Sivas Sivas'ta 'Ekonomide Kadın Gücü' Paneli

Sivas'ta 'Ekonomide Kadın Gücü' Paneli

09.11.2017 - 17:39 | Son Güncellenme:

.

Sivasta Ekonomide Kadın Gücü Paneli

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu (TOBB KGK) işbirliği ile ’Ekonomide Kadın Gücü’ konulu panel düzenlendi.
STSO’nun konferans salonunda gerçekleştirilen panele Vali yardımcıları Nebi Kaya, Zihni Yıldızhan, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, STSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım ve çok davetli katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan STSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım Türkiye’de ilk kadın derneğinin Sivas’ta kurulduğunu belirterek,"1919 Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti Sivas’ta kuruldu ve Kurtuluş Savaşı’nda büyük mücadeleler verdi. Onun içindir ki Atatürk’te 1934 yılında Fransa’dan, İtalya’dan Yunanistan’dan çok daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Hayatın her alanında olması sağlamıştır. Ve gelişmede onla beraber paralel çıkmıştır. Son zamanlarda baktığımızda hayatın her alanından kadınların azalmasıyla beraber ülkemizde geri kalmalarda başlamıştır" dedi.
Konuşmanın ardından başlayan panelde Sivas Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, TOBB KGK Başkanı Evrim Aras, TOBB KGK Üyesi Canan Özdemir ve STSO KGK Üyesi Doç. Dr. Sevda Mutlu tecrübelerini öğrenciler ile paylaştı.
Panelde konuşan Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan kamu yönetimi bölümü okuyan öğrencilerin bölüme kaymakamlık hayali ile girdiklerini belirterek," Maalesef çok azıda kaymakam oluyor. Çünkü çok sabretmiyoruz. Hemen mezun olur olmaz, hedeflerimize kanalize olmak yerine dağılıyoruz. Belki de arkadaşlarımız üzerlerinde bir baskı hissediyor. 23 yaşında mezun olmuşum. Benden beklentiler var. Aileme karşı sorumluluklarım var. Çizmek istediğim bir hayat profili var. Hemen iş dünyasına atılmam gerekiyor şeklinde beklide aceleci davranıyorlar. Erkekler bu konuda çok aceleci davranıyorlar. Onların üzerindeki baskı evimi kurup, işimi kurup, hayata atılmama gerekiyor şeklinde düşünüyorlar. Ama ben o süreci daha rahat geçirdim diyebilirim" dedi.
TOBB KGK Başkanı ve Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras ise 2007 yılında babasının rahatsızlığının ardından şirkete genel müdür olduğunu ifade ederek şirketi devraldığında çalışanlarının maaşını dahi ödeyemediğini söyledi.
Şirkette maaşları 6 ay geriden ödeyebildiklerini aktaran Aras,"Biraz kadın hassasiyeti ile tüm Türkiye’yi tek tek dolaştım ve birebir iletişim kurdum insanlarla. ’Maaşlarınızı ödeyemiyorum, belli bir süre de ödeyemeyeceğim. Seçim yapmakta özgürsün ama emeklerinin karşılığını ödemekte niyetim iyi’ diyerek yola çıktım. İnsanlar bana inandı, güvendi ve emeklerine sahip çıktı. İşlerimiz düzeldi, borçlarımızı ödedik, şu anda 1.5 milyar liralık bir şirketiz. Yabancı ortaklıklarımız da oldu. Nakdimiz de çok, kimseye de borcumuz kalmadı ve mücadele ederek bir başarı hikayesi yarattık diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
TOBB KGK üyesi Canan Özdemir ve STSO KGK üyesi Doç. Dr. Sevda Mutlu da panelde başarı hikayelerini katılımcılara anlattı. Panel soru cevap bölümünün ardından sona erdi.