönüşüyor

Evsel ve sanayi atıklarıyla bir çöplüğü andıran Mısmılırmak Deresi ‘değişim’ kelimesinin tam manasıyla hayat bulduğu bir proje oldu. Dere ıslah edildi, tertemiz bir suyla buluşturuldu. En güzel peyzaj mimarisi örnekleriyle donatılan projeye ‘Aksu’ adı verildi. Kamyonlarca çöp çıkarılan Mısmılırmak Deresi hummalı bir çalışmayla temizlendi. 940 metrelik dere yatağı betonla kaplandı. Etaplar halinde ele alınan proje güzergahı tamamen çağa uygun hale getirilerek dereye su tekrar verildi. Etrafında çay bahçeleri, restoranlar, yürüyüş yolları, köprüler, parklar, kamelyalar, su-ışık gösterileri ve yeşil alanlarıyla Mısmılırmak yeniden doğdu. Projenin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa sürede böylesine mükemmel bir projeyi hayata geçiren Başkan Aydın’ı takdir etti. Bu projeyle Başkan Aydın, Dünya Su Örgütü tarafından da ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı